مقامات رژیم معمر سرهنگ قذافی متعهد شدند قانون اساسی جدیدی را تدوین کنند اما نقش قذافی در این قانون اساسی مشخص نیست.
خبرگزاری رویترز در گزارشی از طرابلس به قلم ماری جولووینا نوشت : لیبی امروز تلاش کرد از خود چهره اصلاح طلبانه ای به نمایش بگذارد و اعلام کرد برای حمایت از نسخه لیبیایی دموکراسی قانون اساسی جدید تدوین می کند .
مسئولان لیبیایی توضیح ندادند که نقش احتمالی سرهنگ معمر قذافی رهبر لیبی در نظام جدید چه خواهد بود و زمان احتمالی اجرای این قانون اساسی جدید کی خواهد بود .
مخالفان که بیش از دو ماه است با قذافی می جنگند می گویند قیام آنها اشتیاق مردمی برای تغییرات دموکراتیک و برگزاری انتخابات آزاد در این کشور صادر کننده نفت را برانگیخته است . همچنین مخالفان ، نیروهای دولتی را به قتل غیر نظامیان متهم می کنند .
لیبی ، قانون اساسی ندارد و بر اساس مجموعه ای از افکار قذافی که در کتاب سبز وارد شده است اداره می شود .
معمر قذافی این کتاب را در دهه هزار و نهصد و هفتاد میلادی نوشته است .
لیبی یک نظام سیاسی مبهمی دارد که مخالفان پس از چهل و یک سال حکومت قذافی بر لیبی ، مصمم هستند وی را سرنگون کنند .
مسئولان لیبیایی فرصت تجمع شماری از خبرنگاران خارجی را پس از نیمه شب گذشته غنیمت شمردند تا تعهد خود را به قانون اساسی جدید و اصلاحات سیاسی گسترده اعلام کنند.
خالد کعیم معاون وزیر خارجه لیبی گفت امیدوار است این قانون در آینده ای نزدیک تصویب شود . وی افزود شماری از افراد به اصلاحات سیاسی اهمیت نمی دهند بلکه به دنبال قدرت و ثروت هستند نه قانون اساسی .
محمد الزوی دبیر کل کنگره خلق لیبی ( پارلمان ) گفت پیش نویس این قانون آماده است و به زود بررسی خواهد شد. این دو مسئول روشن نکردند قانون اساسی جدید چه نوع نظام سیاسی را خواهد پذیرفت و آیا قذافی در آن شرکت خواهدکرد یا خیر . به هیچ وجه مشخص نشده است که نظام جدید پیشنهادی که از نظام کنونی متفاوت خواهد بود به چه شکل خواهد بود .
نظام کنونی آمیزه ای از قواعد اسلامی ، قبیله ای و سوسیالیستی است .
ابراهیم مخزم عضو کمیته تدوین قانون ا ساسی در پاسخ به این پرسش که آیا لیبی نظام ریاست جمهوری یا نوع دیگری از نظامهای حکومتی خواهد بود یا خیر گفت نسخه لیبیایی خواهد بود.
این مقام لیبیایی افزود قانونهای اساسی حتما نباید با تمایلات افراد مطابقت داشته باشد زیرا قانون اساسی برای خدمت به وطن است و هر شهروندی می تواند جایگاه خودش را در این قانون پیدا کند .
وی افزود معمر قذافی به عنوان یک شهروند لیبیایی می تواند جایگاهش را در قانون اساسی پیدا کند . مخزم گفت بیشتر مردم لیبی خواستار بقای او هستند زیرا قذافی نماد است و وظایف و ماموریتهای زیادی دارد .
قذافی ،لیبی را قربانی تجاوز نظامی غرب معرفی کرده و گفته است دولتش از چند سال پیش برای ایجاد تغییرات سیاسی تلاش می کند. مخالفان معتقدند هیچ گونه امکان اصلاحات حقیقی در سایه حکومت قذافی وجود ندارد و خواستار کناره گیری وی از قدرت هستند .
دولت لیبی می گوید از سوی نیروهای غربی که برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی جنگنده به این کشور فرستاده اند در معرض مجازات ظالمانه ای قرار گرفته است .
لیبی اقدام ارتش این کشور به قتل غیر نظامیان یا حمله به نیروهای مخالف را تکذیب و اعلام کرده است سربازانش فقط از قدرت نظامی برای دفاع از خود استفاده می کنند .
اما در عمل ، نیروهای لیبیایی به جنگ برای کنترل بر شهرهایی مانند مصراته و اجدابیا که به تصرف مخالفان در آمده است ادامه می دهند .
ساکنان اجدابیا می گویند شمار زیادی از غیر نظامیان کشته یا در مناطق درگیری محاصره شده اند .
سیف الاسلام فرزند قذافی رهبری تلاشها برای تبلیغ قانون اساسی جدید و اصلاحات دیگر را در سالهای گذشته در چارچوب تلاشهایش برای پایان دادن به انزوای لیبی در غرب به عهده داشته است .
شماری از منتقدان درباره پایبندی لیبی به فضای باز سیاسی ابراز تردید می کنند و می گویند صحبتهای مقامات لیبیایی در حمایت از اصلاحات فاقد پشتیبانی عملی در کشوری است که حکومت در آن به هیچ نوع مخالفتی اجازه ظهور و بروز نمی دهد .