بررسی استراتژیک - سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه گفته است نیروهای بین المللی که در لیبی دست به عملیات نظامی زده اند حق ندارند به نیروهای مخالف مسلح، تسلیحات نظامی بدهند.
سرگئی لاوروف در واکنش به اظهارات باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا که مسلح کردن نیروهای مخالف در لیبی را موضوعی قابل بررسی دانسته، گفت این حرکت خارج از قطعنامه شورای امنیت است.
لاوروف گفت روسیه با موضع ناتو در این مورد موافق است که عملیات بین المللی با این هدف انجام گرفته که از مردم لیبی محافظت شود نه این که آنها را مسلح کند.روز سه شنبه ۲۹ مارس هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، و به طور جداگانه ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، گفتند قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد که عملیات نظامی بین المللی در لیبی را مجاز دانسته، می تواند همچنین اجازه دهد که به نیروهای مخالف سلاح داده شود.روز چهارشنبه ۳۰ مارس ویلیام هیگ گفت که دولت بریتانیا دستور اخراج پنج دیپلمات لیبی، شامل یک هیئت نظامی مستقر در لندن، را صادر کرده است.ادامه…
مقامات گفتند این افراد در آزار گروه های مخالف معمر قذافی در بریتانیا دست داشته اند.
در همین حال، پس از آن که نیروهای سرهنگ قذافی موفق شدند بسیاری از شهرهای ساحلی، از جمله بندر راس لانوف را تصرف کنند، نیروهای مخالف مسلح در مواجهه با پیشروی آنها، به عقب نشینی ادامه داده اند.
به دنبال گریختن از تعداد زیادی از شهرهای ساحلی در بیست و چهار ساعت گذشته، صدها جنگجوی مخالف دولت، از شهر بریقه نیز عقب نشینی کرده اند.
نیروهای قذافی دست بالاتر را دارند و به نظر می رسد که نیروهای مخالف مسلح اراده برای جنگیدن را از دست داده اند.
عقب نشینی نیروهای مخالف مسلح از بن جواد
برخی گزارش ها به نقل از نیروهای مخالف مسلح در لیبی حکایت از آن دارد که آنها هنوز هم در فاصله شهرهای بن جواد و راس لانوف با نیروهای طرفدار آقای قذافی در نبردند.
گزارش ها از شهر مصراته، در غرب لیبی، حاکی است که حملات شدید علیه نیروهای مخالف مسلح ادامه دارد.
فرانسه و ایالات متحده می گویند به شهر بنغازی، که در تسلط نیروهای مخالف مسلح است، نماینده اعزام می کنند تا با دولت موقت گفتگو کند.
نه تنها نیروهای مخالف مسلح نتوانسته اند به طرف سیرت و نهایتا طرابلس پیشروی کنند بلکه اکنون توسط نیروهای معمر قذافی به عقب رانده شده و برخی از قلمروهایی را که گرفته بودند، از دست داده اند.
شب گذشته نیروهای مخالف مسلح کنترل شهر بن جواد را از دست دادند و با دستپاچگی و آشفتگی، از راس لانوف، که پالایشگاه مهم نفتی دارد، عقب نشینی کردند.
اکنون مردم اجدابیه، که نیروهای مخالف روز شنبه ۲۶ مارس، آن را دوباره تصرف کردند، به طور فزاینده ای بیمناک هستند که سربازان رهبر لیبی ممکن است به آنها حمله کنند.
نیروی تسیحاتی آنها در کل ضعیف تر از سربازان سرهنگ قذافی است.
اگر همانطور که آمریکا مسلح کردن نیروهای مخالف را امری ممکن توصیف کرده، به آنها تسیلحات نظامی بیشتر داده شود، توازن در توان نظامی دو طرف متخاصم به نفع نیروهای مخالف خواهد شد.
فقط کمبود سلاح مشکل نیروهای مخالف نیست بلکه همچنین نداشتن دانش نظامی، آموزش، انضباط و ساختار فرماندهی نیز معضل مهمی برای آنهاست.
در ساعات شامگاهی همچنین در طرابلس، پایتخت، صدای چند انفجار بزرگ در نزدیکی اقامتگاه رهبر لیبی شنیده شد.
یک مقام ارشد نزدیک به سرهنگ قذافی گفته است که به باور او دولت لیبی ممکن است تقسیم این کشور و منابع نفتی آن را بپذیرد.
بنا به گزارش ها، دست کم چند هزار نفر طی ناآرامی هایی که از شش هفته گذشته در لیبی آغاز شده، کشته و زخمی شده اند.
شتاب تحولات لیبی در میان تردید اعضای ناتو
در شرایطی که اعضای ناتو همچنان بر سر تجهیز نظامی مخالفان قذافی اختلافنظر دارند، نیروهای قذافی امروز توانستند بندر نفتی راسلانوف را از مخالفان پس بگیرند و همچنین آنها را در ۱۰۰ کیلومتری سرت (زادگاه قذافی) وادار به عقبنشینی کنند.
در حاشیه نشست دیروز لندن، نمایندگان شورای ملی بنغازی خواستار تجهیز نظامی رزمندگان لیبی شدند. آنها گفتند که در این صورت میتوانند قذافی را ظرف یک هفته شکست دهند. اما بریتانیا و اسپانیا، این اقدام را ناقض تحریم تسلیحاتی لیبی دانستند.
بهنظر وزرای خارجه بریتانیا و اسپانیا، تحریم تسلیحاتی لیبی، علاوه بر دولت، مخالفان آن را نیز در بر میگیرد. در حالی که آمریکا و فرانسه از ارسال جنگافزار برای مخالفان دفاع میکنند.
تغییر موضع روسیه
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، امروز در تماس با خبرگزاری اینترفکس، برای نخستین بار از تغییر رهبری لیبی دفاع کرد. وی گفت: «معلوم است که باید در لیبی یک رهبری دموکراتیک به وجود بیاید. اما در این مورد مردم لیبی باید خودشان بدون دخالت خارجی تصمیم بگیرند.»
لاوروف از ناتو خواست که به تعهد خود پایبند بماند و از هیچیک از طرفین درگیر در لیبی جانبداری نکند. دبیرکل ناتو دیروز ارسال جنگافزارهای فرانسوی و آمریکایی برای شورشیان را رد کرده بود.
پیشنهاد پناهندگی برای قذافی
تامالا میروندی، سخنگوی رئیسجمهور اوگاندا، امروز اعلام کرد که معمر قذافی در صورت تمایل میتواند به عنوان پناهنده سیاسی در این کشور زندگی کند.
همزمان، کانال ۱۵ تلویزیون نیکاراگوئه، اعلام کرد که دولت لیبی، “میگوئل اسکوتو بروکمن” کشیش و دیپلمات نیکاراگوئهای را مامور حفظ منافع خود در سازمان ملل متحد و نهادهای وابسته به این سازمان کرده است.
دلیل گزینش کشیش نیکاراگوئهای این است که سفیر پیشین لیبی، عبدالرحمان محمد شلغم، و جانشین وی، عبدالسلام ترکی، نمیتوانند ماموریت خود را در سازمان ملل متحد انجام دهند، زیرا آمریکا ویزای آنها را لغو کرده است.
کشیش چپگرا و وزیر خارجه پیشین نیکاراگوئه، میگوئل اسکوتو بروکمن، در حال حاضر مشاور دانیل اورتگا، رئیسجمهور این کشور آمریکای لاتین است.