تلویزیون دولتی چین عملیات غرب در لیبی را از زوایای مختلف با کارشناسان بررسی کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی سی تی وی چین روزمری هالیس استاد مطالعات خاورمیانه در دانشگاه سیتی لندن درباره تحولات لیبی گفت انگلیس، فرانسه و امریکا تلاش می کنند تا گفتگوهای پشت پرده خود را با دولت قذافی همزمان با عملیات نظامی پیش ببرند تا در نهایت قذافی مجبور به کناره گیری از قدرت شود.
در این میان اتش بس موقت میان نیروهای قذافی و مخالفانش می تواند به دستیابی به این هدف کمک کند. پپه اسکوبار از روزنامه اسیا تایمز هم گفت گرچه در قطعنامه شورای امنیت تاکید شده است که نیروهای ائتلاف نمی توانند به نیروهای مخالف قذافی تسلیحات بدهند.
همچنین بر اساس این قطعنامه هدف از عملیات لیبی تغییر رژیم در لیبی تعیین نشده است اما رفتار انگلیس، فرانسه و امریکا و اخبار پشت پرده انها نشان می دهد که هدف اصلی انها تغییر رژیم در لیبی است.
اوباما رئیس جمهور امریکا صراحتا گفته است که قذافی باید از قدرت کنار برود.
امریکا تلاش می کند تا مخالفان قذافی در این جنگ پیروز شوند اما باید توجه داشت که دستیابی به این هدف بسیار دشوار است و این جنگ ممکن است ماهها طول بکشد. پرفسور رانگ یینگ معاون موسسه مطالعات بین المللی پکن هم گفت بعید به نظر می رسد که ائتلاف بین المللی به دنبال اتش بس موقت در لیبی باشد.
به نظر من اگر استراتژی روشن و درستی در عملیات لیبی دنبال نشود جنگ این کشور ممکن است نتایج نامطلوب و خطرناکی داشته باشد.
اگر جنگ لیبی ادامه پیدا کند ، چهره جنگ خونین تر می شود و غیرنظامیان بیشتری کشته خواهند شد و علاوه بر بحران اجتماعی، بحران اقتصادی شدیدی دامن لیبی را خواهد گرفت.
به نظر من دیگر وقت ان است که عملیات نظامی ائتلاف بین المللی در لیبی پایان پذیرد. روزمری درباره دوگانگی در سیاست غرب درباره تحولات بحرین و لیبی گفت علت اینکه قدرتهای غربی تا این حد خود را درگیر ماجرای لیبی کرده اند در حالیکه چندان درگیر تحولات بحرین نشده اند این است که منافع انها در رابطه با لیبی بیشتر است.
در واقع امریکا و انگلیس و تا حدی فرانسه بسیار تلاش کرده بودند تا به نوعی سرهنگ قذافی را بازپروری و رفتارهای او را اصلاح کنند و از این رو بسیار مورد انتقاد بودند، حتی انگلیسی ها فکر می کردند که سیف الاسلام پسر سرهنگ قذافی در مقایسه با پدرش شخصیتی نسبتا سالم است.
اما با رفتار بسیار خشنی که قذافی و پسرانش علیه مردم لیبی نشان دادند، تلاشهای غرب به کل نقش بر اب شد و روابطشان با رژیم قذافی کاملا شکسته شد.
این مسئله باعث شد تا اعتبار غرب به کل زیر سوال برود به همین علت انها بسیار تلاش می کنند تا برای حفظ ابرو و منافع خود هر چه سریعتر قذافی را جایگزین کنند. پپه اسکوبار درباره ریشه های عملیات لیبی هم گفت عملیات بین المللی در لیبی به هیچ وجه عملیاتی بشردوستانه برای محافظت از غیرنظامیان نیست.
نوری مسماری زمانی یکی از افراد بسیار نزدیک به قذافی بود.
او اکتبر دوهزار و ده به فرانسه گریخت.
او به سازمان اطلاعات فرانسه کمک کرد تا کودتایی نظامی را علیه قذافی سازماندهی کند و این کودتا دو ماه طول کشید تا عملی شود.
نیکلا سارکوزی به این علت قصد چنین کودتایی را در لیبی داشت که قذافی چندین قرارداد پرسود را با فرانسویها لغو کرده بود.
انگلیس هم تا همین اواخر به قذافی تسلیحات می فروخت.
امریکا قصد داشت با حمایت ناتو پایگاهی نظامی در لیبی ایجاد کند.
در منطقه تنها سه کشور عربی هستند که ناتو و امریکا در انها پایگاه ندارد و ان کشورها لیبی، سوریه و لبنان هستند.
همه اینها بعلاوه حمایت اکثریت اتحادیه عرب از ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی ثابت می کند که هدف امریکا و متحدانش از عملیات در لیبی تغییر رژیم این کشور بوده است.