خبرگزاری فرانسه در گزارشی از پاریس به قلم سوفیا بودربال نوشت ...مداخله نظامی فرانسه در ابیجان از دوره ای جدید در تاریخ احساسی و توام با درگیری روابط بین پاریس و مستعمره سابق آن حکایت دارد و به نظر می رسد خط مشی جدید فرانسه را در قاره آفریقا که براساس آن این کشور مدعی شده بود دیگر نمی خواهد ژاندارم آفریقا باشد تکذیب می کند.
روابط بین این قدرت استعماری سابق و ساحل عاج که مدت ها به عنوان آیینه تمام نمای فرانسه در غرب آفریقا مطرح بود پس از به قدرت رسیدن لوران باگبو در سال دوهزار بسیار به وخامت گراییده بود. در سال دوهزار ودو، باگبو و طرفدارانش از ژاک شیراک رئیس جمهوری فرانسه ( هزار ونهصد ونود وپنج- دوهزار وهفت) گلایه کرده بودند که از او درحالی که قربانی کودتا بود حمایت نکرده است.
این کودتا به تقسیم عملی کشور منجر شد که شمال آن در اختیار شورشیان قرار گرفت. تنش ها نوامبر دوهزار وچهار با بمباران هواپیماهای ساحل عاج که به کشته شدن نه نظامی فرانسوی در بواکه ( مرکز) ، درگیری هایی در ابیجان بین ارتش فرانسه و تظاهر کنندگان ساحل عاجی و خروج زودهنگام هشت هزار شهروند فرانسوی منجر شد به اوج خود رسیده بود در درگیری های بین تظاهر کنندگان در ابیجان بین ارتش فرانسه و تظاهر کنندگان ساحل عاجی پنجاه وهفت تن کشته شدند. روابط کم کم با به قدرت رسیدن نیکلا سارکوزی به قدرت که به انتخابات اواخر سال دوهزار وده برای شروع عادی سازی امید بسته بود گرم شد. برای نخستین بار از سال دوهزار وچهار ، ارتش فرانسه در خط مقدم قرار دارد: نیروی این کشور موسوم به لیکورن دوشنبه شب در کنار سازمان ملل برای حمله به آخرین پایگاه های حکومت لوران باگبو حمله کرد و در این حمله سلاح های سنگین quotation mark مورد استفاده علیه مردم غیر نظامی quotation mark نابود کرد. به عقیده شمار زیادی از تحلیلگران ، این مداخله نظامی مسئله خط مشی سیاسی فرانسه را در آفریقا که براساس آن سارکوزی quotation mark رابطه ساده شده ای quotation mark را توصیه می کند و اطمینان می دهد که پاریس دیگر ژاندارم این قاره نیست زیر سئوال می برد. آنتوان گلاسر نویسنده quotation mark سارکو در آفریقا quotation mark اعلام کرد: quotation mark پیام کاملا غیر واضح است.
مدت زمانی نیست که نیکولا سارکوزی اعلام می کرد قدرت استعماری سابق وجاهت زیادی ندارد که در یک حیاط خلوت سابق خود مداخله کند.
quotation mark در نشست سران آفریقا فرانسه در ژوئن دوهزار وده در نیس یا به تازگی در مراسم سال نو در چهارم ژانویه با نیروهای فرانسوی، رئیس جمهوری فرانسه اطمینان داد که نظامیان فرانسوی وظیفه ندارند که در امور داخلی ساحل عاج مداخله کنند. رئیس جمهوری فرانسه با دفاع از این خط مشی عدم مداخله خود را پشت اتحادیه آفریقا یا زیر چتر سازمان ملل متحد مخفی می کرد. اما به گفته آنتوان گلاسر، تازمانی که حضور نظامی در یکی از کشورهای آفریقایی وجود داشته باشد، ابهام وجود دارد.
quotation mark کارشناسان از موارد این ابهام به نکاتی اشاره می کنند: فرانسه در سال دوهزار ونه پایگاه دائم خود را در ابیجان تعطیل کرد اما نیروهای خود را در این کشور از طریق نیروی لیکورن حفظ کرد.
این نیرو تحت ماموریت سازمان ملل قرار دارد اما فرماندهی آن برعهده فرانسه است. به گفته ریشار بنگا، استاد علوم سیاسی دانشگاه پاریس 1 ، سیاست فرانسه در آفریقا به ویژه در زمینه مداخله ارتش ،خط مشی مشخص و بحث عمومی ندارد و به وقایعی که اتفاق می افتاد اتخاذ می شود.
quotation mark وی گفت: پس از سال دوهزار وچهار، فرانسه بر موضع عقب نشینی قرار داشت.
فرانسه با شرکت در این حملات در حالی که ماموریت سازمان ملل متحد می توانست این کار را انجام دهد رابطه خود را با دیگر کشورهای آفریقایی پیچیده می سازد.
این کارشناس تاکید کرد: استدلال محافظت از غیر نظامیان که فرانسه و سازمان ملل برای توجیه مداخله خود مطرح کرده اند باتوجه به اینکه فقط علیه جناح باگبو مطرح می شود و امکان جلوگیری از کشتار نسبت داده شده به نیروهای الحسن واتار دیگر مدعی ریاست جمهوری در غرب ساحل عاج را فراهم نکرد بسیار مورد انتقاد قرار ندارد. میشل گالی کارشناس مسایل سیاسی نیز اعلام کرد : quotation mark ارتش فرانسه با این خطر مواجه است که از نظر حقوقی همدست جنایات جنگی تلقی شود.
quotation mark وی افزود: اما نگرانی فوری خطر حملات تلافی جویانه ای است که علیه فرانسوی های ساکن در ابیجان ممکن است صورت گیرد.