خبرگزاری مهر- گروه بین الملل: مواضع اخیر مقامات مصری درباره ایران و استقبال تهران از این موضع گیری نگرانی واشنگتن و ریاض را به دنبال داشته است.
سرعت نزدیکی میان مصر، ایران و سوریه و همپیمانانش درمنطقه سبب شده که نگرانی آمریکا درباره این نزدیکی با شدت بیشتری دنبال شود دراین میان سعودی ها نیز نگران به حاشیه رفتن هر چه بیشتر نقش خود به ویژه پس از انقلابهای عربی و روند رو به رشد آن هستند.
ناظران بر این باورند که دولت آمریکا از تحولات جاری در سیاست خارجی مصر احساس خطر می کند. این نگرانی پس از اتخاذ دو تصمیم از جانب شورای نظامی حاکم بر مصر بود که حکایت از تغییر همپیمانان مصر درمنطقه است.
تصمیم نخست، اجازه عبور به کشتی های جنگی ایران برای ورود به دریای مدیترانه از طریق کانال سوئز و حرکت آنها به سوی بندر لاذقیه سوریه بود که نوعی تغییر در استراتژی مصر به شمار می رود و دیگری اجازه دادن به رهبران جنبش حماس برای عبور از مرز رفح بود.
این اقدام درباره حماس پس از دو سال حبس اجباری آنها درنوار غزه ازسوی رژیم حسنی مبارک صورت گرفت. رئیس جمهوری مخلوع مصر به این دلیل که آنها مخالف امضای سند آشتی ملی بودند آنها را مجازات کرده بود. موضع گیری های دولت جدید مصر درباره محاصره غزه نیز همزمان با این تصمیم بود.
همچنین آمریکا نگرانی خود را از دیدار "مراد موفی" رئیس اطلاعات مصر از دمشق پنهان نساخت. روزنامه وال استریت ژورنال دراین باره نوشت که مشخص نبود که موفی در سوریه چه کار کرده است و به نقل از یکی از مسئولان وزارت دفاع آمریکا ذکر کرد: ما حدسهایی می زنیم اما به درستی نمی دانیم موضوع چه بوده است. ما نگران نیستیم اما برای ما اهمیت دارد.
ناظران مسائل عربستان بر این باورند که مصر متوجه افول نقش عربستان و ظهور نقش ایران در منطقه شده است و عربستان را شریک استراتژیک خود پس از انقلاب مردم مصر قرار نمی دهد. این موضوعی است که نگرانی سعودی ها از نزدیک شدن مصر و ایران به دنبال داشته است.
ایران پرونده هایی را در اختیار دارد که ریاض آنها را ندارد. ایران در عراق، افغانستان، لبنان، سوریه و فلسطین نقش مهمی ایفا می کند درحالی که عربستان این شرایط را ندارد به ویژه عراق که هم اکنون به پلی میان سوریه، لبنان،اردن و فلسطین تبدیل شده و ایران این پل را از دست ریاض خارج ساخته است.