خبرگزاري فارس: ليبي در زمره كشورهايي است كه قراردادهاي اقتصادي طولاني مدتي با روسيه و چين منعقد نموده و طبعا عمليات نظامي عليه دولت قذافي بر قراردادهاي اقتصادي آنان تاثير منفي به جا خواهد گذاشت.
به گزارش فارس به نقل از نشريه فرانسوي مونديا ليزاسيون، قطعنامه 1973 را ميتوان زيربناي حمله نظامي كشورهاي غربي به ليبي دانست. اين امر، در راستاي اقدامات بشردوستانه انجام گرفته است.
تاكنون شوراي امنيت سازمان ملل قطعنامهاي را در ارتباط با ضرورت انجام اقدامات بشردوستانه از طريق عمليات نظامي در كشورهاي هدف انجام نداده است. اقدام ناتو عليه ليبي را ميتوان اولين گام در روند سياستهايي دانست كه اقدامات سخت افزاري در چارچوب ضرورتهاي بشردوستانه را اجتناب ناپذير ميسازد.
* احتمال به كارگيري نيروي زميني آمريكا و ناتو عليه واحدهاي عملياتي ليبي
هيچگاه روسيه و چين فكر نميكردند كه قطعنامه 1973 منجر به عمليات نظامي عليه يكي از كشورهاي عضو سازمان ملل گردد. عملياتي كه تاكنون بيش از 20 روز از آغاز آن سپري شده است و هنوز نيز موجهاي جديد عمليات نظامي عليه ليبي در راه است.
يكي از فرماندهان نظامي روسيه براين امر تاكيد نمود كه احتمال به كارگيري نيروي زميني آمريكا و ناتو عليه واحدهاي عملياتي ليبي نيز وجود خواهد داشت. اين رويكرد به مفهوم آن است كه چين و روسيه در زمان بررسي قطعنامه 1973 هيچ گاه فكر نميكردند كه آمريكا و ساير كشورهاي عضو ناتو، از ابزارهاي نظامي عليه ليبي استفاده كند.
* چگونگي پايان دادن به جنگ عليه ليبي، در دستور كار چين و روسيه
چين و روسيه براي جبران اشتباه ديپلماتيك - راهبردي خود در صدد برآمدند تا چگونگي پايان دادن به جنگ عليه ليبي را در دستور كار قرار دهند. آنان بر ضرورت سازمان دهي ثبات و تعادل در ليبي تاكيد داشتند.
وزير امور خارجه چين با انتشار بيانيهاي از چنين مفاهيمي براي متوقفسازي جنگ عليه دولت ليبي بهره گرفت. آمريكا و ساير كشورهاي عضو ناتو براين امر تاكيد دارند كه در قطعنامه 1973 از عبارت "ضرورت بهرهگيري از تمامي ابزارهاي ضروري " بهره گرفته شده است. اين امر شامل ابزارهاي نظامي نيز ميشود.
* انجام عمليات نظامي در ليبي به منزله حمايت از شهروندان محسوب نميشود
واكنش چين و روسيه به عمليات نظامي عليه قذافي در شرايطي انجام گرفت كه كشورهاي عرب نسبت به پيامدهاي چنين اقدامي احساس نگراني ميكنند. به همين دليل است كه آنان هرگونه عمليات نظامي عليه ليبي و كشورهاي عرب را به منزله بي اعتمادي كشورهاي خاورميانه نسبت به سياست چين و روسيه ميدانند.
رويكرد مقامات دو كشور ياد شده بيانگر آن است كه تصاعد بحران و انجام عمليات نظامي در ليبي نه تنها به منزله حمايت از شهروندان محسوب نميشود، بلكه بايد آن را زمينهساز قرباني شدن شهروندان بيشتري نيز دانست. دولت ليبي اجساد بسياري از شهروندان را نشان داده است كه هدف عمليات نظامي هواپيماهاي آمريكايي و ناتو قرار گرفتهاند.
* عمليات نظامي عليه ليبي بر قراردادهاي اقتصادي چين و روسيه تاثير منفي خواهد داشت
آمار همكاريهاي اقتصادي و راهبردي نشان ميدهد، ليبي در زمره كشورهايي محسوب ميشود كه قراردادهاي اقتصادي طولاني مدتي با هند، روسيه و چين منعقد نموده است. طبعا عمليات نظامي عليه دولت قذافي بر قراردادهاي اقتصادي آنان تاثير منفي به جا خواهد گذاشت.
بنابراين طبيعي به نظر ميرسد كه چين و روسيه با شدت عمليات نظامي عليه قذافي مخالف باشند. آنان به قطعنامه 1973 راي ممتنع دادند.
لازم به توضيح است كه اين امر به منزله موافقت غيرمستقيم آنان با سياست آمريكا، فرانسه و انگلستان عليه ليبي ميباشد. اقدامات نظامي يادشده، موقعيت راهبردي كشورهاي غربي را ارتقاء خواهد داد.