دو روز پس از ورود به تونس، موسی کوسا و همراهانش، با یک پرواز خصوصی که با نظارت سرویس اطلاعاتی انگلیس و سوئیس تدارک شده بود از تونس بسوی انگلیس پرواز کرد و در فرودگاه کوچک تجاری فارنبورو، در جنوب لندن و نزدیک «سیتی» مرکز مالی و تجاری لندن به زمین نشست.
افشای روابط چند ساله موسی کوسا وزیر امورخارجه دولت قذافی با سرویس امنیت خارجی انگلیس، رسانه ها و محافل سیاسی دنیا را مبهوت کرد.
به گزارش ایران دیپلماتیک به نقل از روزنامه سان، ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس تایید کرده که سرویس های اطلاعاتی انگلیس از مدت ها قبل با موسی کوسا در ارتباط بوده اند و وی عامل ام آی 6 در لیبی بوده است.
موسی کوسا چگونه فرار کرد؟
موسی کوسا همزمان با تشکیل کنفرانس بین المللی لندن پیرامون اوضاع لیبی، عازم تونس شد. بعد از انجام چند دیدار تشریفاتی کوتاه، وزیر خارجه قذافی به اتفاق همراهان خود به استراحت گاهی در جربا در حاشیه مدیترانه رفت. دو روز پس از ورود به تونس، موسی کوسا و همراهانش، با یک پرواز خصوصی که با نظارت سرویس اطلاعاتی انگلیس و سوئیس تدارک شده بود از تونس بسوی انگلیس پرواز کرد و در فرودگاه کوچک تجاری فارنبورو، در جنوب لندن و نزدیک «سیتی» مرکز مالی و تجاری لندن به زمین نشست.
از آنجت هم موسی کوسا مستتقیما به مرکز سرویس اطلاعات جاسوسی انگلیس( ام آی 6) منتقل شد، و متعاقبا وزارت خارجه انگلیس تائید کرد که وی مشغول تخلیه اطلاعاتی توسط ماموران اطلاعاتی آن کشور است.
در ابتدای بحران جاری در لیبی، تعدادی از ماموران نظامی سرویس مخفی اطلاعاتی انگلیس( اس آ اس ) همراه با یک دیپلمات انگلیسی که هویت او فاش نشد، نزدیک بنغازی دستگیر شدند.
گروه یاد شده در فاصله ای کوتاه آزاد و به انگلیس باز گشتند. ماموریت این گروه بعدا تماس با مخالفان قذافی اعلام شد، اگرچه ماموریت اصلی آنها تشکیل هسته اصلی دولت بعدی لیبی به ریاست محمود جبرئیل در طرابلس بود.
محمود جبرئیل در روز دوشنبه ۲۸ مارس، همزمان با سفر موسا کوسا به تونس که مقدمه سفر دو روز بعد وزیر خارجه قذافی به لندن و پناهندگی او بود، از بنغازی به انگلیس رفت. جبرئیل که به کنفرانس لندن دعوت شده بود در حاشیه کنفرانس یاد شده به عنوان رهبر مخالفان قذافی با هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا و مقامات انگلیس گفتگوهایی پیرامون دولت بعدی لیبی انجام داد.
موسی کوسا چگونه به دام افتاد؟
وزیر خارجه قذافی که اینک به انگلیس پناهنده شده در دهه ۱۹۹۰ سفیر لیبی در لندن بود. با توجه به وجود ارتباط مستقیم ناشی از سرپرستی وزارت خارجه انگلیس بر سرویس اطلاعات جاسوسی آن کشور، ارتباط این مرکز با نمایندگی های دیپلماتیک خارجی مقیم لندن، امری طبیعی است. در نتیجه ارتباط همکاری بسیار نزدیکی که از زمان سفارت موسی کوسا در لندن وجود داشت و همچنین ادامه این همکاری پس از انتصاب او به وزارت خارجه لیبی، نه تنها مناسبات لندن- طرابلس بهبود محسوس یافت، که مجموعه مناسبات خارجی لیبی متحول شد و این کشور تا حدود زیادی به غرب چرخش کرد.
در همان زمان سیف الاسلام قذافی نیز پس از دریافت پذیرش تحصیلی به لندن آمد و در دانشگاه معروف مدرسه اقتصادی لندن به طی دوره دکترا در مناسبات بین المللی مشغول شد. موسی کوسا و سیف الاسلام قذافی دو چهره اصلی بهبود مناسبات لندن و طرابلس در دهه ۱۹۹۰ بشمار میروند. در نتیجه این بهبود مناسبات، لیبی برنامه اتمی خود را که در جهت دست یافتن به بمب هسته ای برنامه ریزی شده بود تعطیل کرد. موسی کوسا بعد از خاتمه دوره سفارت در لندن به عنوان وزیر خارجه لیبی برگزیده شد.
با توجه به سابقه همکاری های وزارت خارجه و سرویسهای مخفی اطلاعاتی انگلیس با مقامات لیبیایی، امکان وجود همکاری مستقیم مابین این مراکز و موسی کوسا وزیر خارجه قذافی کاملا باورپذیر است.
انتخاب زمان پناهندگی موسی کوسا را نیز میتوان متاثر از امکان آشکار شدن این همکاری در داخل لیبی و در خطر قرار گرفتن موسی کوسا و یا افزایش بخشیدن به تاثیر روانی اقدامات و تحولات دیگری دانست که در ارتباط با لیبی در جریان است.