وزيرخارجه انگليس براي نخستين بار از احتمال پذيرش تبعيد معمر قذافي به يك كشور آفريقايي خبر داد و گفت: خروج قذافي از ليبي حركتي است كه اكثر كشورهاي جهان و شايد اكثر مردم ليبي خواهان آن هستند.
به گزارش ايرنا، 'ويليام هيگ' در مصاحبه اي با شبكه 2 تلويزيون 'بي بي سي' گفت: البته ما ترجيح مي دهيم كه قذافي را در دادگاه جنايي بين المللي ببينيم ولي به هر حال اين احتمال وجود دارد كه او به حالت تبعيد به كشوري برود كه دادگاه جنايي بين المللي را به رسميت نمي شناسد و قرادادي براي استرداد مجرمان ندارد.
منابع خبري در انگليس طي روزهاي اخير گزارش هايي را مبني بر احتمال خروج قذافي از ليبي و عزيمت وي به يك كشور آفريقايي منتشر كرده اند. بر اساس اين گزارش ها چنين طرحي توسط برخي مقامات ايتاليايي در دست پيگيري است.
'بي بي سي' در اين باره گزارش داد: ايتاليا در حال رايزني با تعدادي از كشورها درباره اين طرح است كه بر اساس آن به قذافي اجازه داده خواهد شد به حالت تبعيد به كشور ديگري احتمالا در آفريقا برود تا در مقابل امكان آتش بس و انتقال قدرت در ليبي فراهم شود.
تلويزيون اسكاي نيوز انگليس نيز گفت: با توجه به اينكه كشور سودان قراردادي با دادگاه جنايي بين المللي ندارد، ممكن است محل مناسبي براي زندگي در تبعيد معمر قذافي باشد.
وزير خارجه انگليس در بخش ديگري از مصاحبه خود با تلويزيون 'بي بي سي' درباره احتمال ارسال سلاح براي مخالفان قذافي در ليبي و مشروع بودن اين اقدام، اظهارداشت: انگليس برنامه اي براي تسليح نيروهاي مخالف سرهنگ قذافي ندارد.
وي گفت: شايد ديگر كشورها به دنبال اين كار باشند ولي ما چنين پيشنهادي را مطرح نكرده ايم.
هيگ درباره مشروع و يا نامشروع بودن تسليح مخالفان در ليبي با توجه به تحريم تسليحاتي همه طرفهاي درگيري در بحران آن كشور، گفت: شايد قوانين و مقررات موجود تحت شرايط خاصي اجازه ارسال سلاح و تجهيزات براي كساني كه فقط از خود دفاع مي كنند را بدهد اما ما تصميمي براي انجام چنين كاري نداريم.
بحث ارسال سلاح و تجهيزات نظامي براي مخالفان دولت ليبي، پس از برگزاري اجلاس لندن درباره ليبي بشدت در محافل سياسي و ديپلماتيك مطرح شد با اينكه مقامات انگليسي مدعي هستند اين موضوع در دستور كار اجلاس قرار نداشته است.
هيلاري كلينتون وزيرخارجه آمريكا عصر ديروز و در پايان اجلاس لندن درباره ليبي به خبرنگاران گفت: آمريكا معتقد است كه مي توان نيروهاي مخالف رژيم قذافي را در ليبي تسليح كرد و اين اقدام به رغم وجود تحريم تسليحاتي، غيرقانوني نيست.
وي افزود: برداشت و تفسير ما از قطعنامه 1973 شوراي امنيت سازمان ملل اين است كه اين قطعنامه در واقع بر قطعنامه هاي قبلي كه ارسال سلاح به هر گروهي در ليبي را ممنوع كرده بود، ارجحيت دارد و به نوعي تصميمات قبلي را نقض كرده است.
وي گفت: بنابراين اگر كشوري تصميم بگيرد مخالفان در ليبي را تسليح كند، اين اقدام مشروع خواهد بود.
وزيرخارجه آمريكا در عين حال گفت كه واشنگتن هنوز تصميمي در اين باره نگرفته است.
باراك اوباما رييس جمهوري آمريكا نيز شب گذشته احتمال تسليح مخالفان رژيم قذافي را به عنوان يك گزينه ي پيش رو رد نكرد.
اجلاس بين المللي ليبي روز سه شنبه با حضور وزيران خارجه و نمايندگان حدود 40 كشور و چند سازمان بين المللي و منطقه اي در لندن برگزار شد.