مصر

من معتقدم كه نمی توان ملتها را بزور حکومت کرد ودر مورد بحرین می گویم که اشغال خاک این کشور توسط نیروی نظامی عربستان سعودی یک اقدام نادرست بوده است؛ اگر دولت بحرین توانائی حل اختلافات خود با مردمش را ندارد شایسته است که هرچه زودتر حکومت را ترک کند.

اشاره: این روزها تعدیل قانون اساسی مصر جزو مهمترین مسائل مطرح در محافل سیاسی وملى این کشور می باشد. بخصوص انکه شورای نظامی حاکم علیرغم اصرار اقشار مختلف جامعه هنوز نسخه تعدیل شده قانون اساسی موقت را رسما ارائه نکرده است. این از یکسو، واز سوی دیگر اینده مشارکت گروههای اسلامی بخصوص اخوان المسلمین در فرايند تصمیم گیری سیاسی مصر بطور چشمگیری مورد توجه اقشار مختلف جامعه این کشور قرار گرفته است. در این باره با اقای "صبحی صالح موسی" عضور کادر رهبری گروه اخوان المسلمین ونیز یکی از اعضای کمیته بازنگری قانون اساسی مصر که پس از سقوط رژیم مبارک، توسط شورای نظامی این کشور تاسیس گردید، به گفتگو نشتیم ونظر او را در باره اینده مصر پس از انقلاب وروابط ان با کشورهای بزرگ خاورمیانه بویژه جمهوری اسلامی ایران وهمچنین حوادث اخیر در کشورهای بحرین ولیبی جویا شدیم؛ متن این گفتگو بشرح زیر می باشد:

س: بنظر شما چرا ارائه نسخه تعدیل شده قانون اساسی مصر توسط شورای نظامی این کشور تا کنون بتأخیر افتاده است؟
موضوع تعدیلات قانون اساسی در تاریخ ١٩ -٣-٢٠١١ به همه پرسی گذاشته شد واین امر به تایید همه مردم مصر رسید، كه به این ترتیب برخی از مواد قانون اساسی مصر تغيير یافتند. که مقرر گردید مجموعه جدید قوانین تعدیل یافته طی روزهای اینده به معرض عموم گذاشته شوند. البته در مورد سایر مواد قانون اساسی که نیازی به تغییر انها نیست، باید گفت که این قوانین در حال حاضر جاری هستند واجرای انها متوقف نشده است. لذا بنظر نمی رسد که مردم مصر در مرحله فعلی با بحران قانون اساسی مواجه باشند.

س: بیشتر احزاب سیاسی مصر اعلام کرده اند که در حال حاضر امادگی شرکت در انتخابات را ندارند. لذا خواهان تمدید مرحله انتقالی می باشند تا بنوانند با تمام قدرت در انتخابات حضور یابند، ودر عین حال احزاب مذکور گروه اخوان المسلمین را ( که امادگی خود را جهت شرکت در انتخابات اعلام کرده است ) متهم می کنند که می خواهد بر مجلس اینده مسلط شود، نظر شما در این باره چیست؟
بنظر من این ادعا بیهوده است؛ عدم امادگی احزاب سیاسی نباید منجر به تعطیل شدن انتخابات در مصر شود، نمی توان یک کشور را برای مدت طولانی وتا زمانی که احزاب امادگی خود را اعلام نمایند، بدون رئیس جمهور گذاشت.

در ضمن اماده بودن اخوان المسلمین در این مرحله را نباید به حساب قدرت طلبی انان گذاشت. بلکه این امر نشان دهنده احساس مسئولیت انان می باشد. نباید در این مرحله به مغلطه های سیاسی دچار شویم.

در انتخابات ریاست جمهوری اینده همگی حق شرکت کردن وکاندید شدن را دارند واخوان از این قاعده مستثنا نمی باشد.

س: یکی از روزنامه های مصری از زبان یکی از اعضای شورای رهبری حزب ملی نوشته است که برخی از چهره های سیاسی مخالف، نشستی با این حزب داشته اند ودر خصوص نحوه از بین بردن وجهه سیاسی وجایگاه مردمی اخوان المسلمین مذاکره کردند. ایا شما خبری از این مذاکرات دارید؟ نظر شما در مورد یورش برخی از گروههای سیاسی علیه اخوان واتهامات وارده از سوی انها مبنی بر اینکه گروه اخوان با رژیم گذشته جهت چیره شدن بر انقلاب هم پیمان شده است، چیست؟
من از صحت وسقم اخبار مربوط به مذاکرات بین احزاب سیاسی وحزب ملی مطمئن نیستم. اما بطور کلی معتقدم مخالفین ما که بازمانده های رژیم سابق هستند نتنها با اخوان المسلمین بلکه با به قدرت رسیدن تمام اسلام گرایان در صحنه سیاسی مصر مخالفند. این افراد از تاریخ اسلام وجود داشته وتا قیامت خواهند بود. اما علیرغم تلاشهای بسیار نخواهند توانست که مسلمانان را ما را صحنه دور کنند؛ اخوان المسلمین یک تشکل سیاسی منظم ومنحصر بفردی است که با توجه به داشتن آمادگی جهت شرکت در فرایند سیاسی مرحله انتقالی، طبیعتا با دشمنانی روبرو خواهند شد که مشارکت تمام احزاب اسلامی را برنمی تابند.

مهمترین برنامه اخوان در این مرحله، انتقال از خلأ سیاسی به نهادمندی سیاسی وانتقال هرچه سریعتر از حکومت نظامی موقت به سیستم غیر نظامی با نظارت یک قانون اساسی قوی است. واین خواسته اکثریت مردم مصر می باشد.

س: بنظر شما چرا تا کنون برخی از چهره های حزب حاکم سابق به میز محاکمه کشیده نشده اند وهمچنان در سمتهای خود باقی هستند؟
هم اکنون پرونده تمام این افراد در حال بررسی است. وعلت باقی ماندن برخی از انان در سمت قبلی خود این است که بسیاری از انان پستهای اداری را در اختیار دارند ونه پستهای سیاسی، لذا جابجایی انان نیاز به فراهم شدن شرایط مناسب دارد.

س: نظر شما در مورد حوادث اخیر در بحرین ولیبی چیست؟
من معتقد هستم که تمام ملتها باید از حق تعیین سرنوشت برخوردار باشند؛ درخواست انجام اصلاحات سیاسی حق مسلم وقانونی تمام ملتهای جهان است.

بنظر من نمی توان ملتها را بزور حکومت کرد، ودر مورد بحرین می گویم که اشغال خاک این کشور توسط نیروی نظامی عربستان سعودی یک اقدام نادرست بوده است؛ اگر دولت بحرین توانائی حل اختلافات خود با مردمش را ندارد شایسته است که هرچه زودتر حکومت را ترک کند.

اما در مورد اوضاع لیبی معتقدم که مردم مظلوم این کشور هم اکنون دچار دو مشکل بزرگ شده اند؛ یکی از انها نیروهای قذافی وحملات پی در پی انها به مردم بی دفاع لیبی است ودیگری دخالت نظامی غرب در امور داخلی این کشور است. هر دو بحران نابسامانیهای جبران ناپذیری را برای ملت مظلوم لیبی بهمراه خواهند داشت.

س: اینده روابط ایران ومصر را چگونه می بینید؟
بنظر من روابط اینده دو کشور باید بر اساس معیارهای استراتژیک استوار شوند؛ کشورهایی همچون مصر، ایران وترکیه با توجه به جایگاه تاریخی وتمدن وجمعیت بسیار ونقش موثر انها در منطقه، باید باهم روابط مثبت وحسنه ای داشته باشند.

و بنظر می رسد که با سقوط رژیم گذشته، زمینه های ایجاد روابط خوب بین دور کشور برادر (ایران ومصر )فراهم شده است.

گفتگو: احمد السیوفی – دفتر خبرگزاری تقريب در قاهره


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران