خبرگزاری شینهوا در گزارشی به قلم متیو راسلینگ نوشت: در حالی که نیروهای امریکایی وارد دومین هفته حملات هوایی به لیبی شده اند، تحلیلگران عاقبت عملیات نظامی امریکا و دیگر کشورهای غربی را بر ضد این کشور مبهم می دانند. در واقع، کارشناسان معتقدند نحوه پایان عملیات نظامی بر ضد لیبی در حال حاضر نامعلوم است.
منتقدان نیز باراک اوباما، رییس جمهور امریکا را به علت عدم ارائه رئوس کلی اقدامات بعدی در لیبی مقصر می دانند. مایکل اوهانلونMichael O apostrophe Hanlon، از اعضای بلندپایه موسسه بروکینگز روز دوشنبه در نشست اعضای هیئت مدیره موسسه امریکایی اِی ای آی گفت : عملیات نظامی فعلی بر ضد لیبی سه نتیجه احتمالی خواهد داشت : یا انقلابیون سرعت و شدت فعالیتهای خود را حفظ خواهند کرد و سرانجام به سمت طرابلس، پایتخت لیبی پیشروی می کنند، یا اوضاع در کشور به بن بست می رسد و یا معمر قذافی در این نبرد پیروز خواهد شد.
وی افزود: البته احتمال پیروزی قذافی بسیار کم است و این به آن معناست که امریکا باید خود را برای احتمالهای دیگر آماده کند.
این کارشناس گفت: اگر اوضاع به بن بست بکشد، سؤال این خواهد بود که نیروهای غربی، دامنه جنگ را تا چه حد افزایش خواهند داد.
عملیات نظامی امریکا در لیبی پس از انتشار گزارشها درباره حملات نیروهای قذافی به غیرنظامیان معترض آغاز شد و هدف از آن اجرای قطعنامه 1973 شورای امنیت سازمان ملل است که در آن از قدافی خواسته شده نیروهایش را از شهرهای تحت کنترل انقلابیون خارج کند.
در این قطعنامه درخواست اجرای منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی به منظور حفاظت از غیرنظامیان نیز مطرح شده است.
انقلابیون روزهای اخیر توانسته اند با کمک حملات هوایی نیروهای غربی پیشروی کنند، کنترل دو شهر بندری اصلی را بدست گیرند و بار دیگر به مناطقی که پیشتر به کنترل نیروهای قذافی درآمده بود، دست یابند.
با این حال، برخی تحلیلگران معتقدند امریکا بسیاری از سوالها و ابهامها در خصوص این عملیات را بی پاسخ گذاشته است.
علاوه بر قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، اوباما نیز خواستار پایان فعالیت دولت قذافی شده است،اما برخی کارشناسان معتقدند صرفا ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز این کشور نمی تواند منجر به این نتیجه شود.
در واقع، بسیاری، از دولت اوباما به علت طرح بی برنامه و ناگهانی برای جنگی که لیبی را فراگرفته است انتقاد کرده اند.
در حالی که هدف اصلی این عملیات خلاص شدن از شر قذافی است، اوباما تاکید کرده است که هیچ یک از نیروهای زمینی کشورش در خاک لیبی مستقر نخواهند شد.
کارشناسان دیگر نیز معتقدند اوباما تاکنون در تدوین رئوس کلی اقدامات بعدی برای مقابله با خلاء قدرت در لیبی در صورت برکناری قذافی ناموفق بوده است.
پل ولفویتز Paul Wolfowitz ، معاون سابق وزیر دفاع امریکا و عضو موسسه اِی ای آی معتقد است در صورت برکناری قذافی، شاید تصویب قطعنامه ای در سازمان ملل برای برگزاری همه پرسی در لیبی درباره موضوعات اساسی مربوط به نحوه اداره این کشور، گزینه مناسبی باشد. به عقیده تحلیلگران، با توجه به اینکه دامنه ناآرامیها در سراسر جهان عرب رو به گسترش است و اوباما راهبرد فراگیری در این خصوص اتخاذ نکرده، نقش کلی که امریکا در منطقه ایفا خواهد کرد مشخص نیست.
منتقدان همچنین کاخ سفید را به خاطر توجه بیش از حد به لیبی که نقش نسبتا جزیی در جهان عرب دارد و از منافع اصلی امریکا هم به شمار نمی رود، سرزنش می کنند. ناظران دیگر نیز درباره معیاری که دولت اوباما با استفاده از آن زمان مداخله نظامی در یک کشور خارجی را تعیین می کند، ابراز تردید کردند.