بررسی استراتژیک - نیویورک تایمز / یک روزنامه آمریکایی مشارکت قطر در عملیات علیه رژیم قذافی را همزمان یک خطر و یک فرصت برای این کشور دانست که نتایج آن معلوم نیست.نیویورک تایمز در مقاله ای به قلم “کلیفورد کراس” نوشت: قطر که در کشورهای حوزه خلیج فارس جزو دوستان ایران به شمار میرود، با بکارگیری ابتکارهایی در سیاست خارجی خود توانسته از بروز ناآرامی های موجود در کشورهای اطراف مبرا باشد. اما اخیرا تصمیم اتخاذ شده مبنی بر حمایت از عناصر ضد قذافی در لیبی به نوعی وضعیت خود را با مخاطره ای احتمالی روبرو ساخته است.
هفته گذشته قطر اولین کشور عربی بود که در واقع نیروهای مخالف قذافی در لیبی را به رسمیت شناخت و آنان را دارای مشروعیت دانست. از طرفی دیگر قطر جنگندههای میراژ ساخت فرانسه خود را در کمک به نیروهای متحد بر علیه قذافی و طرفدارانش بکار گرفته است.دولت قطر از طرفی دیگر تلاش میکند با انجام مباحثاتی بتواند پول نفت حاصل از فروش در برخی بنادر لیبی را جهت کمک رسانی به نیروهای مخالف قذافی اتخاذ کند. کمکهای مالی، غذایی و پزشکی جزو کمکهایی هستند که مورد بحث قرار دارند. دولت قطر که میزبان شبکه خبری معروف “الجزیره” به زبان های عربی و انگلیسی میباشد، در تلاش است، با کمک گرفتن از ماهواره فرانسه شبکه خبری و تلویزیونی برای گروههای مخالف قذافی در داخل لیبی احداث نماید.ادامه….
متخصصین مسائل قطر میگویند، آن کشور علیرغم مساحت کمی که دارد قویا در تلاش است تا به عنوان یک بازیگر بزرگ مشاهده شود و از جانبی دیگر مطمئن گردد که همسایههای بزرگتر از جمله عربستان سعودی و ایران جزو حامیان استقلال و تمامیت قطر بوده و از سرمایههای طبیعی آن کشور حمایت کنند.
توبی جونز از دانشگاه راتگرز در ایالت نیوجرسی آمریکا میگوید قطریها خیلی مایل هستند که از ملی گرایی یا همان ناسیونالیزم عرب جدا از اینکه متعلق به چه کشوی باشند، حمایت شود، از جانبی دیگر قطر خیلی مایل است از زیر سایه کشورهای قدرتمند منطقه مثل عربستان سعودی و ایران خارج گردد.
متخصصین مسائل سیاسی در غرب میگویند، اینگونه تحرکات و اقدامات از سوی قطر علاوه بر اینکه برای آنها مفید میباشد، میتواند به مثابه نقطه عطفی در سیاستهای آن کشور به حساب بیاید.
بسیاری میگویند، اگرچه آمریکا بدنبال پیشبرد قدرت و استراتژی سیاسی خود میباشد. اما در عین حال تمامی این توانمندیها در معرض آسیب پذیری هستند، قدرت قطر بخاطر منابع گاز است که عمده گازی که قطر دارد مشترک با ایران است و خیلیها میگویند آسیب پذیری آن بخاطر این است که مبادا روزی ایران کنترل کامل منابع گاز را در دست بگیرد.
یکی از تجار بنام عماد عبدالقادر میگوید، قطر شدیدا مواظب چاههای گاز میباشد وی همچنان گفت، قطریها در واقع با آمریکاییها مشغول بازی کردن هستند و به ایران دربازی خطرناکی کمک میکنند.
قطر مخاطره بزرگی را متحمل شده، مخصوصا اینکه اگر قرار باشد بعدها نیروهای مخالف قذافی تغییر رویه دهد یا اینکه خود قذافی بر مسند کار کماکان باقی بماند.
شیخ جابر بن جاسم یکی از بزرگان و سران ارشد دولت قطر میگوید” ما به دمکراسی و آزایخواهی معتقد هستیم و خواهان ایجاد ثبات در تمامی منطقه میباشیم. من مطمئنم که مردم تمامی منطقه از ما به عنوان یک الگوی مناسب تبعیت خواهند کرد.