به رغم انکه نیکلا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه ادعا کرده است کشورش نمی خواهد در افریقا نقش ژاندارم را ایفا کند، شمار فزاینده ای از تحلیلگران تاکید می کنند، فرانسه در عمل در حال ایفای نقش ژاندارم در مستعمره سابق خویش است.
به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس24، بالگردهای ارتش فرانسه در چهارم اوریل دوهزار و یازده حملات خود را در ابیجان اغاز کردند.
انها به سلاحهای سنگین ارتش لوران باگبو و فرستنده های شبکه تلویزیونی دولتی ساحل عاج حمله کردند. این در حالی بود که سارکوزی در ماه ژانویه گذشته گفته بود: سربازان ما یعنی سربازان فرانسه انگیزه ای برای مداخله در امور داخلی ساحل عاج ندارند.
به رغم این وعده، فرانسه در ساحل عاج مداخله کرد اما از دیدگاه رسمی پاریس این اقدام اجتناب ناپذیر بود چرا که دبیر کل سازمان ملل در نامه ای رسمی خواهان کمک نیروهای فرانسوی حاضر در ساحل عاج شده بود.سربازان فرانسوی در چارچوب قوانین بین المللی عمل کردند.
ژرار لونگه وزیر دفاع فرانسه گفته بود: ما گفته بودیم اگر سازمان ملل رسما تقاضا کند نیروهای فرانسوی به نیروهای سازمان ملل کمک خواهند کرد.
این تقاضای رسمی مطرح شد و ما مداخله کردیم . این گزارش می افزاید اما به رغم این مسائل هنوز ابهامات زیادی در خصوص مداخله فرانسویها وجود دارد.
فرانسه در سال دوهزار و نه پایگاه دائمی خود را در ابیجان در چارچوب کاهش نیروهای خود در افریقا، تعطیل کرد.
پاریس دیگر نمی خواست خود را ژاندارم این قاره نشان دهد و امروزه فقط دو پایگاه نظامی در افریقا دارد.
یکی از این پایگاهها در غرب افریقا در شهر لیبرویل در گابن واقع است و دیگری در شرق این قاره در جیبوتی قراردارد.
قرار است پایگاه فرانسه در سنگال نیز بسته شود. با این ماجرا جویی جدید در ساحل عاج و نیز مداخله فرانسه در لیبی، پاریس باردیگر وجهه قدرت استعمار گر پیدا کرده است. انتوان گلازر تحلیلگر مسائل افریقا گفت : هنگامی که جوانان ساحل عاجی سربازی فرانسوی می بینند، درک نمی کنند که وی از اعضای نظامی سازمان ملل است و این مسئله ابهام برانگیز شده است.
تا زمانی که نیروهای نظامی فرانسه در افریقا حضور داشته باشند این ابهامات همچنان بر قوت خود باقی خواهند ماند زیرا نمی توان تاریخ را نادیده گرفت و نمی توان حضور سابق فرانسویها را انکار کرد.
حتی هنگامی که فرانسه مدعی حمایت از دموکراسی در این کشورها می شود ، یکی از گروههای مخالف این حمایت را اقدامی استعمارگرایانه قلمداد می کند.
در چنین وضعی برخی از افسران فرانسوی خواهان خروج از ساحل عاج شده اند.
دیدیه ژولیا نماینده پارلمان فرانسوی از حزب او ام پ گفت : quotation mark امیدوارم فرانسه هرچه سریعتر از ساحل عاج خارج شود و سپس اتحاد دوباره ای در ساحل عاج شکل گیرد . مداخله نیروهای فرانسوی در ساحل عاج حتی در چارچوب نیروهای سازمان ملل در دراز مدت تاثیر منفی خود را برجا خواهد گذاشت وممکن است الحسن واتارا رئیس جمهور این کشور رئیس جمهور دست نشانده فرانسه معرفی شود.