88/05/02
حسن عمر البشير، رئيس جمهور سودان، روز پنجشنبه از تصميم ديوان دايمي داوري لاهه درباره منطقه نفت خيز مورد مناقشه ابيه در سودان استقبال کرد.
عمرالبشير ضمن استقبال از حکم ديوان داوري لاهه که حدود منطقه نفت خيز ابيه را تغيير داده است، خواستار ان شد که تمام ساکنان اين منطقه در همه پرسي که قرار است سال دو هزار و يازده درباره وضعيت سياسي اين منطقه برگزار شود شرکت کنند.
حکم ديوان داوري لاهه درباره منطقه ابيه روز چهار شنبه در حالي منتشر شد که دولت سودان از نحوه عملکرد يک کميسيون درباره تعيين حد و مرز اين منطقه ابراز ناخرسندي کرده بود.رئيس جمهور سودان در سخنراني کوتاه خود در حضور اعضاي حزب خود موسوم به کنگره ملي تاکيد کرد ما از تصميمي که اين نهاد حقوقي بين المللي درباره منطقه ابيه اتخاذ کرد خوشحال هستيم و تعهد مي کنيم که انرا به اجرا گذاريم.عمر البشير در عين حال تاکيد کرد تمام ساکنان منطقه ابيه بايد در همه پرسي که قرار است درباره وضع سياسي اين منطقه برگزار شود شرکت کنند. وي در اين زمينه به طور مشخص به اعضاي يک قبيله عرب زبان ساکن اين منطقه اشاره
مي کرد که از دولت مرکزي سودان حمايت مي کنند.جمعيت منطقه مورد مناقشه ابيه از اعضاي قبيله انگوک دينکا که به شورشيان پيشين جنوب وفادار هستند و همچنين اعضاي قبيله صحرا نشين "مصريه" که با توجه به فصول سال در منطقه کوچ مي کند تشکيل شده است. گفته مي شود قبيله مصريه به دولت مرکزي سودان به رياست جمهوري عمرالبشير وفادار است.تعيين حدود و مرزهاي منطقه ابيه در سودان که به موضوع اختلاف ميان شمال و جنوب اين کشور تبديل شده، ممکن است زمينه را براي تشديد تنش و درگيريهاي جديد در اين کشور فراهم کند.دولت سودان در شمال و منطقه نيمه خودگردان در جنوب سودان درباره مناطق مرزي واقع در استان شمالي کوردوفان جنوبي که بيشتر اعضاي قبليه دينکا انگوک در انجا زندگي مي کنند اختلاف نظر دارند و دو طرف ادعاي مالکيت ان را دارند. شهر ابيه در ماه مه سال دو هزار و هشت در درگيريهاي مسلحانه ميان ارتش سودان و ورشيان پيشين جنوب اين کشور تخريب شد. پس از اين درگيريهاي دو طرف از ديوان داوري لاهه خواستند مشخص کند که ايا کميسيون رسمي سودان که مرزهاي منطقه ابيه را مشخص کرده است از ماموريت و اختيارات خود تجاوز کرده يا مطابق با اختيارات خود عمل کرده است. اگر اين کميسيون به ماموريت خود درست عمل کرده باشد مرزهايي که تعيين کرده است به اعتبار و قوت خود باقي خواهد ماند اما اگر در ماموريت خود از حدود و اختياراتش پا را فراتر گذاشته باشد، دادگاه لاهه مي تواند مرزهاي جديدي براي منطقه ابيه مشخص نمايد.ديوان داوري دايمي لاهه قصد دارد در سال دو هزار يازده درباره وضع سياسي منطقه ابيه همه پرسي برگزار کند. در اين همه پرسي از مردم ساکن منطقه ابيه خواسته شده است اعلام کنند که ايا اين منطقه بايد وضع سياسي ويژه خود را در دولت شمال حفظ کند يا اينکه ضميمه دولت نيمه خودگردان منطقه جنوب شود.در همين حال مقامات دولت نيمه خودگردان جنوب نيز قصد دارند با برگزاري يک همه پرسي جداگانه نظر مردم منطقه را درباره استقلال اين بخش از سودان جويا شوند.بسياري از ساکنان جنوب سودان با استقلال اين منطقه موافق هستند و اميدوار هستند بتوانند منطقه نفت خيز و غني از منابع طبيعي ابيه را نيز ضميمه خاک خود کنند.
گزارش خبرگزاري فرانسه از خرطوم، ناامنيها و درگيريهاي منطقه ابيه بزرگ ترين تهديد براي توافق نامه صلح جامعي به شمار مي رود که در سال دو هزار و پنج ميان دولت سودان و شورشيان منطقه امضا شد. اين توافق نامه به جنگ داخلي بيست و يکساله اي که بيش از يک ميليون و پانصد هزار کشته بر جا گذاشت پايان داد اما اکنون وضع سياسي نامشخص ابيه از جمله مسائلي است که اجراي اين توافق نامه را به خطر انداخته است.