یک کارشناس امور خاورمیانه با اشاره به بن بست موجود در لیبی گفت برای خروج از این وضعیت ، راه مشخصی وجود ندارد.
سلمان شیخ ، مدیر مرکز بروکینگز در دوحه و کارشناس امور خاورمیانه در گفتگو با شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی اظهار داشت درباره وضعیت کنونی لیبی تنها می توان گفت درگیری های این کشور به یک موضوع گسترده بین المللی تبدیل شده است.
این روند از زمان صدور دو قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل بر ضد این کشور و سپس تشکیل یک گروه تماس سیاسی در کنفرانس لندن ، آغاز شد.
بنا براین جامعه بین الملل از نظر سیاسی ، انسانی و نظامی مداخلات خود در امور لیبی را افزایش داده است.
با توجه به تاکید مخالفان دولت لیبی که به قذافی و پسرانش اجازه نمی دهند در جریان انتقال قدرت ، همچنان سمت خود را حفظ کنند ، فکر می کنم کشورهای میانجی مانند ترکیه و دیگر کشورها باید به سختی تلاش کنند راه مناسبی را برای برکناری قذافی از قدرت بیابند.
این تحلیلگر سیاسی درباره بهترین و آبرومندانه ترین راه برای خروج قذافی از صحنه سیاسی لیبی گفت یکی از این راهها این است که کشوری قذافی را در خاک خود بپذیرد که البته تعداد این کشور ها بسیار محدود است.
بعد مسئله مصونیت یا محاکمه قذافی مطرح است.
این چیزی است که ما درباره دیگران با آن برخورد کردیم اما هنوز زمان آن فرا نرسیده است زیرا باید دید آیا زمان برای تصمیم گیری در این خصوص مناسب است یا خیر.
شیخ درباره اینکه آیا کشورهای عربی باید مداخلات خود درباره مسئله لیبی را افزایش دهند یا اینکه دخالت آنها کافی است گفت دخالت برخی از کشور ها در این باره کافی است.
بطور مثال قطر به عنوان یک کشور کوچک عربی نقش بزرگی دراین کشور برعهده گرفته است و درواقع به خاطر کمک های نظامی ، اقتصادی و مالی در میان کشورهای عربی ، هدایت امور را در دست گرفته است.
البته امارات نیز در زمینه نظامی و کمک های انسانی نقش داشته است اما کشورهای عربی باید نقش پر رنگتری ایفا کنند.
روند پیشروی در لیبی به کندی صورت می گیرد.
مردم لیبی حرکتی را آغاز کردند اما اکنون این جامعه بین المللی است که باید به ادامه این روند کمک کند.
وی درباره اینکه آیا به خاطر دخالت های بین المللی درامور لیبی است که حرکتی که در این کشور آغاز شده است آنطور که باید به سرعت پیشروی نمی کند گفت علت کندی پیشروی در لیبی این است که نیروهای قذافی از قدرت بالایی برخوردارند.
البته باید گفت تحرکات در کشورهای تونس و مصر از خیابانها نشات گرفت.
آنچه در لیبی شاهد آن بودیم این بود که مردم لیبی یا نیروهای مخالف نتوانستند به پیشروی های خود تا طرابلس ادامه دهند ، به همین علت تعداد زیادی از افراد غیر نظامی کشته شدند و جامعه جهانی مجبور شد وارد عمل شود.
باید به این نکته اشاره کنم که با توجه به این که نیروهای ناتو کنترل امور را دردست گرفته اند اکنون تصمیمات در یک کمیته اتخاذ می شود.
این تحلیلگر سیاسی در این باره که نیروهای مخالف دولت لیبی اعلام کردند ناتو برای مراقبت از غیر نظامیان بطور جدی تلاش نکرده است گفت، در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل مداخله گسترده کشورهایی مانند انگلیس ، فرانسه و آمریکا مطرح شده است اما بنظر می رسد اعضا ناتو نتوانستند بطور منسجم عمل کنند.
فکر می کنم ناتو درباره حمله به تاسیسات نظامی قذافی ، علاوه بر شهر مصراته باید به مناطق اطراف طرابلس نیز توجه کند.
نیروهای ناتو اعلام کردند حدود سی درصد ادوات نظامی لیبی را منهدم کردند در حالیکه هنوز هفتاد درصد باقی است.
بنا براین باید برای محافظت از افراد غیر نظامی لیبی ، نیروهای ناتو باید اهدف نظامی متعددی را منهدم کنند.