در پي فرار غيرمترقبه 'موسي كوسا' وزير خارجه رژيم قذافي به لندن در هفته گذشته، گمانه زني هاي مختلفي در رسانه ها و محافل سياسي انگليس درباره علت اين اقدام و احتمال معامله پنهاني وي با دولت انگليس مطرح شده است.
به گزارش ايرنا، برخي گمانه زني ها حكايت از اين دارد كه 'موسي كوسا' از مدتها قبل با سازمان هاي اطلاعاتي و امنيتي انگليس در تماس بوده و اطلاعات خود را از درون رژيم قذافي در اختيار اين سازمان ها قرار مي داده است و به همين دليل فرار وي به لندن نتيجه طبيعي اين ارتباطات بوده است.
بر اساس برخي گمانه زني هاي ديگر، دولت انگليس پس از بحراني شدن اوضاع ليبي و آغاز حملات هوايي و موشكي به آن كشور ارتباطات پنهاني خود را با 'موسي كوسا' آغاز كرده و از طريق اين ارتباطات وعده هايي به وي داده شده تا رژيم قذافي را در قبال برخورداري از يك زندگي امن در انگليس ترك كند.
معتقدان به گمانه زني هاي اخير، بر اين باورند كه موسي كوسا با توجه به سابقه حضور طولاني مدت در راس دستگاههاي امنيتي ليبي و احتمالا به دليل دست داشتن در اقدامات تروريستي داخلي و خارجي نگران آينده خود پس از سقوط رژيم قذافي بوده و به همين دليل ترجيح داده است در قبال همكاري اطلاعاتي و امنيتي با مقامات انگليسي، جان خود را نجات دهد.
نشريه 'ميل آن ساندي' چاپ لندن روز يكشنبه در گزارشي نوشت: انگليس به موسي كوسا رييس سابق دستگاه سركوب و شكنجه قذافي پيشنهاد پناهندگي سياسي داده تا در مقابل، وي به ساقط كردن رژيم قذافي در طرابلس كمك كند.
اين نشريه انگليسي افزود: پيشنهاد مخفيانه انگليس به وزيرخارجه مستعفي ليبي زماني كه وي هنوز در طرابلس بود و مسئوليت وزارت خارجه را برعهده داشت ارائه شد تا وي را به ترك رژيم قذافي و پناهجويي در انگليس ترغيب كند.
'ميل آن ساندي' نوشت: اما مطرح شدن اين موضوع كه موسي كوسا ممكن است از نوعي حفاظت ويژه در انگليس برخوردار شود باعث عصبانيت كساني شده است كه به دنبال محاكمه او به اتهام ارتكاب جنايات مختلف هستند.
'بن والس' از نمايندگان حزب محافظه كار در مجلس عوام انگليس در اين باره گفت: انگليس نبايد پناهندگي سياسي و يا هيچ نوع امتياز ديگري به موسي كوسا ارائه كند، شايسته ترين اقدام در مورد وي، محاكمه و اجراي عدالت است. دولت انگليس بايد هرچه زودتر تصميم خود را در اين باره بگيرد.
نشريه انگليسي در ادامه گزارش خود نوشت: موسي كوسا در حال حاضر در يك خانه امن توسط ماموران سازمان اطلاعاتي 'ام آي 6' و ديپلمات هاي انگليسي تحت بازجويي قرار دارد.
به دنبال انتشار گزارش هاي مختلف درباره ابهامات موجود در وضعيت موسي كوسا، 'ويليام هيگ' وزيرخارجه انگليس روز يكشنبه مدعي شد كه هيچ گونه معامله اي با وزيرخارجه مستعفي ليبي صورت نگرفته است.
وي تاكيد كرد: ما هيچ گونه مصونيت قضايي به وي اعطا نكرده ايم و قصد چنين كاري را نيز نداريم.
وزيرخارجه انگليس در عين حال اطلاعات موسي كوسا را در مورد وضعيت ليبي و منطقه با ارزش خواند و گفت: بازجويي از وي در اين زمينه ها ادامه دارد.
ويليام هيگ افزود: مقامات دادستاني و پليس اسكاتلند كه در مورد پرونده انفجار لاكربي تحقيق مي كنند درخواست بازجويي از موسي كوسا را دارند كه قرار است براي بررسي اين درخواست روز دوشنبه جلسه اي با حضور مقامات قضايي و انتظامي اسكاتلند در وزارت خارجه انگليس برگزار شود.
موسي كوسا وزيرخارجه سابق رژيم قذافي چهارشنبه گذشته با يك فروند هواپيماي نظامي انگليسي از تونس به اين كشور منتقل شد.
وي كه 60 سال سن دارد از عناصر كليدي در رژيم قذافي بود و علاوه بر مسئوليت وزارت خارجه ليبي، سال ها رييس سازمان اطلاعات آن كشور و همچنين مدتي نيز سفير ليبي در لندن بوده است.
نكته جالب توجه اين است كه آقاي كوسا در اوايل دهه 1980 ميلادي و هنگامي كه سفير ليبي در لندن بود به دليل اظهاراتش مبني بر تلاش دولت ليبي براي حذف دو تن از مخالفان قذافي در خارج از كشور، از انگليس اخراج شد.
گفته مي شود موسي كوسا نقش مهمي در نزديك كردن روابط ليبي و غرب در اوايل دهه 2000 ميلادي ايفا كرده و از جمله افرادي بوده است كه رژيم قذافي را به ترك برنامه هاي هسته اي خود ترغيب نموده است.
وي همچنين بازيگر اصلي در ترتيب دادن سفر توني بلر نخست وزير وقت انگليس به ليبي در سال هاي 2004 و 2007 ميلادي بوده است.
بر اساس گزارش هاي رسانه اي، دولت انگليس در حال حاضر با بيش از 10 نفر ديگر از مقامات رژيم قذافي بطور پنهاني در تماس است تا آنان را نيز به جدايي از رژيم ترغيب كند.
همچنين محمد اسماعيل مشاور نزديك سيف الاسلام پسر معمر قذافي هفته گذشته در لندن بوده و به نوشته روزنامه گاردين با مقامات وزارت خارجه انگليس ديدار و گفت و گو كرده است.
منابع انگليسي مي گويند هدف از اين ديدار يافتن راهي براي خروج آبرومند قذافي و نزديكانش از ليبي بوده است.