به گزارش خبرگزاری شینهوا از واشنگتن ، با وجود اینکه باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه به مدت بیست و هفت دقیقه قاطعانه از سیاست خود در خصوص اقدام نظامی در لیبی دفاع کرد بسیاری همچنان معتقدند سیاست وی در این باره مبهم است.
اوباما که به سبب سیاست مبهم خود با انتقادهای فزاینده داخلی و بین المللی رو به روست در بحبوحه صداهایی که درباره نحوه پایان یافتن مداخله نظامی در این برهه از زمان ابراز تردید می کنند تلاش کرد موضع خود را مشخص کند. با وجود این منتقدان اوباما را مقصر می دانند و معتقدند وی به رغم انتقال سریع فرماندهی عملیات لیبی به ناتو ، در این باره که بعد چه اتفاقی روی خواهد داد خط مشی ارائه نداده است. اوباما که نگران است آمریکا گرفتار جنگ طولانی دیگری شبیه جنگ عراق شود ، اعلام کرد ناتو از روز چهارشنبه به طور کامل فرماندهی عملیات نظامی را در لیبی به عهده می گیرد. در واقع در حالی که آمریکا با فشارهای فزاینده در داخل برای کاهش هزینه ها تقریبا در همه حوزه ها رو به روست ، هزینه های گسترده اقدام نظامی بسیار حساسیت برانگیز است. مارینا اوتاوای کارشناس مسائل خاورمیانه در بنیاد بین المللی صلح کارنگی مستقر در واشنگتن گفت آمریکا نمی خواهد این طرز تلقی به وجود آید که این کشور هدایت جنگی دیگر را در خاورمیانه به عهده دارد .
آمریکا همچنین حتی اگر قذافی برکنار شود نمی خواهد در جبهه مقدم آنچه بی شک انتقالی دشوار در لیبی خواهد بود خود را وارد کند.
همچنین این احساس در واشنگتن وجود دارد که کشورهای شمال آفریقا برای اروپا بیشتر از آمریکا اهمیت دارند بنابراین اروپا باید در این باره نقش مهم تری ایفا کند.
اوباما گفت: مسئولیت اقدام نباید تنها به عهده آمریکا باشد و متحدان و شرکا باید سهمی در بار مسئولیت داشته باشند و سهم خود را از هزینه ها بپردازند.
برخی معتقدند سخنرانی اوباما نتوانست اختلافها را برطرف کند. الیوت اسیتزر مجری برنامه شبکه تلویزیونی سی ان ان گفت: اوباما نتوانست به شکلی موفقیت آمیز درباره سر در گمی سیاست دولت اوباما در لیبی توضیح دهد. ریچارد مایرز رئیس پیشین ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز ابراز تردید کرد واشنگتن واقعا بتواند نقشی محدود را حفظ کند زیرا در گذشته دخالت آمریکا اغلب تشدید شده است. مایرز با اشاره به مسئله عراق گفت: در حالی که هشت سال از برکناری صدام از قدرت میگذرد، دولتی که عمدتا مخالفان تشکیل داده اند هنوز ضعیف است و نیروهای آمریکایی هنوز در عراق حضور دارند. تد کتارپنتر کارشناس موسسه کاتو گفت: qبه نظر نمی رسد مقامات آمریکا درباره تحولات سیاسی لیبی و اینکه وضعیت احتمالا به چه شکلی در خواهد آمد اطلاعات زیادی داشته باشند.
شاید عجیب ترین و نگران کننده ترین مسئله این باشد که سیاستگذاران درباره مردمی که ائتلاف از آنها حمایت میکند ، تقسیم بندی های قبیله ای لیبی ، تقسیم جغرافیایی احتمالی بین شرق و غرب لیبی و نیز میزان قدرت اسلامگرایان این کشور اطلاعات اندکی دارند.
ممکن است هر کدام از این عوامل مشکلی بزرگ باشند.