بررسی استراتژیک - صدای امریکا/ خبرها دو هفته پس از حملات هوایی نیروهای بین المللی در دفاع از غیرنظامیان در لیبی، رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا، در واشنگتن گفت، سرنگونی رژیم معمر قذافی رهبر لیبی از قدرت، نهایتاً با فشارهای اقتصادی و سیاسی به دست خواهد آمد.
شورشیان ضد دولت لیبی در تلاش برای سازماندهی مجدد در پی عقب نشینی از چند شهر اصلی نفت خیز، با نیروهای وفادار به معمر قذافی به تبادل آتش پرداختند. مقامات پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، عقیده دارند بمباران و حملات هوایی از توان ارتش لیبی کاسته است، اما بزودی به مرحل شکست کامل نیروهای وفادار به قذافی نخواهد انجامید.رابرت گیتس در کنگره آمریکا گفت: «سرنگونی رژیم قذافی، گرچه نهایتاً مورد استقبال همه قرار خواهد گرفت، اما بخشی از ماموریت نظامی ما نیست. به نظر من، برکناری قذافی احتمالاً زمان خواهد برد و تحت فشارهای اقتصادی، سیاسی و توسط مردم لیبی صورت خواهد گرفت.»ادامه….
اظهارات آقای گیتس پس از گزارش های رسانه های آمریکا مبنی بر اعزام گروهای عملیاتی سی آی ای برای کمک به شورشیان ضد دولتی ایراد شد. بر اساس این گزارش ها، ماموریت این گروه ها جمع آوری اطلاعات برای حملات هوایی و همچنین تماس با گروهای مخالف برای کمک به سرنگونی معمر قذافی است.
آقای گیتس در این ارتباط گفت: «من در مورد فعالیت های سی ای ای نمی توانم صحبت کنم، اما می توانم این را بگویم که رئیس جمهوری ماموریت ارتش آمریکا را کاملاً روشن بیان کرده است. ما سرباز در لیبی پیاده نخواهیم کرد.» طبق برآورد پنتاگون، دولت لیبی حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار نیروی نظامی دارد در حالی که شورشیان تنها یک هزار نفر نیروی نظامی آموزش دیده دارند.
برخی از نمایندگان کنگره آمریکا از پرزیدنت اوباما انتقاد می کنند که در خصوص حملات هوایی در لیبی با کنگره مشورت نکرده است و از آقای گیتس خواستند موفقیت در این عملیات را تعریف کند: «فکر می کنم، موفقیت در این عملیات، برکناری رژیم قذافی باشد و یا دستکم، آغاز مرحله شکل گیری یک دولت کمابیش دمکراتیک در آن کشور.»
رابرت گیتس گفت هم چنان که انتقال فرماندهی عملیات به ناتو تکمیل می شود، آمریکا از حضور ارتش خود به طرز چشمگیری خواهد کاست. برخی خواستار آموزش شورشیان و مسلح کردن آن ها هستند، اما آقای گیتس گفت این گونه کمک ها باید از کشورهای دیگر تامین شود: «اگر قرار باشد این گونه کمک ها داده شود، کشورهای بسیار دیگری به غیر از آمریکا حضور دارند.»
اظهارات آقای گیتس پس از عقب نشینی نیروهای ضد دولتی در لیبی ایراد شد. نیروهای قذافی مناطق تحت کنترل شورشیان را باز پس گرفتند و برای اولین بار از زمان حملات هوایی نیروهای بین المللی آن ها را متحمل عقب نشینی کردند.