خبرگزاری شین هوا در گزارشی از خرطوم به قلم فائز الزکی حسن نوشت : گزارش وزارت امور خارجه آمریکا در مورد وضع حقوق بشر در جهان با موجی از مخالفت ها در محافل سیاسی در سودان روبرو شده است .
در این گزارش وزارت امور خارجه آمریکا درمورد وضع حقوق بشر در جهان که روز جمعه منتشر شد از کشورهای زیادی به علت ایجاد محدودیت درزمینه اینترنت و سانسور پایگاه های اینترنتی انتقاد شد .
سودان نیز یکی از کشورهایی بود که به علت نظارت بر خطوط ارتباطی با چنین انتقادهایی روبرو شد . احمد المفتی مدیر مرکز بین المللی حقوق بشر در خرطوم در مصاحبه با خبرگزاری شین هوا گفت ما با قاطعیت این گزارش وزارت امور خارجه آمریکا را رد می کنیم زیرا هیچ کشوری حق ندارد به ارزیابی وضع حقوق بشر در دیگر کشورها بپردازد . وی افزود این گزارش آشکارا نشان می دهد که مسئله حقوق بشر به مسئله ای سیاسی تبدیل شده است و از آن در جهت دستیابی به اهداف سیاسی و تسویه حساب با کشورهایی استفاده می شود که با دولت آمریکا مخالفند .
احمد المفتی تاکید کرد سیاسی کردن مسئله حقوق بشر ، هدف اصلی از این مسئله را که محافظت از حقوق بشر و حفظ آزادی و حقوق مردمی است تحت الشعاع قرار داده است . وی گفت بسیار مهم است که بین سیاسی سازی و محافظت از حقوق بشر تمایز قائل شویم . صلاح الدین عمر که یک وکیل سودانی و فعال حقوق بشر است گفت ممکن است از مسئله حقوق بشر در جهات دیگر سوء استفاده شود . وی افزود حقوق بشر عبارتی است که به نظر می رسد شبیه عبارت دموکراسی و بسیاری دیگر از واژه ها است و به همین علت از آن به عنوان ابزاری برای دستیابی به اهداف سیاسی و دیپلماتیک استفاده می شود . این فعال حقوق بشر تصریح کرد در حال حاضر از مسئله حقوق بشر به عنوان ابزاری برای تحت فشار قرار دادن کشورهایی استفاده می شود که با کشورهای بزرگ مخالفت می کنند . صلاح الدین عمر گفت ما در حال بررسی ساز و کارهایی هستیم که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد اتخاذ می کند ازجمله انتصاب گزارشگر ویژه حقوق بشر در سودان که بطور گزینشی انتخاب می شود و به دنبال اهداف سیاسی در سودان است . محمد عثمان شاندی کارشناس مستقل حقوق بشر که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو او را به عنوان مسئول نظارت بر وضع حقوق بشر در سودان انتخاب کرده است ماه گذشته سفری یک هفته ای را به این کشور انجام داد . وی در گزارشی که پس از این سفر منتشر شد اعلام کرد اخیرا تحولاتی در زمینه حقوق بشر در سودان ازجمله برگزاری همه پرسی درباره استقلال جنوب این کشور صورت گرفته است . اما شاندی درعین حال از کشته و آواره شدن غیر نظامیان به علت درگیری های داخلی در سودان بین ارتش آزادیبخش خلق سودان و گروه های شبه نظامی در این کشور انتقاد کرد . شاندی پس از سفر خود به سودان اعلام کرد مسئولین مجری قانون به ویژه دستگاه امنیت ملی سودان همچنان به نقض حقوق و آزادی های اولیه ازجمله آزادی بیان و تجمعات ادامه می دهند . وی تصریح کرد درخواست او برای دیدار با رئیس دستگاه امنیتی سودان به منظور گفتگو درباره افزایش نگرانی ها در خصوص اینگونه موارد نقض حقوق بشر با مخالفت روبرو شد . وی افزود از دولت سودان می خواهم همه زندانیان ازجمله زندانیان سیاسی را آزاد یا آنها را به اتهام ارتکاب جرائم مشخص محاکمه کند . سفر این مقام سازمان ملل متحد به سودان با تازه ترین اعتراض های ضد دولتی در منطقه دارفور در غرب سودان همزمان شد .
این تظاهرکنندگان با سرکوب صدها نیروی پلیس ضد شورش باتوم به دست روبرو و دهها نفر نیز بازداشت شدند . از ماه ژانویه تاکنون شمال سودان شاهد اعتراض های پراکنده بوده است .تظاهرکنندگان در شمال خواستار تغییر رژیم در این کشور هستند .