خبرگزاري فارس: منطقه اوزو در مرز چاد و ليبي با اين كه از جمله مناطق مورد اختلاف دو كشور است، اما از اين جهت كه هماكنون به محل تمركز مزدوران قذافي تبديل شده و ساكنان منطقه همچنان به قذافي وفادار هستند، ميتواند در صورت تنگ شدن عرصه بر قذافي و خانوادهاش به محل اختفاي وي تبديل شود.
به گزارش فارس به نقل از الجزيره، با پيشروي انقلابيون ليبي به سوي طرابلس پايتخت اين كشور كه محل اقامت قذافي بشمار ميآيد، بحثها و مناقشهها برسر سرنوشت رژيم قذافي و سناريوهاي احتمالي سقوط وي شدت گرفته و بسياري را واداشته تا به اين باور برسند كه قذافي و خانوادهاش در آخرين مرحله براي نجات خود راه مرزهاي چاد و ليبي را پيش گيرند.
* اختلافات مرزي ليبي و چاد
همانگونه كه همه ميدانند ليبي چهارمين كشور پهناور آفريقا آفريقاست كه با شش كشور آفريقايي از جمله چاد هممرز است كه در جنوب آن قرار دارد. اما مرزهاي چاد و ليبي همواره از جمله مناطق بسيار حساس و استراتژيك ميان دو كشور بوده و قذافي اگرچه در اين مناطق جنگهاي بسياري با ارتش چاد داشته، اما هر بار از آنها متحمل شكستهاي سنگين شده بود.
* احتمال اين كه مرز چاد و ليبي به پناهگاه قذافي تبديل شود
اما امروز سخن از اين است كه اگر انقلابيون ليبي بتوانند به سوي طرابلس پيشروي كنند و در صورت امكان اين شهر را تصرف نمايند، مرزهاي چاد به مامن و پناهگاه قذافي و خانوادهاش تبديل ميشود.
* تاريخ اختلافات چاد و ليبي
البته اختلافات چاد و ليبي تاريخي ديرينه دارد و به دهه 30 قرن گذشته و برسر منطقه "اوزو " بازميگردد كه هر دو كشور پس از استقلال مدعي تملك آن بودند و برسر آن جنگهاي متعددي ميان دو كشور درگرفت كه در تمام آنها قذافي از ارتش چاد شكست خورد و نتوانست حاكميت ليبي را بر اين منطقه اعمال كند و هنگامي كه موضوع اختلافات ميان دو كشور چاد و ليبي به ديوان بين المللي دادگستري احاله شد، دادگاه به سود چاد راي داد.
* اهميت منطقه اوزو
منطقه اوزو از اين جهت براي دو كشور چاد و ليبي اهميت دارد كه داراي منابع سرشار اورانيوم ميباشد، همچنين ليبي براي اين منطقه از جهت كه داراي عمق امنيتي و استراتژيكي مناسب و خوبي است، اهميت بسياري قائل ميشود.
* تاكيد قذافي بر ادامه نفوذ در منطقه اوزو
و به همين خاطر باوجودي كه ديوان بين المللي دادگستري راي خود را به سود چاد صادر كرد، با اين حال قذافي از نفوذ خود در اوزو نكاست و به هر طريق و ترفندي تلاش نمود، ساكنان منطقه را به سوي دولت ليبي متمايل نمايد و با ارائه خدمات اجتماعي و درماني و حتي كمكهاي اقتصادي به ساكنان اين منطقه آنها را با خود همراه سازد.
* وفاداري ساكنان منطقه اوزو به قذافي
به همين دليل با اين كه گفته ميشود، رابطه رسمي رژيم قذافي با منطقه اوزو از سال 1994 قطع شده، اما همچنان ساكنان اين منطقه و بويژه قبايل تبو به قذافي وفادار هستند و همين امر موجب شده تا نفوذ قذافي در اين منطقه هر روز بيش از گذشته افزايش يابد، بگونهاي كه گفته ميشود، هم اكنون بسياري از ساكنان اوزو از طرفداران و حاميان قذافي هستند و بسياري از مزدوران قذافي در اين منطقه متمركز شدهاند.
* احتمال اختفاي قذافي در اوزو
بر اساس اين ملاحظات بسياري از كارشناسان بر اين باورند، در صورتي كه عرصه بر قذافي و خانوادهاش در داخل ليبي تنگ شود، اين منطقه مرزي ميتواند به يكي از مناطق اختفاي وي تبديل گردد، بويژه آن كه قيبله القذاذفه، يعني قبيله قذافي حضوري قوي و قدرتمند در مناطق جنوب ليبي و منطقه اوزو دارد.