یک پژوهشگر فرانسوی گفت : نتیجه درگیری ها در ساحل عاج برای آینده دموکراسی در آفریقا سرنوشت ساز است. فیلیپ برنار در گفتگو با روزنامه لوموند اظهار داشت: هجده انتخابات ریاست جمهوری در سال دو هزار و یازده در آفریقا برگزار می شود.
اگر یک نامزد شکست خورده همانند لوران باگبو بتواند قدرت را حفظ کند ، برگزاری این انتخابات ها به چه دردی خواهد خورد؟ وی درباره ماموریت نیروهای لیکورن فرانسه در ساحل عاج گفت : این نیروها تحت نظارت سازمان ملل بعنوان نیروی مداخله سریع در کنار نیروهای سازمان ملل فعالیت دارند و تعدادشان به ده هزار نفر می رسد.
لیکورن بر پایه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای حفاظت غیرنظامیان در برابر سلاح های سنگین ماموریت یافت. کارشناس امور آفریقا درباره اینکه نیروهای فرانسوی از سالها قبل در ساحل عاج حضور دارند گفت : لیکورن بر پایه توافق همکاری دفاعی که به زمان استقلال این کشور در سال هزار و نهصد و شصت باز می گردد در این کشور حضور دارند.
این قانون که همچنان در دستور کار قرار دارد پیش بینی کرده است که ارتش فرانسه می تواند در صورتی که نهادهای کشور مورد حمله قرار گیرند مداخله کند.
این مسئله یکی از اختلافات میان لوران باگبو و فرانسه است زیرا در سال دو هزار و دو ، هنگامی که شورش های شمال شروع شد ، او از فرانسه کمک خواست و فرانسه نمی خواست در درگیری های میان شمال و جنوب مداخله و داوری کند. فیلیپ برنار در پاسخ به اینکه آیا فرانسه سلاح در اختیار نیروهای طرفدار الحسن واتارا قرار داده است گفت : سرعت عمل نیروهای وافادار به واتارا ، نیروهای جمهوری خواه ساحل عاج ، که توانستند در مدت سه یا چهار روز کل کشور را تسخیر کنند نشان می دهد که از حمایت جدی برخوردار شده اند.
این احتمال نیز وجود دارد که واتارا که در هتل خلیج گرفتار و ناتوان شده این حمله دفاعی را تدارک دیده باشد.
از منظر نظامی ، احتال حمایت کشورهایی چون بورکینافاسو و نیجریه نیز زیاد است.
احتمال کمک مشاوران نظامی فرانسه نیز وجود دارد هر چند که نمی توان هم اکنون آن را اثبات کرد. با این حال با در نظر گرفتن مداخله ای که در چارچوب قطعنامه شورای امنیت صورت گرفت و کشورهایی چون نیجریه ، افریقای جنونی و گابن در این شورا حضور داشتند تایید مداخله کار دشواری است. کارشناس مسائل آفریقا در پاسخ به اینکه آیا می توان رئیس جمهوری را از طریق نیروی نظامی مستقر کرد و او می تواند به آسانی مسئولیت های ریاست جمهوری خود را ایفا کند گفت : بدون شک شیوه به قدرت رسیدن واتارا بر مسئولیت ریاست جمهوری اش سنگینی خواهد کرد.
اما نباید فراموش کرد که او بیش از پنجاه و چهار درصد آرا مردم ساحل عاج را بدست آورده بود. فیلیپ برنار درباره اینکه ایا کناره گیری لوران باگبو می تواند موفقیتی برای نیکلا سارکوزی باشد تصریح کرد : احتمال دارد که این موفقیت به روحیه و رفتار تدافعی رئیس جمهور فرانسه تعبیر شود.
اما پاسخ به این سوال در این مرحله دشوار است.
همه چیز به شیوه خاتمه یافتن درگیری های کنونی و سرنوشت لوران باگبو بستگی خواهد داشت.اما فکر نمی کنم پایان درگیری در ساحل عاج عامل تعیین کننده ای در افکار عمومی فرانسه بخصوص انتخاب رای دهندگان در سال دو هزار و دوازده باشد.