به گزارش آتی نیوز به نقل از ایسنا، لوران گباگبو، رييس جمهور خودخوانده ساحل عاج در حالي با كمك غرب در پناهگاه خود دستگير شد كه تا آخرين لحظه براي حفظ قدرت تلاش كرد.
اكنون لوران گباگبو، رييس جمهور خودخوانده ساحل عاج، كشوري درگير در جنگهاي داخلي و در آستانه برگزاري فرايندهاي دموكراتيك براي ايجاد آشتي ملي برجاي گذاشته است.
مجلهي آلماني اشپيگل در تحليلي با اشاره به دستگيري لوران گباگبو آورده است:
«طي ماههاي اخير تمام آفريقا به اين سوال پرداخته بود كه چگونه يك سياستمدار آفريقايي كه در انتخابات شكست خورده است ميتواند همچنان در قدرت باقي بماند ، آن هم با نيرنگ و با كمك نيروهاي نظامي و به رغم شكست سنگين در انتخابات.
با آن كه جامعه بين المللي بارها خواستار كناره گيري لوران گباگبو شده بود اما وي قصد كنار رفتن ازعرصه قدرت نداشت تا اين كه نهايتا بعد از ظهر روز دوشنبه در مقر خود در آبيجان دستگير شد.
پس از دستگيري گباگبو راه براي واتارا باز است، به ويژه آنكه در شرايط فعلي فرصتهاي خوبي آماده شده است تا تحريمهاي اين كشورغربي آفريقا از سوي اتحاديهي اروپا و آمريكا هرچه سريعتر لغو شود. بانكهاي اين كشور بايد هرچه سريعتر دوباره به كار خود ادامه دهند و تجارت كاكائو به عنوان مهمترين منبع ارز آور كشور بار ديگر به جريان افتد، البته بازگشت امور به حالت عادي با اين سرعت صورت نخواهد گرفت چرا كه هزار موسسه، كارخانه و مغازه در آبيجان درپي ناآراميهاي اخير غارت شدهاند و صدها موسسه و تاجر طي ماههاي گذشته اين كشور را ترك كردهاند و به نظر نميرسد كه در زماني كوتاه به ساحل عاج بازگردند.
ميتوان گفت كه به رغم پيروزي واتارا بي اعتمادي به وي در سطح بسيار بالايي است.
به نظر ميرسد كه رئيس جمهوري ساحل عاج بايد دست به كارهاي بسيار زيادي بزند تا بتواند بار ديگر آشتي را در اين كشور به وجود آورد به ويژه در بين تجار اين كشور. اگر واتارا خواهان پايان دادن به درگيري ها و مناقشات ساحل عاج است بايد به همهي گروهها و افراد، حتي كساني كه حامي گباگبو هستند، نزديك شود.
مسالهي ديگري كه كار را براي واتارا مشكل تر كرده است اين است كه نيروهاي واتارا طي هفته هاي گذشته در غرب اين كشور دست به خشونت زدند كه اين مساله بي اعتمادي ديوان لاهه به واتارا را موجب شد.
اندكي قبل از دستگيري گباگبو، تانكهاي فرانسوي در محدودهي اطراف مقر رياست جمهوري گباگبو حضور داشتند.
تصاوير تلويزيوني نيز گباگبو را با يك زير پيراهني سفيد به همراه همسر و پسرش نشان داد.
كشورهاي غربي بارها تاكيد كرده بودند كه گباگبو بايد برود. امتناع وي اقدام جامعهي بين المللي، تحريم و فشارهاي ديپلماتيك را به دنبال داشت.
از آن جا كه نيروهاي گباگبو از زمان شروع رقابت هاي انتخاباتي بارها عليه غير نظاميان وارد عمل شده بودند، نيروهاي سازمان ملل در بيانيهاي خواستار به كار گرفته شدن همه ابزارهاي لازم براي حفاظت از جان مردم شدند. هفته ها درگيري نيز باعث ايجاد شكافهاي عميق در ساحل عاج شد.
پيامدهاي تغيير قدرت ميتواند در ساحل عاج بسيار گسترده تر و فراگيرتر باشد. دستگيري گباگبو ميتواند هشداري به تمام ديكتاتورها به ويژه در كشورهاي آفريقايي باشد. دستگيري ديكتاتورها علاوه بر اين هشداري به سياسيون در زيمبابوه ، كنگو و كنيا به عنوان كشورهايي است كه درآيندهاي نزديك انتخابات را پيش رو دارند.»