خبرگزاری فرانسه در گزارشی از دبی به قلم ژاک شارملو نوشت...در حالی که جبهه نظامی بی ثباتی لیبی را به دو بخش تقسیم کرده است قطر برای تسهیل در فروش نفت تحت کنترل انقلابیون لیبی اعلام آمادگی و چشم انداز تقسیم ثروت های انرژی این کشور را گشوده است .
به گفته کارشناسان ، تقسیم نفت لیبی از نظر فنی بین منطقه غرب تحت کنترل سرهنگ معمر قذافی و منطقه شرق که تحت کنترل انقلابیون قرار داد قابل تصور است اما آنان همچنین اطمینان می دهند اجرای این گزینه از نظر سیاسی دشوار به نظر می رسد. رفیق العطا از کارشناسان گروه تحقیقاتی اقتصادی خاورمیانه میس در گفتگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کرد: به اجماع بین المللی قدرتمندی نیاز است.
وی افزود: طرف ها نیز باید درباره رعایت توافقنامه ای در این جهت کاملا متعهد باشند.
این موضوع در عین حال بسیار مهم است: لیبی حدود دو درصد نفت جهانی را تامین می کند اما این کشور مهم ترین ذخایر طلای سیاه را در قاره آفریقا (بین چهل تا شصت میلیارد بشکه) در اختیار دارد.
کیفیت نفت لیبی که گوگرد کمی دارد و راحت استخراج می شود مورد تمجید پالایشگاه ها قرار دارد. شماری از کشورهای اروپایی مانند ایتالیا، فرانسه و آلمان نخستین مصرف کنندگان نفت وهمچنین گاز لیبی هستند .
گاز لیبی از طریق یک خط لوله انتقال گاز در طول مرز تونس منتقل می شود و از زیر آب های مدیترانه به ایتالیا می رسد. بررسی سریع نقشه میدان های نفتی توضیح می دهد چرا فرضیه بهره برداری جداگانه منابع شرق و غرب لیبی شورای ملی انتقالی ، نهاد مخالفان ، را جذب کرده است. مارگاریترا پائولینی کارشناس مجله روابط بین المللی لیمز مستقر در رم در توضیح گفت: از دیدگاه فنی ، این مسئله کاملا علمی است و به مبارزه ای برای منابع طبیعی بین غرب و شرق لیبی مطابقت دارد.
انقلابیون در شرق میدان های منطقه سریر وهمچنین تاسیسات پالایشگاهی و صادراتی طبروق و بنغازی را در اختیار دارند و این فعالیت بیش از دو سوم درامدهای بخش نفتی لیبی را تشکیل می دهد. وفاداران به سرهنگ قذافی میدان های الفیل و تاسیسات زاویه و طرابلس را در اختیار دارند. یک منطقه صحرایی در قلب لیبی اکتشاف نشده است اما به گفته کارشناسان زیر زمین این صحرا به صورت فوق العاده ای نویدبخش است. در این بخش بندری این صحرای گسترده که در آن پالایشگاه ها و پایانه های مورد مناقشه مانند راس لانوف و بریقه قرار دارد جبهه نبردهای بین انقلابیون و وفاداران به سرهنگ قذافی قرار می گیرد. اگر سرهنگ قذافی بتواند در برابر فشار بین المللی مقاومت کند در این منطقه مرکزی در شرق زادگاه قذافی در سرت است که باید خط جدایی ایجاد شود. پائولینی تاکید کرد: لیبی همواره از دیدگاهی تاریخی در طول مرزی ناپیدا بین مغرب و مشرق جدا شده است .
این هفته شورای ملی انتقالی ، دولت عملی انقلابیون اعلام کرد شرکت نفت قطر برای بازاریابی نفت تولید شده در مناطقی که در کنترل خود دارد انتخاب شده است. قطر درباره این توافقنامه جزئیاتی اعلام نکرده است اما این امیر نشین ثروتمند نخستین کشور عربی بود که شورای ملی انتقالی را به رسمیت شناخت و امکاناتی را در عملیات نظامی بین المللی که تحت ماموریت سازمان ملل متحد آغاز شد وارد کرد. حکومت سرهنگ قذافی به سرعت به این مسئله واکنش نشان داد و هشدار داد هرگونه شرکتی را که توافقنامه نفتی با انقلابیون منعقد کند تحت پیگرد قضایی قرار خواهد داد. این رقابت مربوط به نفت بین طرابلس و بنغازی از موضوعات راهبردی خشونت ها در لیبی حکایت دارد.
پیش از انکه خشونت ها آغاز شود ، این کشور پذیرای بازیگران بزرگ این بخش به ویژه شرکت های بزرگ آمریکایی ، روسی و چینی در کنار ایتالیایی ها ، فرانسوی ها و انگلیسی ها بود. العطا تاکید کرد اما پیش از آنکه این شرکت ها بازگردند حتی در یک لیبی جدا شده ، باید این شرکت ها را مطمئن ساخت.
وی اطمینان داد: تولید نفت با شلیک گلوله سنخیتی ندارد.