با سپردن عملیات در لیبی به نیروهای ناتو شورای امنیت سازمان ملل در برابر عمل انجام شده قرارگرفته است.
روزنامه اینترنتی روسی نیزاویسیمایا گازیه تا با اشاره به این که عملیات نظامی در لیبی که براساس قطعنامه شورای امنیت اغازشده ازروز یکشنبه به ناتو تعلق دارد و این سازمان مسولیت رهبری هرسه جنبه عملیات یعنی مسدود کردن اسمان لیبی، تحریم انتقال سلاح به این کشور و حمله به اهداف زمینی را برعهده گرفته است چنین می نویسد: طبق ارزیابیهای سرگی لاورف وزیر امور خارجه روسیه پیوستن ناتو به عملیات قطعنامه شورای امنیت را نقض نمی کند ولی طرفین باید اتش بس اعلام کنند.
البته باید گفت ناتو عملا پیش ازاین مسولیت دوجنبه ازعملیات را برعهده گرفته بود و شورای ناتو فقط باید درمورد جنبه سوم عملیات یعنی اهداف زمینی تصمیم گیری می کرد که پیش ازاین یک دریادارامریکایی مسئول ان بود.
براساس اخرین گزارشها پس ازیک سری جروبحثها این جنبه ازعملیات هم به ناتو سپرده شده است.
علاوه براین شورای ناتو می بایست مجددا قواعد عملیات را مشخص کند و نمایندگان ان درکنفرانس خبری ازاداره عملیات به مدت نود روزو احتمال کاهش یا تمدید این مدت برحسب نیاز خبردادند.
ضمنا اعلام شده نیروهای ناتو حمله به خاک لیبی را به طورقابل توجهی کاهش می دهند و ازهیچ یک از طرفین مناقشه حمایت نخواهند کرد ولی باید گفت این اظهارات با توجه به ادامه حملات هوایی به نیروهای لیبیایی و فعال شدن حملات مخالفان درپی انها به هیچ وجه متقاعده کننده نیستند.
براساس تازه ترین امارمخالفان زادگاه قذافی را اشغال کرده اند و درحال حرکت به سوی طرابلس هستند.
یکی ازدیپلماتهای سازمان اعلام کرده بود هدف عملیات جلوگیری ازهر تهدید بالقوه علیه مردم غیرنظامی لیبی براساس قطعنامه شماره هزار ونهصد وهفتادوسه شورای امنیت است وقرارنیست حملات زمینی را هم شامل شود.
به نوشته این روزنامه با توجه به تصمیم شورای ناتو این پرسش مطرح می شود که چه کسی مسولیت اداره عملیات را دارد؟ علت این تصمیم این بوده که باراک اوباما رئیس جمهورامریکا سخنان ضد و نقیضی دراین خصوص به زبان اورده است.
وی درابتدا ضمن اعلام خبراغاز عملیات نظامی تاکید کرده بود که امریکا نقش قابل توجهی دران نخواهد داشت ولی چند روز بعد خواهان سپردن مسولیت عملیات به ناتو شد.
حالا وی این امکان را به دست اورده که نشان دهد امریکا به راستی اداره عملیات را برعهده ندارد ولی این پرسش مطرح می شود که چرا اوباما باید نقش واقعی امریکا را درعملیات لیبی پنهان کند؟ پروفسور الکسی باگاتورف کارشناس ارشد انستیتو دولتی روابط بین الملل مسکو درپاسخ به این پرسش یاداورمی شود که اوباما درداخل امریکا با وضع دشواری روبروست.
جمهوریخواهان درهردو مجلس کنگره برتری دارند و مطالباتشان از دولت روزبروز افزایش می یابد.
درچنین شرایطی اعلام مشارکت امریکا در جنگ سومی دریک کشور مسلمان می تواند موج شدید انتقادها را به خاطر هزینه ها و تلفات و خسارت برای وجهه کشور به خصوص درجهان سوم به همراه داشته باشد.
امکان اعتراض برخی از دمکراتها هم به این جریان وجود دارد و این درحالی است که سال اینده قرار است انتخابات برگزارشود.
به گفته این کارشناس اختلافات موجود دردولت امریکا درخصوص تصمیم گیری برای اجرای عملیات لیبی گواه دیگری برپیچیدگی اوضاع داخلی این کشور است.
مقامات نظامی امریکا اشتیاقی برای پذیرش پیشنهاد عملیات نشان ندادند ولی در نهایت دیپلماتها و به خصوص هیلاری کلینتون وزیرخارجه توانستند نظرخود را غالب کنند و اوباها هم به دلایل انها گوش کرد.
گفته می شود در طول تمام هفته گذشته درمقر ناتو جروبحثهای داغی درخصوص عملیات لیبی جریان داشته و بیشترین اختلاف نظرها بین مواضع ترکیه و فرانسه وجود داشته است.
ابتدا فرانسویها کاملا با سپردن مسولیت عملیات به ناتو مخالف بوده اند چون به گفته انها این مساله واکنش منفی جهان عرب را در پی دارد ولی ترکها برعکس تاکید می کرده اند که عملیات تنها تحت فرماندهی ناتو قانونی خواهد بود.
سپس پاریس با این مساله موافقت ولی بر ایجاد گروه متشکل از نمایندگان یازده کشورعضو ائتلاف یعنی بدون ترکیه و المان تاکید کرد.
علت این اختلاف نظرها نارضایتی ترکیه از عدم تمایل پاریس به عضویت این کشور در اتحادیه اروپا است.
ولی درنهایت همه با این تصمیم موافقت کردند و ضمنا حملات هوایی به زمین از پایگاه ناتو در ازمیر ترکیه انجام خواهد شد.
سرگی لاورف وزیرخارجه روسیه سپردن عملیات لیبی به ناتو را غیرقانونی نمی داند.
به گفته وی درقطعنامه شورای امنیت تاکید شده که اهداف مربوط به ایجاد منطقه ممنوع پرواز را می توان هم به کشورهای اماده این کار و هم به سازمانهای منطقه ای و بین المللی سپرد ولی به گفته وی هدف نهایی این عملیات باید حمایت ازمردم غیرنظامی باشد و طرفین باید هرچه سریعتر عملیات نظامی را متوقف کنند.