ایرنا - در حالي كه رسانه هاي بين المللي اظهارات نبيل العربي، وزير خارجه مصر مبني بر تمايل اين كشور براي گشودن صحفه جديدي در روابط با ايران را حاكي از رويكرد واقع بينانه مسوولان مصري دانستند، اكثر رسانه هاي عربستان نسبت به از سرگيري اين روابط ابراز نگراني كردند.
اظهارات وزير خارجه مصر در رسانه هاي اين كشور با واكنش مثبت همراه شد.
- روزنامه الاهرام از رسانه هاي مكتوب و پرتيراژ مصري در گزارشي درمورد روابط ايران و مصر نوشت: اظهارات نبيل العربي درباره روابط با ايران سنجيده است.
الاهرام افزود: اظهارات العربي مبني بر رويكرد جديد مصر در تعامل با مسايل منطقه و اينكه ايران كشوري دوست است نه دشمن و نيز ضرورت گشودن صفحهاي جديد در روابط با ايران، بر اين نكته تاكيد دارد كه مصر در عرصه سياسي منطقه و جهان نقش فعالي خواهد داشت و رويكرد گذشته مبتني بر فخر فروشي و خودپسندي را ترك خواهد كرد.
الاهرام در بخشي از گزارش خود نوشت: آنچه كه در ايفاي نقش جديد مصر كمك مي كند ، نگاه تازه كشورهاي جهان به مصر است كه مي گويند عرصه جديدي براي فعاليت هاي آن ايجاد شده است.
** نگراني عربستان و آمريكا از نزديكي روابط مصر و ايران
----------------------------------------------------------------
- به گزارش پايگاه خبري روزنامه القدس العربي چاپ لندن رسانه هاي عربستاني گشايش روابط ايران و مصر را مورد حمله قرار دادند.
القدس العربي دليل حمله رسانه هاي عربستان به اظهارات اخير وزير خارجه مصر را حاكي از هراس اين كشور در از دست دادن نقش منطقه اي اش دانست.
براساس گزارش اين پايگاه خبري: اظهارات نبيل العربي وزير خارجه مصر مبني بر تمايل به از سرگيري روابط با تهران، عربستان را از كم رنگ شدن نقش منطقه اي خود به هراس انداخته است. ... به هر حال نكته روشن اين است كه عربستان روابط ايران و مصر را به نفع خود نمي داند و بيم دارد اين روابط نقش منطقه اي را كه همواره داعيه آن را داشته است به خطر بيندازد.
به نوشته القدس العربي: در حالي كه روند نزديك شدن روابط مصر با ايران و سوريه و متحدان آنان در منطقه سرعت گرفته است، علاوه بر عربستان، آمريكا نيز نگراني خود را از اين روند مكتوم نگه نداشته است.
'ناظران سياسي بر اين باورند كه سياست خارجه مصر، دولت آمريكا را به شدت نگران كرده است زيرا مواضع شوراي نظامي انتقالي مصر از تغيير ائتلاف هاي منطقه اي اين كشور حكايت دارد. به عنوان مثال شوراي نظامي انتقالي مصر اخيرا با عبور كشتي ايراني از كانال سوئز براي حركت به سمت مديترانه و بندر سوريه موافقت كرد و نيز به رهبران حماس اجازه داد از گذرگاه رفح عبور كنند در حالي كه رژيم حسني مبارك به دليل مخالفت آنان با امضاي برگه آشتي مصر اين امكان را از آنان سلب كرده بود... درپي اين تغيير رويكرد ، ميان كاخ سفيد مراتب نارضايتي خود از اظهارات نبيل العربي درمورد گشايش روابط مصر با ايران را ابراز داشت.'
- روزنامه 'الشروق مصر' نيز دراين زمينه نوشت: مارگريت اسكوبي سفير آمريكا در قاهره به دنبال اظهارات العربي با وي ديدار كرده و نارضايتي دولت خود را به اطلاع وي رساند. دراين ديدار سفير آمريكا در واقع العربي را به نوعي مورد بازجويي قرارداد.
- شبكه خبري ملي 'سبر كويت' هم دراين زمينه در تحليلي مشابه از رويكرد جديد مصر نوشت: با استقبال وزير خارجه مصر از برقراري روابط با ايران، نگراني هاي عربستان در قبال ايران به واقعيت تبديل شد.
براساس اين گزارش : تحول مثبت روابط بين قاهره و دمشق، معيار روشني به اين مفهوم مصر در حال تجديد نظر در روابط خود مبتني بر منافع ملي ست.
'پس از انقلاب اخير درمصر كه منجر به سرنگوني رژيم حسني مبارك شد، قاهره دريافت كه به موازات كم رنگ شدن نقش عربستان در منطقه، نقش تهران در حال رشد و تقويت است به گونه اي كه به نظر نمي رسد عربستان به عنوان متحد راهبردي قاهره باقي بماند. هرچند نشانه هاي نگراني عربستان از نزديك شدن روابط مصر و ايران به طور رسمي و علني اعلام نشد، اما نكته قابل توجه اين است كه همزمان با اظهارات وزير خارجه مصر و اعلام آمادگي براي برقراري روابط ديپلماتيك با ايران، محافل رسمي و رسانه اي عربستان از طريق شوراي همكاري خليج فارس لحن خود را عليه ايران شدت بخشيدند.'
** شكست هاي عربستان در منطقه
------------------------------------------
عربستان در حالي از به حاشيه رفتن نقش منطقه اي خود در بيم و هراس است كه در پرونده خود ناكامي هاي متعددي را به ثبت رسانده است از جمله اينكه با وجود تكاپوي فراوان براي مداخله جويي درلبنان و عراق مجبور به عقب نشيني دراين كشورها شد. اما آنچه بيش از پيش عربستان را در برابر افكار عمومي عرب قرار داد ميزباني از زين العابدين بن علي ديكتاتور تونس بود. البته سابقه ميزباني از ديكتاتورها از جمله 'عيدي امين' ديكتاتورسابق اوگاندا درپرونده آل سعود ثبت شده است.
حضور نظامي در صعده و كشتار حوثي ها در شمال يمن نيز برگ ديگري از مداخله جويي عربستان در منطقه است. عربستان همچنين با حضور نظامي در بحرين و شركت در كشتار و سركوب مردم اين كشور پرونده دخالت هاي آشكار و پنهان خود در منطقه را كامل كرد.
** رويكرد جديد مصر به عربستان
---------------------------------------------
به نوشته القدس العربي، ' به عقيده ناظران سياسي، مصر اكنون معتقد است كه با رشد نقش ايران در منطقه، نقش منطقه اي رياض رو به افول است و عربستان به ويژه پس از انقلابهاي مصر و انقلاب برخي كشورهاي عربي، متحد راهبردي قاهره به شمار نمي آيد.'
روزنامه القدس العربي در توضيح بيشتر اين ديدگاه نوشت: عامل مهم تر در ارزيابي ميزان اهميت ايران در مقابل عربستان، تاثيرگذاري منطقه اي تهران است در حالي كه رياض دست خالي به نظر مي رسد و به عقيده ناظران فاقد قدرت تاثير گذاري است.
اين درحالي است كه نبيل العربي وزير خارجه مصر گفته است كه ' ايران يكي از كشورهاي همسايه بوده كه دولت مصر به آن به ديد دشمن نمي نگرد و مايل به گشودن صفحه جديدي از روابط با آن است.'
** افكار عمومي عرب
-------------------------------
اظهار نظر برخي از عرب زبان ها درمورد اظهارت نبيل العربي در برخي رسانه هاي عرب زبان از جمله پايگاه خبري الجزيره قطر حاكي از استقبال آنان از روابط ايران و مصر دارد.
آنان نقش و قدرت منطقه اي ايران را غير قابل انكار دانسته و ابراز اميدواري كردند كه ائتلافي منطقه اي با مشاركت مصر- ايران- سوريه- تركيه و عراق تشكيل شود.
به عقيده اين مخاطبان عرب زبان كه در مورد روابط ايران ومصر اظهار نظر كرده اند،' ايران كشوري اسلامي است كه عزت و افتخار آن، افتخار اعراب نيز به شمار مي آيد و بايد ديدگاهها دراين زمينه نزديكتر شود. ... همكاري با كشوري اسلامي و روابط برادرانه با آن برقرار كردن طبيعي است اما تنش آفريني نظامي از سوي سعودي ها كاملا غير قابل توجيه است. ... اسرائيل از نزديكي روابط ايران و مصر هراس دارد و از همين رو آمريكا و اسرائيل در تلاش هستند نوعي رعب و وحشت از ايران و سياست هاي آن درميان كشورهاي منطقه ايجاد كنند.'
يكي از شهروندان مصري دراين زمينه در پايگاه خبري الجزيره نوشت: روابط خارجي مصر مبتني بر احترام متقابل و حفظ شان و جايگاه مردم خود است و هر كس اين اصل را بپذيرد مانعي در ارتباط با آن وجود ندارد.
يكي ديگر از شهروندان مصري معتقد است: 'برقراري روابط بين مصر و ايران به اين معني نيست كه دو كشور ديدگاههايي كاملا موافق و مشابه دارند بلكه هر يك از طرفين در برقراري روابط منافع خود را نيز مورد نظر قرار مي دهد.'
شهروند ديگر مصري دراين زمينه ، با اشاره به اظهارات وزير خارجه مصر، نوشت: بايد به او ( نبيل العربي) به دليل تصميمات ملي گرايانه و حفظ منافع مصر آفرين گفت زيرا غرب و متحدان آن در تلاش براي رعب افكني از ايران هستند در حالي كه ايران كشوري آزاد و تاثير گذار در منطقه است.