امریکا تردید دارد که نیروی هوایی بتواند اوضاع لیبی را تغییر دهد. به نوشته شماره امروز روزنامه فایننشال تایمز، وقتی تانک های شورشیان لیبیایی به سمت غرب به حرکت درامدند، موجی از شادمانی از در اختیار داشتن تجهیزات زرهی سنگین انها را فراگرفت.
هفته هاست که نیروهای شورشی لیبی که عمدتا غیرنظامی هستند و دارای تجارب نظامی اندک یا کاملا بی تجربه هستند، با برتری نظامی و تجهیزات برتر نیروهای معمر قذافی روبرو بوده اند.
برای اولین بار از زمان شروع این درگیری، تانک های مخالفان وارد میدان شدند. اما فاجعه پنج شنبه رخ داد، زمانی که ناتو به اشتباه بمب های خود را بر تانک های شورشیان فروریخت.
این اقدام که دومین شلیک دوستانه در یک هفته گذشته است، به از بین رفتن چند تانک و کشته شدن چهارتن از این شورشیان منجر شد.
این حادثه بارزترین نشانه از باتلاقی است که در لیبی اشکار می شود. زمانی که جامعه بین المللی در ماه مارس وارد عمل شد تا از مخالفان لیبیایی حمایت کند، خود را در تعامل با گروه ناشناخته و پراکنده ای یافت که به شکلی خودانگیخته به پا خواسته است.
با گذشت سه هفته از این عملیات بین المللی نظامی، این مناقشه به بن بست نزدیک می شود. راسموسن دبیر کل ناتو گفت quotation mark هیچ راه حل نظامی quotation mark برای این درگیری وجود ندارد. و تصمیم واشنگتن برای بیرون کشیدن جت های جنگنده و بمب افکن های خود از لیبی، تنش هایی را در ناتو ایجاد کرد و نگرانی هایی را از تاثیر این ماموریت بدون هدایت امریکا به وجود اورده است. هم چنین مشخص شده است که شورشیان انقدر ضعیف و سازمان نیافته اند که نمی توانند از حملات هوایی ناتو بهره ببرند.
مسئولان مخالف که هیچ تجربه ای در سیاست یا هدایت چنین مبارزه ای ندارند، اذعان دارند که هم اکنون سرگرم تجربه اموزی هستند. به رغم حوادث ناشی از شلیک های دوستانه، شورشیان همچنان به حملات هوایی به عنوان راهی برای پر کردن شکاف نظامی گسترده ای می نگرند که بین انها و رژیم قذافی وجود دارد.
با این حال مقامات امریکایی تردید دارند که نیروی هوایی به تنهایی بتواند اوضاع را در لیبی تغییر دهد.
مایک مولن رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا براورد کرد فقط هزار تن از شورشیان اموزش های نظامی دیده اند، در عین حال هم غرب هم لیبیایی ها استقرار نیروی زمینی خارجی را با توجه به نگرانی هایی که از تکرار عراق یا افغانستان دیگر وجود دارد، منتفی دانسته اند.