یک روزنامه عربی اخیرا در گزارشی به میدانهای اصلی آغازگر انقلاب در جهان عرب اشاره کرد و نوشت: مهمترین این میدانها"التحریر" در مصر و یمن و میدان "المحکمه" در لیبی است.
به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه الشرق الاوسط اخیرا در گزارشی نوشت: "انقلاب میادین و ملتها" عنوانی است که می توان با استفاده از آن انقلابها و انتفاضه های اخیر کشورهای عربی را توصیف کرد. تاکنون دو میدان در مصر و تونس توانسته اند شاهد پیروزی قیام مردمی باشند.
قیامهایی که در روزهای جمعه با حضور میلیونی مردم در این میادین دنبال می شد تا ثمره آنها را در تونس و مصر ببینیم. اما در دیگر کشورها حضور در این میادین و انتخاب عناوینی همچون "جمعه خشم"، "جمعه کناره گیری"، "جمعه مقاومت" ، "جمعه پیروزی" و ... به الگو تبدیل شده است.
حضور میلیونی مردم در این روزها بسیاری از حاکمان عرب را به از بین بردن روز جمعه از هفته ها انداخته است تا هفته ای تنها با 6 روز داشته باشند. این مسئله در روزهای اخیر با طنزپردازی بسیاری از شخصیتهای رسانه ای همراه بوده است.
اما در اینجا می خواهیم نگاهی گذرا داشته باشیم به میادین انقلابیون جهان عرب که از این میادین جرقه آغاز قیامها زده شد.
میدان "سیدی بوزید" در تونس
جرقه آغاز قیامهای عربی با خودسوزی "بوعزیزی" جوان تونسی در میدان سیدی بوزید که در نزدیکی محل زندگی اش بود، زد شد. وی در اعتراض به اهانت نیروهای امنیتی و مصادره منبع درآمدش دست به این اقدام زد تا نخستین قهرمان عرب باشد که در روی حاکماتن دیکتاتور فریاد بلند مخالفت را سر دهد.
از همین میدان تظاهرات مردمی تونس در روز 18 دسامبر 2010 (27 آذرماه 1389) آغاز شد تا با گذشت کمتر از یک ماه پرونده "زین العابدین بن علی" در تونس در هم پیچیده شود.
میدان التحریر قاهره
در مصر و از همان ابتدای آغاز قیام 25 ژانویه (پنجم بهمن ماه 1389) میدان التحریر قاهره (بزرگترین میدان پایتخت مصر) به محل گردآمدن انقلابیون تبدیل شد. مردم در این میدان به طور گسترده و میلیونی جمع می شدند که نقطه اوج آن در روزهای جمعه دیده می شد.
تظاهرات در میدان التحریر در روز موسوم به "جمعه مقاومت" به اوج خود رسید تا "حسنی مبارک" در یک مدت زمان بی سابقه 18 روزه از قدرت کناره گیری کرده و اداره امور کشور را به ارتش بسپارد.
میدان محکمه بنغازی
در لیبی نیز شراره های قیام مردمی در روز 17 فوریه (28 بهمن ماه 1389) با حضور مردم در میدان محکمه شهر بنغازی (شرق لیبی) زده شد تا پس از آن دیگر میادین شهرها و نقاط مختلف این کشور شاهد قیام علیه "معمر قذافی" باشد.
میدان التحریر یمن
این میدان از مهمترین و بزرگترین میادین در صنعا پایتخت یمن است. که نقطه تلاقی مناطق و اماکن اصلی شهر محسوب می شود. در این میدان نیز حضور مخالفان یمنی به طور گسترده همچنان ادامه دارد مسئله ای که در روز جمعه، روز مورد علاقه قیامهای عربی به اوج خود می رسد.
میدان لؤلؤ منامه
به گزارش مهر، در مقاله اخیر روزنامه الشرق الاوسط به علت جهتگیریهای خاص سیاسی آل سعود در قبال تحولات بحرین هیچ اشاره ای به یکی از اصلی ترین میادین قیام جهان عرب نشد. میدان لؤلؤ (مروارید) میدانی بود که در روزهای اخیر آنچنان به کابوس رژیم اقلیتی آل خلیفه در بحرین تبدیل شده بود که این رژیم در نهایت تصمیم به ویرانی کامل آن گرفت.