خبر آنلاین - ایسنا:وزیرخارجه مستعفی لیبی در اولین اظهارات خود پس از استعفا گفت: لیبی احتمالا به سومالی جدیدی تبدیل میشود، مگرآنکه دو طرف حاضر در درگیریها دست از خشونت بردارند.
خبرگزاری رویترز، دو هفته پیش موسی کوسا، وزیر خارجه مستعفی لیبی به لندن گریخت. وی نسبت به وقوع یک جنگ داخلی هشدار داد و گفت: لیبی در خطر تبدیل شدن به "سومالی جدیدی" است.
کوسا که برای اولین بار بطورعلنی صحبت می کرد، به بی.بی.سی گفت که اتحاد لیبی برای رسیدن به هر نوع راه حلی ضروری است.
اظهارات وی در حالی مطرح می شود که رهبران مخالفان دولت لیبی در بنغازی طرح اتحادیه آفریقا را برای برقراری آتشبس بین مخالفان مسلح دولت لیبی و نیروهای وفادار به معمر قذافی رد کردهاند.
اتحادیه آفریقا اعلام کرد، قذافی طرح صلح را پذیرفته است، اما نیروهای وی روز دوشنبه به شهر مصراته حمله کردند.
پس از هشت هفته درگیری، نیروهای طرفدار قذافی اخیرا توانستند مخالفان را به عقب برانند، اما ناتو جلوی پیشروی آنها را گرفته است.
کوسا در بیانیه خود افزود: من از همه میخواهم که از کشاندن لیبی به جنگ داخلی خودداری کنند. این به خونریزی شدیدی منجر می شود و لیبی سومالی جدیدی خواهد شد.
ابراهیم الشریف، وزیر امور اجتماعی لیبی گفت: در شرایطی که کوسا در یک کشور متخاصم "اسیر" شده، نمی توان درباره اظهاراتش نظری داد.
وی افزود: از کجا معلوم که کوسا در انگلیس باشد؟ شاید وی دزدیده شده است.
موسی کوسا که رئیس پیشین سازمان اطلاعاتی لیبی و متهم به دست داشتن در بمبگذاری لاکربی در سال 1988 است، تصریح کرد که طی 30 سال خود را "وقف" لیبی کرده و در خدمت مردم کشورش بوده است.
وی افزود: اما تحولات اخیر همه چیز را تغییر داد بطوریکه "دیگر نمی توانستم ادامه دهم."
کوسا در ادامه افزود: می دانم که استعفایم برایم مشکلاتی ایجاد خواهد کرد، اما آمادهام خود را فدای کشورم کنم.
وی تاکید کرد که راه حل بحران اخیر تنها از درون لیبی و با استفاده از گفتگوهای دموکراتیک ظاهر خواهد شد.
وی گفت: انگلیس و متحدانش مسئولیت دارند تا این گفتگوها را تسهیل کنند تا لیبی بتواند جامعهای دموکراتیک بنا کند.
جرمی بوئن، دبیر بخش خاورمیانه بی.بی.سی می گوید کوسا تصمیم گرفت به عربی سخن بگوید زیرا می خواست پیامش را مستقیم به طرفهای درگیر در لیبی بفرستد.
در همین حال رهبران مخالفان اعلام کردند از آنجا که کنارهگیری قذافی در طرح اتحادیه آفریقا منظور نشده است، آنها حاضر نیستند آن را قبول کنند.
هیات نمایندگی اتحادیه آفریقا گفته است که معمر قذافی پس از دیدار با این هیات در روز یکشنبه، طرح پیشنهادی آنها را پذیرفته است.
آمریکا، انگلیس و ایتالیا بار دیگر اعلام کردند که رهبر لیبی باید کنارهگیری کند.
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا اظهار کرد، دولت آمریکا خواهان آن است که در لیبی انتقال قدرت صورت بگیرد و به گفته وی این انتقال قدرت باید شامل خارج شدن معمر قذافی از لیبی باشد.
سازمان پیمان آتلانتیک شمالی( ناتو) که در حملات هوایی خود نیروهای هوادار معمر قذافی را هدف قرار می دهد، گفته است که برقراری هرگونه آتشبسی باید واقعی و قابل تائید باشد.
کوسا همچنین تاکید کرد که از زمان استعفای خود با دولت قذافی تماس نداشته است.
وزیر امور خارجه مستعفی لیبی تصریح کرد: زمانی استعفا دادم که گمان می کردم کنترل امنیت و ثبات از دست لیبی خارج شده است.
وی افزود: راه حل پایان مناقشات در دست خود مردم لیبی است. آنها باید از طریق گفتگو و مذاکره دموکراتیک مشکل خود را حل کنند.
کوسا با تاکید بر اینکه حفظ اتحاد در لیبی الزامی است، گفت: برای هر راه حل و سازشی در لیبی، اتحاد ضروری است.
وی از سازمان ملل درخواست کرد برای مردم لیبی کمکهای غذایی و دارویی ارسال کند واظهار کرد: امیدواریم سازمان ملل مسئولیتهای بشردوستانه را در لیبی بر عهده بگیرد