خبرگزاري فارس: يك روزنامه فرانسوي طي گزارشي ضمن اشاره به اوضاع كنوني ليبي و مداخله غرب و در رأس آن آمريكا در امور اين كشور، تلاش غرب در راستاي فروپاشي رژيم ليبي را نوعي قمار براي كشورهاي غربي دانست.
به گزارش فارس، خبرنگار اعزامي هفتهنامه فرانسوي اكسپرس به طرابلس در بازگشت از ليبي در گفتوگو با اين روزنامه در خصوص آخرين تحولات اين كشور و شرايط كار خبري و رسانهاي در ليبي اعلام كرد: «خبرنگاران غربي و در رأس آنها خبرنگاران فرانسوي، انگليسي و آمريكايي مستقر در ليبي بايد در اقامتگاههاي خود بمانند و بعد از كسب مجوز خروج، ميتوانند براي بازديدهاي هدايت شده بيرون بيايند. علاوه بر اين خروج از محل استقرار رسانههاي خارجي بدون داشتن مجوز و حضور راهنما و مترجمي كه مأموريت اصلي آن كنترل شما و مزاحمت در ابتكارات حرفهاي شماست، ممكن نيست.»
*مكان اختفاي قذافي نامعلوم است
وي درباره مكان واقعي استقرار "معمر قذافي " ديكتاتور ليبي افزود: «من نميدانم كه قذافي كجاست و تنها من نيستم كه از اين موضوع بي خبرم. قذافي روز سهشنبه گذشته به مدت كوتاهي در "باب العزيزيه " ظاهر شد اما بعيد است كه او در مقر خود در اين نقطه كه هدف حملات زياد نيروهاي ائتلافي قرار دارد، به سر برد. فرضياتي كه در اين زمينه وجود دارد عبارتند از اين كه: 1) او در مخفيگاهي بسيار امن در طرابلس به سر ميبرد 2) او در طرابلس در مناطقي كه كمتر در معرض بمبارانها قرار دارد جابجا ميشود 3) او در زادگاه خود شهر "سرت " است 4) او در منطقه "سبا " در 750 كيلومتري جنوب طرابلس يعني جايي كه قبيله او به سر ميبرد، است.»
*شكاف در ارتش ليبي به دنبال فرار نيروها
خبرنگار اكسپرس در ادامه درباره نيروهايي كه قذافي در حال حاضر در اختيار دارد، گفت: «در مورد ميزان وفاداري ارتش ليبي به قذافي كه بدون شك با فرار افسران، خلبانان و نيروهاي عادي ضعيف شدهاند، به ندرت ميتوان ايدهاي داشت اما رژيم قذافي داراي نيروهاي زبدهاي است كه به ميزان كافي مجهز ميباشند و در رأس آنها "بريگاد 32 " قرار دارد كه "خميس " يكي از فرزندان او فرماندهي آنها را برعهده دارد. هفته گذشته در طرابلس شايع شده بود كه خميس پس از آنكه خلباني در مخالفت با بمباران شهر "زاويه " تصميم به زدن هواپيماي خود به پايگاه نظامي "تاجورا " گرفت، در اثر شدت جراحات جان باخته است، اما هنوز صحت اين خبر تأييد نشده است.»
*قذافي، دست به دامان مزدوران خارجي
وي افزود: «برگ ديگري كه رژيم قذافي در اختيار دارد، مزدوراني هستند كه عمدتا از آفريقا و كشورهاي چاد، مالي و نيجر به ليبي آمدهاند و گرنه حملات نيروهاي ائتلافي ضد قذافي نيروي هوايي ليبي را نابود كرده و تانكها و توپخانه اين كشور را از بين برده است.»
*كوچكترين ابراز نارضايتي در ليبي برابر با خودكشي است
اين خبرنگار فرانسوي در ادامه خاطرنشان كرد: «در خصوص نيروهاي وفادار به قذافي بايد بين همبستگي فكري و ترس تمايز قائل شد. به رغم فرار شمار زيادي از افسران و سربازان هسته نظامي و شبه نظامي رژيم در اين مرحله هنوز به او وفادارند. علاوه بر اين بر خلاف برخي ادعاها كه گفته ميشود در طرابلس مردم نسبت به قذافي وفادارند، اما اين تصويري فريبنده است و اصل ماجر اين است كه كنترلهاي شديد پليسي در طرابلس به حدي است كه بروز كمترين نارضايتي مردمي تقريبا نوعي خودكشي است و سركوبهاي خشن سبب ترس غالب مخالفان شده است.»
*انقلابيون ليبي براي كنار زدن قذافي مصممند
وي در ادامه تأكيد كرد: «عليرغم همه مسائل يك چيز در ليبي مسلم و بديهي است و آن اينكه انقلابيون مصممند قذافي را كنار بزنند و طرابلس را فتح كنند. از طرفي اين درگيريها اختلافات تاريخي و هويتي را نيز مطرح كرده است. اما يكي از كليدهاي اين بحران در شيوه عمل قبايل بانفوذي است كه قذافي ميكوشد با آن ها كنار بيايد.»
*غرب روي انفجار دروني رژيم قذافي حساب باز كرده است
خبرنگار اكسپرس همچنين در خصوص شرايط و اوضاع كنوني دولت ليبي گفت: «دولت ليبي دستخوش تخيل است. اگر واقعا ادعاي دولتمردان در خصوص اينكه تمام قدرت در اختيار مردم است و قذافي رهبري ساده بيش نيست، درست باشد، چرا خانواده و طايفه او تمام اهرمهاي سياسي، اقتصادي، نظامي و پليس در كشور را در دست دارند؟ غرب و در رأس آن آمريكا روي انفجار از درون سيستم و ساقط كردن مقامات عالي آن براي جلوگيري از فاجعه بيشتر حساب باز كرده است. در مورد مذاكره نيز بايد بگويم كه رژيم بين امتناع و قبول مذاكره در ترديد است و به نظر ميرسد با توجه به خشونتها، درگيريها و شمار تلفات، رژيم از نقطه قابل بازگشت عبور كرده است.»
*خشونت بخش ذاتي اعمال قدرت در رژيم قذافي است
وي درباره فرضيه غرب درباره ديوانگي قذافي گفت: «فرضيه ديوانگي كه توسط نشريات غربي طرح شده، به نظرم ساده انگارانه است. هر گونه حكومت مستبدانه نيازمند نوعي جنون است. رهبر ليبي غيرقابل پيشبيني، مبهم، تحريكآميز و متناقض است اما با همه اين احوال ديوانگي محض نميتواند امكان اداره كشور با مشت آهنين آن هم طي 40 سال را فراهم آورد. او توانسته است با تركيبي از بازي قبايل، با تلاشهاي متعدد براي كودتا، تحريم و حملات آمريكا مقابله كند. در واقع ميتوان گفت خشونت بخش ذاتي اعمال قدرت در ليبي است. اگر چه كودتاي 1969 بدون خشونت "ادريس شاه " را كنار زد، اما سرهنگ جوان بعدها به روي تروريسم دولتي، قتل مخالفان، اعدام، كشتار و غيره روي آورد.»
*قراردادهاي پرسود، دليل حمايتهاي 40 ساله جامعه بينالملل از ديكتاتور ليبي
وي درباره حمايتهاي جامعه بينالملل از ديكتاتور ليبي و حكومت 40 ساله او تأكيد كرد: «قذافي پس از كودتاي سال 1969 از محبوبيت برخوردار بود اما تدريجا با قبايل بانفوذي مانند "ورفالا " متحد شد و قدرت خود را روي سيستم كنترل سياسي و پليسي بنا كرد. او بعد از نوعي تغيير اساسي از سال 2000 با اغماض جامعه بينالمللي روبرو شد. روي گرداندن از تروريسم، انصراف از زرادخانه كشتار جمعي، مبارزه با اسلامگرايي جهادي و مهاجرت غيرقانوني همه چيز نبود؛ بلكه دورنماي قراردادهاي پر سود، بسياري از شركاي غربي را واداشت تا با او رفتار ملاطفتآميزي داشته باشند و مسائل غيرقابل تحمل را تحمل كنند.»
*مردم ليبي از بودن قذافي بر قدرت هيچ سودي نميبرند
اين خبرنگار فرانسوي در ادامه در پاسخ به اين پرسش كه "چه كساني از بودن قذافي بر قدرت سود مي برند؟ " گفت: «مسلما مردم ليبي از بودن قذافي بر قدرت سود نخواهند برد بلكه برخي كشورها مانند روسيه، چين يا هند از ادامه وضع موجود به ويژه در زمينه انرژي و توسعه همكاريهاي اقتصادي خود راضياند و برخي شركتهاي ايتاليايي، آلماني و فرانسوي نيز همين وضعيت را دارند. علاوه بر اين بايد به طبقه نزديك به قدرت كه مبارزه با امپرياليسم را سرقفلي تجارت خود كردهاند، نيز اشاره كرد كه در بين اين افراد ميتوان از "لوران گباگبو " در ساحل عاج و "رابرت موگابه " در زيمبابوه نام برد.»
*سناريوي بازنشستگي آرام قذافي غير قابل تصور است
وي درباره كنارهگيري قذافي از قدرت خاطرنشان كرد: «سناريوي بازنشستگي آرام قذافي غير قابل تصور است. برخلاف ديگر ديكتاتورهاي آفريقايي بعيد به نظر ميرسد كه قذافي به دنبال بازنشستگي آرام در عربستان سعودي يا زيمباوه باشد. ذات قذافي و مسيري كه وي در پيش گرفته، بيشتر او را به مبارزه سوق ميدهد و همان گونه كه خودش نيز گفته به تا آخر كار رفتن فكر ميكند. از همين رو دادگاه جزايي بينالمللي نيز دست كم وي را به اتهام جنايت عليه بشريت مورد تعقيب قرار خواهد داد.»
*احتمال تسليم شدن قذافي بعيد است
وي همچنين درباره احتمال تسليم شدن قذافي گفت: «احتمال اين كه قذافي خود را تسليم كند، بسيار كم است و در رفتار كنونياش نيز چيزي كه نشان از تسليم شدن او داشته باشد، ديده نميشود. صحبتهاي او مبني بر اين كه "كسي با او بد نيست، تمام ليبي او را دوست دارند و شورشيان مشتي از افراد القاعده مي باشند كه قرصهاي توهم زا خوردهاند "، نمايشي بيش نيست ضمن اين كه اگر تسليم شود در نهايت از سلولي در دادگاه بينالمللي سر در خواهد آورد.»