معاون وزیرخارجه بریتانیا در امور خاورمیانه گفت: برای نفت به لیبی حمله نکردیم. الستر برت در گفتگوی اختصاصی با روزنامه القدس العربی گفت: روزنامه القدس العربی در گزارشات متعدد هدف حمله نیروهای بین المللی به لیبی را تسلط بر نفت این کشور دانسته است.
نمی توان کسانی را که این نظریات توطئه محور را رواج می دهند اظهارات قانع کننده ای را مطرح کرد؛ کسانی که سیاست های ما در خاورمیانه را دارای ابعاد سیاه می دانند و این که این تحولات ناشی از دست های ماکیاولیایی است.
در صورتی که هدف ما نفت لیبی بود به آسانی قیام مردم لیبی را نادیده می گرفتیم و به روابط محکم خود با سرهنگ قذافی ادامه می دادیم و شاید مقداری کمک نظامی به لیبی ارسال می کردیم تا لیبی در مساله صادرات نفت با مشکل روبرو نشود.
ما چنین نکردیم.
ما کشتار غیرنظامیان در قیام های منطقه در یمن، سوریه، بحرین و دیگر کشورها را محکوم و از حق اعتراض مسالمت آمیز مردم حمایت کردیم.
ما شاهد آن هستیم که رژیم لیبی با شدت و خشونت با مردم خود برخورد می کند و اجازه نمی دهد آمار دقیقی از شمار کشته شدگان آن ارائه شود و جرایم خود را زاویه، مصراته، طرابلس و شهرهای دیگر پنهان می کند.
ما می توانستیم نظاره گر این وضع باشیم و به طرف های عربی و منطقه ای بگوییم ترجیح می دهیم در اوضاع لیبی دخالت نکنیم ولی این مساله قطعی است که در صورتی که دخالت نمی کردیم صدها تن دیگر در شهر بنغازی و دیگر شهرها کشته می شدند. وی تصریح کرد: انگلیس به این مساله می بالد که اولین کشوری بود که ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی را پیشنهاد داد و اقداماتی را برای حمایت از جان غیر نظامیان اتخاذ کرد.
ما به عنوان سیاستمدار در اروپا باید به افکار عمومی مردم که از خواسته های مشروع ملت لیبی حمایت می کنند پاسخ دهیم و در صورتی که چنین نکنیم بهای سنگین سیاسی آن را خواهیم پرداخت.
ما در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا شاهد رژیم های بوده و هستیم که آزادی ملت های خود را در عرصه های بیان و تجمع به دلایل مختلف سرکوب کرده و می کنند ولی این حکومت ها دیگر قادر به ادامه این سیاست نیستند و باید به درخواست های آزادیخواهانه ملت خود گوش فرا دهند.
ما باید شاهد شکل گیری حکومت های جدید باشیم که از آزادی ها حمایت کرده و با نقض حقوق بشر مخالفت کند و شاید با استفاده از دیپلماسی اتحادیه عرب شاهد پیشرفت در مساله فلسطین باشیم. الستر برت در ادامه افزود: ما در هفته های گذشته شاهد فعالیت های خوب اتحادیه عرب در صحنه لیبی بودیم و به کمک های انسانی و دیپلماتیک خود در این زمینه ادامه می دهد.
انگلیس امیدوار است از طریق آغاز به کار صندوق مشارکت عربی جدید، فعالیت سازمان های مردم نهاد عربی گسترش یافته و روند اصلاحات سیاسی در کشورهای عربی تقویت شود.