کارشناسان در گفتگو با شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار تاکید کردند جنگ لیبی طولانی مدت خواهد بود .
شبکه خبری فرانسه بیست و چهار در میزگردی با شرکت چند کارشناس، موضوع کنفرانس لندن درباره لیبی و آخرین تحولات این کشور را به بحث گذاشت. مجری این شبکه در ابتدای این برنامه با اشاره به برگزاری کنفرانس لندن درباره لیبی با حضور وزیران امور خارجه چهل کشور جهان ، اعلام کرد هدف کلی این کنفرانس فراهم کردن مقدمات بعد ازسقوط رژیم معمر قذافی است.
مجری برنامه در ابتدای این میزگرد نظر quotation mark منصور سیف الناصر quotation mark عضو اتحادیه حقوق بشر لیبی را درباره انتظاراتی که مردم لیبی از کنفرانس لندن دارند جویا شد .
وی در این باره گفت چیزی که مهم است این است که این کنفرانس خواست مردم لیبی را به رسمیت شناخته است . کنفرانس لندن شورای ملی انتقالی لیبی را به رسمیت شناخته و اعلام کرده است که اینده مردم لیبی باید به خود مردم این کشور واگذار شود و معمر قذافی نیز باید برود و این اصل مهمی است.
quotation mark برنار والرو quotation mark سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه نیز که دراین میزگرد حضور داشت دراین باره گفت: اینکه بعد از سرنگونی رژیم معمر قذافی آینده لیبی باید چگونه باشد به خود مردم این کشور بستگی دارد اما چیزی که واضح است این است که باید امنیت آنها تامین شود و نظام دموکراسی در کشورشان برقرار شود .
سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه افزود هدف کلی کنفرانس لندن این است به مردم لیبی که علیه نظام دیکتاتوری حاکم بر کشورشان در حال مبارزه مسلحانه هستند امید بدهد و در همین راستا ، مخالفت خود را با دیکتاتوری و نظام سرکوب قذافی اعلام کند .
وی افزود بی جهت نیست که وزیران امور خارجه چهل کشور جهان و نمایندگان برخی از سازمان های بین المللی از جمله دبیر کل سازمان ملل در جایی گرد هم می آیند تا درباره چگونگی اقدام در کشوری هم اندیشی کنند.
برنار والری افزود هدف دیگر آن است که به مردم لیبی گفته شود آینده کشورشان را خودشان رقم بزنند و ما پشت سر آنها هستیم و این پیام قوی و کلی کنفرانس لندن است . وی در پاسخ به سئوالی که آیا بعد از سقوط رژیم معمر قذافی شورای ملی انتقالی لیبی قدرت را در این کشور به دست خواهد گرفت گفت نه اینگونه نیست .
زیرا حرف آخر را در این زمینه خود مردم لیبی می زنند اما این شورا بعد از سقوط رژیم معمر قذافی در لیبی حضور پیدا می کند و منشوری را برای آینده این کشور ارائه می کند.
وی افزود فرانسه نخستین کشوری است که موجودیت شورای ملی انتقالی لیبی را به رسمیت شناخته است و قطر نیز روز گذشته این شورا را به رسمیت شناخت و انتظار می رود این روند در روزهای اینده ادامه داشته باشد .
سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه خاطر نشان کرد که حکومت آینده لیبی باید بر اساس گفتگوی گسترده بین همه طرف ها و تشکل های سیاسی تشکیل شود.
برنار والرو در بخش دیگر از سخنان خود در این میزگرد به موضوع مسلح کردن انقلابیون ومجهز کردن آنها به تجهیزات نظامی پرداخت و گفت: این نیز یکی از سناریوهایی است که ما در حال کار کردن بر روی آن هستیم و با شرکای خود دراین باره هم اندیشی کرده ایم . آنتوان باسبوس quotation mark مدیر کل مرکز پایش کشورهای عربی به حمایت برخی از کشورهای عربی از جمله قطر و امارات عربی متحده از اقدام نظامی غربی ها علیه لیبی پرداخت و اعلام کرد این حمایت عربی در این خصوص بسیارلازم بود زیرا اینگونه دیگر تصور نمی شود که جنگ ، جنگ بین کشورهای غربی علیه یک کشور عربی است.
یکی از کشورهایی که برای تصویب قطعنامه هزار و نهصد وهفتاد و سه علیه لیبی بیشترین تلاش را انجام داد لبنان بود. نماینده لبنان این تلاش را به نمایندگی ازجهان عرب انجام داد.
قطر نیز از تصویب این قطعنامه حمایت کرد .
درست است که قطر کشور کوچکی است اما در بین کشورهای عربی از دیپلماسی فعال و شجاعی برخوردار است.
قطر یک سلاح ویرانگر دارد و آن شبکه خبری الجزیره است که نبرد رسانه ای بی امانی را علیه رژیم حاکم بر لیبی در طول مبارزات انقلابیون لیبیایی انجام داده است .
به طوری که همه انقلابیون اخبار فعالیت ها و تحولات لیبی و اقداماتی را که در سطح بین المللی درباره کشورشان صورت می گیرد از طریق همین شبکه دنبال می کنند.
از سوی دیگر قطر درست است که کشور کوچکی است که اما ثروت زیادی دارد.
مدیر کل مرکز پایش کشورهای عربی افزود هم قطر و هم امارات عربی متحده کشورهای کوچکی در جهان عرب هستند اما آنها به همراه لبنان در بحران لیبی نمایندگی اتحادیه عرب را بر عهده گرفته اند . آنتوان باسبوس quotation mark درادامه سخنان خود به ماهیت اعضای شورای ملی انتقالی لیبی پرداخت و گفت ریاست این شورا را وزیر دادگستری سابق لیبی برعهده دارد که درآغاز قیام های مردمی علیه رژیم بر آشفت. او نخستین وزیری بود که معمر قذافی را رها کرد و شورای ملی انتقالی لیبی را به همراه چندین شخصیت دیگر تشکیل داد.
محمود شمان یکی دیگر از اعضای برجسته این شوراست .
او یک روشنفکر و روزنامه نگار لیبیایی است که در خارج از کشور یعنی در آمریکا زندگی می کند.
در واقع او یکی از نخبگان مهاجران لیبی درخارج از کشور است.
آنتوان باسبوس خاطر نشان این افراد اعضای قطعی شورای ملی انتقالی لیبی نیستند و بلکه این شورا در حال ساختار سازی خود است و قطعا در آینده افرادی دیگری نیز به آن خواهند پیوست .
برنار والرو سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه چرا محمود جبریل رئیس شورای ملی انتقالی لیبی در کنفرانس لندن حضور نداشت گفت :درست است اکنون سئوالات زیادی در این باره مطرح می شود مبنی براینکه آیا وی کار مهمتر از این کنفرانس نیز داشت که حاضر نشد در آن شرکت کند .
باید بگویم این ظاهر قضیه است . کارهایی که باید در خود لیبی نیز انجام بگیرد بسیار مهم است و این کارها باید در خود لیبی انجام بگیرد که انقلابیون بتوانند به مبارزه خود علیه نیروهای وفادار به قذافی ادامه دهند.
وی افزود مهم این است که ما در شرایط کنونی با این شورا برای پیشبرد اوضاع در تماس باشیم و اینکار نیز تاکنون با نمایندگان شورای ملی انتقالی لیبی صورت گرفته است .
منصور سیف الناصر در این باره که آیا مخالفان از نتیجه کنفرانس لندن که اعلام کرده است قصد تحمیل رژیم دیگری به لیبی را ندارد راضی هستند گفت:مهم این است که مشروعیت شورای ملی انتقالی در این کنفرانس به رسمیت شناخته شده و این کنفرانس اعلام کرده است که قذاقی دیگر مشروعیتی ندارد .
وی افزود وقتی کسی مشروعیت نداشته باشد نمی تواند به حکومت خود ادامه دهد.
برنار والرو نیز اعلام کرد که قذافی دیگر در آینده سیاسی لیبی جایی ندارد. وی خاطر نشان کرد ما مخالفان با هر کس که از رژیم قذافی جدا شود حاضریم گفتگو کنیم و همه آنها می توانند در آینده لیبی ایفای نقش کنند.
تنها کسی که در اینده لیبی جایی ندارد شخص قذافی است. ژان دیو فورک سردبیر مجله فرانسه زبان دفاع ملی نیز به جنگ لیبی پرداخت وگفت : در جنگ لیبی باید دو نکته را درنظر گرفت : یک نکته آن است که ما در جنگ واقعی نیستم بلکه درنبردی هستیم که از زمین توسط غیر نظامیان انجام می گیرد و نیروهای وفادار به قذافی از فاصله دور حملاتی با آتشباری های خود علیه آنها انجام می دهند در واقع نوعی جنگ و گریز است.
دوم آنکه بین نیروهایی که در مقابل هم قرار گرفته اند توازن وجود ندارد .
وی افزود با توجه به این شرایط انتظار می رود که جنگ لیبی طولانی شود زیرا هرگاه نیروهای وفادار به قذافی بخواهند پیشرفت کنند با حمله هوایی نیروهای غربی مواجه می شوند و متوقف می شوند و از آن سو ، انقلابیون نیز فعلا توانایی و تجهیزات لازم برای مقابله با ارتش قذافی را ندارند.
وی در پاسخ به این سئوال که چرا پیمان سازمان اتلانتیک شمالی (ناتو) تاکنون حاضر نشده است فرماندهی عملیات لیبی را برعهده گیرد گفت :نقش و وظیفه ناتو فرق می کند .نقش ناتو ، هدایت این گونه عملیات و اقدامات نظامی نیست . به عبارت بهتر ، نقش ناتو فرماندهی سیاسی و یا هدایت راهبردی عملیات نیست .بنابراین اگر ناتو بخواهد این گونه عملیات را هدایت کند باید دستورالعمل جدیدی برای آن ارائه شود و با گروه تماس دراین خصوص هماهنگی صورت گیرد. آنتوان باسبوس درپاسخ به این سئوال که آیا جنگ لیبی طولانی مدت خواهد بود گفت احتمالا طولانی خواهد بود زیرا حملات هوایی برای به زانو در اوردن قذافی کافی نخواهد بود.از طرفی قذافی نیز بسیار لجوج است و به این زودی ها تسلیم نخواهد شد.
وی افزود هرگاه بمباران ها متوقف شود بدون شک نیروهای وی شروع به پیش روی می کنند. باسبوس تاکید کرد برای اینکه این جنگ طولانی نشود هم باید انقلابیون را تسلیح کرد و هم آنها آموزش داد .