درگیری ها درلیبی همچنان ادامه دارد، حتی با ورود هیات اتحادیه آفریقا به ریاست جاکوب زوما رئیس جمهور آفریقای جنوبی به طرابلس و اعلام توافق سرهنگ قذافی با پیشنهاد صلح اتحادیه آفریقا، به نظر نمی رسد دورنمای این بحران به سمت و سوی یک صلح فوری بین طرفین باشد.
آمریکا نگاه نو - هرچند سرهنگ قذافی با پیشنهاد صلح اتحادیه آفریقا موافقت کرد اما مخالفان چندان روی خوشی به این پیشنهاد نشان ندادند و کماکان بر خلع معمر قذافی و فرزندانش از قدرت تاکید نمودند .
از جمله مواردی که دراین پیشنهاد صلح مطرح شده است بحث جایگزینی سیف الاسلام قذافی پسر سرهنگ قذافی به جای وی است. مخالفان حکومت قذافی خواستار صلحی هستند که در آن نیروهای طرفدار سرهنگ قذافی هرچه سریعتر ازشهرهای اشغالی مانند مصراته، اجدابیا و...عقب نشینی کنندو قذافی و فرزندان وی به طور کامل از ارکان حکومت لیبی کناره گیری نمایند.
در بعد بین المللی نیز آندرس فوگ راسموسن دبیرکل ناتو در مورد پیشنهاد صلح اتحادیه آفریقا اعلام کرد که ناتو از هرگونه طرح صلحی که منجر به پایان درگیری ها درلیبی شود حمایت می کند مشروط بر اینکه صلحی معتبر و قابل اعتماد باشد.
علی رغم این اظهار نظر دبیرکل ناتو، به نظر نمی رسد آمریکا و کشورهای غربی که عضو این پیمان هستند به راحتی با این پیشنهاد کنار آیند. ازجمله مواردی که در طرح صلح پیشنهادی اتحادیه آفریقا مطرح است، پایان حملات هوایی نیروهای ناتو علیه مواضع نیروهای سرهنگ قذافی است. این موضوعی نیست که نیروهای ناتو به سادگی آن را پذیرا شوند و به سرعت به حملات خود علیه مواضع نیروهای قذافی پایان دهند.
دست به دست شدن شهرهای درگیر در جنگ لیبی، بین نیروهای مخالف قذافی و نیروهای طرفدار او موید این مطلب است که جنگ درلیبی به سرعت درحال تبدیل شدن به یک جنگ فرسایشی است.
دراین بین آمریکا و متحدان غربی اش نیز نتوانسته اند به اهداف خود دست پیدا کنند. سیاستمداران غربی با تصور یک پیروزی آسان و زودهنگام حملات هوایی علیه رژیم قذافی را آغاز نمودند در حالی که به دلیل فقدان رهبری منسجم دزبین نیروهای مخالف قذافی و نداشتن تسلیحات سنگین و مهارت های نظامی اکثر این نیروها، مخالفان سرهنگ دیوانه تاکنون نتوانسته اند ضربات اساسی به نیروهای دولتی وارد سارند.
از طرفی مخالفان تا به امروز دلخوش به حملات هوایی ناتو به مواضع نیروهای قذافی بوده اند، حملاتی که در پاره ای از مواقع ظاهرا به اشتباه گریبان خود مخالفان را گرفته است و به جای نیروهای دولتی، مخالفان رژیم قذافی را به کام مرگ فرستاده است.
کشورهای غربی درحمله به لیبی شماری از قواعد عرفی حقوق بین الملل، همچون تعهد به عدم مداخله در امور سایر دولت ها و تکلیف به عدم به کارگیری زور علیه دولت دیگر را نقض کرده اند و با پرواز جنگنده های خود برفراز لیبی و بمباران این کشور عملا حاکمیت این کشور را زیرپا گذاشته اند.
از دیدگاه مقامات غربی درگیری بین نیروهای مخالف قذافی با رژیم حاکم بر طرابلس حالتی از وقوع یک جنگ داخلی رهایی بخش را به وجود آورد. حالتی که بهترین زمان برای مداخله مسلحانه خارجی غرب در لیبی محسوب می شد، مداخله ای که با مقدمه چینی و همراهی تبلیغات رسانه های غربی و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر ایجاد منطفه پرواز ممنوع بر فراز حریم هوایی لیبی عملا جنبه قانونی به خود گرفت!!
آینده بحران لیبی هر لحظه آبستن تحولات و وقایع غیرقابل انتظار است و تحلیل گران به سختی می توانند از پس ابرهای متراکم جنگ لیبی، فرجام آن را مشاهده کنند، هرچند تاریخ نشان داده است که مداخله نظامی قدرت های غربی در موارد اینچنینی هیچ وقت اثر بخش نبوده است.