به گزارش خبرگزاری شینهوا از پکن ، استعفای موسی کوسا وزیر امور خارجه پیشین لیبی در حالی صورت گرفت که معمر قذافی رهبر این کشور که با حملات مستمر ائتلاف تحت رهبری غرب روبروست ، در وضعیت دشواری قرار دارد.
کوسا چهارشنبه شب از تونس به انگلیس پرواز کرد و به مقامات انگلیسی گفت از سمت خود در لیبی استعفا کرده است. موسی ابراهیم سخنگوی دولت لیبی یک روز قبل گفته بود کوسا اجازه خواسته بود استراحت کند زیرا بسیار بیمار بود و استعفای وی موضوعی شخصی است. این سخنان مبهم ابراهیم با سخنان سرسختانه فرزند قذافی همراه شد که گفت کوسا بیمار و پیر شده بود.
او هیچ احساسی از اینکه کوسا با فرار کردن خود به وی خیانت کرده است نشان نداد. با وجود این ، بسیاری در غرب خروج کوسا را از لیبی نشانه ای از این می دانند که محفل داخلی قذافی در حال در هم شکسته شدن است .
فرار کردن کوسا که قبلا فردی بسیار مهم تلقی می شد ممکن است افراد دیگری را نیز ترغیب کند تا از وی تقلید کنند. کوسا ارشدترین مقام دولت لیبی به شمار می رود که تاکنون استعفا کرده است. بعد از آنکه آمریکا روز دوشنبه تصمیم گرفت تحریم ها و نیز توقیف دارایی های کوسا را لغو کند ، دیوید کوهن از مقامات مقابله با تروریسم و اطلاعات مالی وزارت امور خارجه آمریکا گفت فرار کوسا و متعاقب ان لغو تحریم های وی ممکن است موجب تشویق افراد دیگر در داخل دولت لیبی شود تا تصمیم های مشابهی مبنی بر رها کردن حکومت قذافی اتخاذ کنند.
پیش از کوسا ، وزرای دادگستری و کشور لیبی نیز به سبب اختلافات داخلی استعفا و به مخالفان قذافی مستقر در شرق لیبی پیوسته بودند. مقامات ارشد دیگر لیبی از جمله نماینده دائم این کشور در سازمان ملل نیز از سمت های خود استعفا کرده اند. عمدتا تصور بر این است که استعفای کوسا در ابتدا نتیجه تلاش ها برای تشویق مقامات ارشد به فرار کردن و نیز توسل همزمان ائتلاف تحت رهبری غرب به اقدامات نظامی بر ضد نیروهای قذافی بود. کوسا پیش از آنکه وزیر امور خارجه لیبی شود به مدت پانزده سال ارشدترین مقام اطلاعاتی کشورش بود و احتمالا تعاملات نزدیک با همتایان خود در کشورهای غربی داشته است. شبکه تلویزیونی بی بی سی اعلام کرد کوسا به محض ورود به انگلیس با یک فروند هواپیمای نظامی به لندن منتقل شد. روزنامه ساندی اکسپرس انگلیس بعد نوشت این دیپلمات ارشد پیشین لیبی زمانی برای اداره اطلاعات انگلیس فعالیت می کرد.
همزمان روزنامه میل نوشت به کوسا پیشنهاد شده است در ازای همکاری برای سرنگونی قذافی و حکومت مورد تنفر وی ، پناهندگی انگلیس دریافت کند. خروج کوسا از لیبی همچنین نتیجه کاهش کنترل قذافی بر افراد زیر دست خود در بحبوحه حملات شدید هوایی است. منابعی در لیبی به شینهوا گفتند مقامات ارشد لیبی زمانی در مجتمع قذافی در باب العزیزیه در طرابلس و جدای از جهان خارج زندگی می کردند. در عین حال پس از آنکه حملات هوایی بر ضد قذافی دو هفته قبل آغاز شد و این مجتمع در شب بمباران هدف یک فروند موشک کروز قرار گرفت ، قذافی و فرزندانش از این مکان گریختند و هر از گاهی محل اقامت خود را تغییر می دهند.
یک منبع گفت این موضوع ممکن است امکان فرار را برای افرادی مانند کوسا فراهم کرده باشد. فعلا اینکه فرار کوسا تاثیری زنجیره ای داشته باشد یا حتی موجب بوجود آمدن تغییراتی اساسی تر در وضعیت لیبی شود مشخص نیست. با وجود اینکه سمت مهم کوسا در دولت در سطح عملیاتی بود ، با توجه به چارچوب سیاسی لیبی باید گفت این کشور شمال آفریقا هنوز به خوبی تحت کنترل قذافی و خانواده اش قرار دارد.