ایران دیپلماتیک - با توجه به تحولات لیبی که در چند روز اخیر شاهد آن بوده ایم و خروج مقامات و نیرو های آمریکایی از صحنه اصلی نبرد و حرکت های گسترده در پشت پرده توسط حکومت سرهنگ قذافی و نامه محرمانه برای اوباما و گفتگو های فرزند قذافی در لندن به احتمال قوی اروپایی ها همانند ماجرای بوسنی که نتوانستند بدون حضور آمریکا مسئله را حل کنند باز در دقیقه آخر آمریکا برای تمام کردن کار با یک پیشنهاد صلح مشابه آنچه در بوسنی که معروف به صلح دیتون شد وارد خواهد شد و لیبی را تقسیم خواهد کرد.
مقامات آمریکا به دلیل فشار های داخلی که ناشی از بحران اقتصادی و پیامدهای دخالت نظامی در افغانستان و عراق مجبور شدند به صورت برنامه ریزی شده صحنه نبرد را با مذاکره عوض کنند و با توجه به ورود ناتو به عنوان فرمانده نیروهای متحد علیه قذافی بعد از چندین روز اختلاف بر سر فرماندهی نبرد تمام صحنه تغییر کرد ، در چند روز اول این حملات که امریکایی میدان دار بودند تا حدی از پیشروی نیروهای قذافی به سمت شرق لیبی جلو گیری شد ولی با اوج گیری مذاکرات مقامات حکومت لیبی با غرب مقامات آمریکایی دچار تردید شده و از شدت حملات به نیرو های قذافی کاسته شد و در زمانی که بعد از چند هفته درگیری میان غربی به صورت فرماندهی واحد به ناتو سپرده شد آمریکا به صورت کامل پای خود را از درگیری ها کنار کشید.
در فرصت بدست آمده نیرو های قذافی به سرعت برای باز پس گیری شهرهای از دست رفته وارد عمل شدند و بمباران های محدود ناتو دیگر کارساز نبود.
در این میان غربی ها بویژه اروپایی ها در یک رفتار دو گانه هم برای کمک به انقلابیون از آنها نفت خریداری می کنند و از طرف دیگر با بمباران مراکز نفتی اقدام به پیاده کردن سناریوی سرزمین سوخته را دنبال می کنند.
در شرایط کنونی از صحنه جنگ مهمتر پشت در های بسته و میز مذاکرات است که سرنوشت همه چیز را مشخص خواهد نمود. و به احتمال زیاد همان چه در زمان 1991 در ماجرای صلح آمریکاو عراق بعد ازخروج نیروهای عراقی از کویت شاهد آن بودیم که عراقی ها با اجازه آمریکایی ها دست به سرکوب مردم انقلابی عراق در جنوب و شمال عراق زدند را شاهد خواهیم بود.
یا در صورتی که هیچ یک از طرفین نتواند به پیروزی چشم گیری دست پیدا کند و ناتو نیز مانند بحران بوسنی ناتوان باشد ضربه آخر را آمریکا ناجی همیشگی خواهد زد و در آن زمان با شعار حمایت از حقوق بشر و جلوگیری از نسل کشی مرد لیبی و سرنگونی یک دیکتاتور یا بهانه دیگر مانند پیدا کردن سلاح ها کشتار جمعی یا صد ها بهانه دیگر می تواند وارد صحنه شود و کار را یک سره نماید. یا لیبی میان انقلابیون و قذافی تقسیم می شود همان اتفاقی که بعد ازچندین سالها ازکشتار مسلمانان بوسنی توسط صربها می گذشت و زمانی که جمهوری اسلامی ایران برای حل این موضوع وارد میدان شد و مسلمانان بوسنی به پیروزی های دست یافتند مقامات آمریکا از ترس گسترش بیداری اسلامی و نفوذ انقلاب ایران در مرکز اروپا به سرعت وارد عمل شدند و با طرح صلح دیتون کار را یک سره نمودند و امروز لیبی به سمت نسخه جدید صلح دیتون در حرکت می باشد.