واحد مرکزی خبر، شماری از کارشناسان و مقامات آفریقا، ذخایر نفت لیبی را انگیزه اصلی حملات هوایی نیروهای غربی به این کشور می دانند.
محبوب معلم، دبیر اجرایی سازمان بین دولتی توسعه آفریقا معتقد است کشورهای غربی انتظار دارند یک دولت طرفدار غرب، ذخایر نفت لیبی را اداره کند. بیهلا ماهوندی، استاد علوم سیاسی دانشگاه بوتساوانا نیز مانند محبوب معلم عقیده دارد نفت لیبی به طور عمده به تعدادی از کشورهای قدرتمند اروپایی از جمله فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و آلمان سرازیر می شود.
وی گفت فرانسه سهم بسیار زیادی در ذخایر نفت لیبی دارد.
شمار زیادی از سی شرکتی که در لیبی سرمایه گذاری کرده اند، فعالیت تجاریشان در زمینه انرژی است و شرکتهای نفتی میلیاردها دلار در این کشور ناآرام آفریقایی سرمایه گذاری کرده اند.
این استاد علوم سیاسی افزود: فرانسه که بدنبال حفاظت از منافع خود در لیبی است، از سرنوشت عملیات نیروهای غربی بر ضد لیبی برای برکناری معمر قذافی، رهبر لیبی از قدرت بسیار نگران است.
ماهوندی تصریح کرد: با وجود اینکه عملیات نظامی بر ضد لیبی وارد سیزدهمین روز خود شده است، به نظر می رسد این حملات هوایی نتایج دلخواه را نداشته و قذافی همچنان اوضاع را تحت کنترل دارد.
وی افزود: اگر تداوم حملات هوایی غرب موجب افزایش تلفات غیرنظامیان شود، این احتمال اصلا بعید نخواهد بود که مردم لیبی حتی از قذافی حمایت کنند.
این کارشناس علوم سیاسی همچنین با اشاره به تظاهراتی که تاکنون در اعتراض به حملات هوایی غرب بر ضد لیبی برگزار شده است گفت: اگر مداخله نظامی بیشتری صورت گیرد، فشارهای داخلی و بین المللی بر ضد این حملات تشدید خواهد شد.
محبوب معلم، دبیر اجرایی سازمان بین دولتی توسعه آفریقا نیز گفت: تا حد زیادی این احتمال وجود دارد که عملیات نظامی نیروهای غربی موجب تجزیه لیبی شود و این کشور را به بخشهای مختلفی تقسیم کند که یا تحت کنترل مخالفان یا طرفداران قذافی باشد.
وی افزود: وخیم تر شدن اوضاع در لیبی هجوم آوارگان را به کشورهای همسایه در پی خواهد داشت و امنیت منطقه را مورد تهدید قرار خواهد داد.
همچنین شورشیان تروریست از افغانستان، سومالی و کشورهای مشابه، از مداخله نظامی غرب در لیبی به عنوان بهانه ای برای نفوذ در این کشور و مناطق اطراف آن استفاده خواهند کرد که این، چالش امنیتی بزرگتری محسوب می شود.
معلم گفت : در حال حاضر، کمیسیونی برای دستیابی به راههای صلح آمیز برای حل بحران لیبی تلاش می کند.
اعضای این کمیسیون متشکل از سران پنج کشور موریتانی، اوگاندا، مالی، جمهوری کنگو و آفریقای جنوبی و نیز جین پینگ، رییس اتحادیه آفریقاست. گودفری آیو، کارشناس سیاست بین الملل در کنیا نیز ضمن درخواست از نیروهای غربی برای توقف فوری عملیات نظامی بر ضد لیبی، خواستار برقراری آتش بس بین نیروهای وفادار به قذافی و انقلابیون شد.
وی همچنین بر لزوم ایفای نقش فعال اتحادیه آفریقا، اتحادیه عرب، سازمان ملل و اتحادیه اروپا در دستیابی به راه حلی مسالمت آمیز برای بحران لیبی تاکید کرد.
وی گفت: کشورهایی که در عملیات نظامی در لیبی مشارکت دارند، نباید در روند حل و فصل مسالمت آمیز بحران در این کشور مشارکت کنند و سازمان ملل نیز باید درباره تلفات ناشی از حملات هوایی نیروهای غربی به لیبی تحقیق کند.