با نزدیک شدن به زمان پایان دوره دبیرکلی عمرو موسی در اتحادیه عرب، نامزدها یکی پس از دیگری برای نشستن بر کرسی وی به صحنه می آیند ولی نکته قابل ملاحظه این است که این بار نامزدها فقط از کشور میزبان اتحادیه عرب یعنی مصر نیستند و حتی برخی کشورها خواستار دوره ای شدن سمت دبیرکلی شده اند.
در گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره در این خصوص آمده است: طبق اساسنامه اتحادیه عرب، قاهره مقر رسمی این اتحادیه است ولی در این اساسنامه به شورای اتحادیه عرب اجازه داده شده است نشستهای این اتحادیه را در هرجا که مناسب بداند برگزار کند.
همچنین طبق این اساسنامه، دبیرکل اتحادیه عرب لزوما نباید مصری باشد ولی تاکنون روال بر این بوده که دبیرکل این اتحادیه از کشور میزبان انتخاب می شده است.
فقط در یک مورد این روال نقض شد و آن زمانی بود که بین کشورهای عربی درباره توافقنامه کمپ دیوید (بین مصر و رژیم صهیونیستی) اختلافاتی بروز کرد و مقر اتحادیه عرب به تونس انتقال یافت و دبیرکلی آن نیز به شاذلی القلیبی سپرده شد.
اکنون با نزدیک شدن به زمان پایان دوره دبیرکلی عمرو موسی در اتحادیه عرب و با توجه به تحولات بزرگی که در نتیجه انقلاب جوانان در کشورهای عربی ایجاد شده است، وارد کردن اصول دموکراسی به اتحادیه عرب از طریق دوره ای شدن دبیرکلی این اتحادیه به طور جدی مطرح شده است؛ تا این احساس ایجاد شود که همه کشورها در سیاستگذاریهای این اتحادیه نقش دارند.
با این حال، چنین رویکردی مانع از آن نشد که مصر دکتر مصطفی الفقی را به عنوان نامزد دبیرکلی اتحادیه عرب معرفی کند در حالی که بسیاری از جوانان انقلابی و گروههای سیاسی در مصر با نامزدی الفقی مخالفند.
در همان حال نام نبیل العربی وزیر امور خارجه دولت موقت مصر نیز به عنوان نامزد جانشینی عمرو موسی مطرح شده است.
نامزد شدن الفقی در شرایطی صورت گرفت که برخی منابع اعلام کردند کشور قطر نیز عبدالرحمان العطیه دبیرکل سابق شورای همکاری خلیج فارس را نامزد دبیرکلی اتحادیه عرب کرده است.
رویکرد برای تعیین دبیرکل جدید اتحادیه عرب، با توجه به تحولات اخیر در برخی کشورهای عربی، نگاههای بسیاری را در سطح منطقه ای و بین المللی متوجه این مسئله کرده است.
برخی رسانه های خارجی اعلام کردند احتمال دارد مصر در صورتی که نامزد این کشور از حمایت لازم برای دبیرکلی اتحادیه عرب برخوردار نشود، از نامزد شدن شاهزاده سعود الفیصل وزیر امور خارجه کنونی عربستان حمایت کند.
منابع دیگری نیز اعلام کردند برخی کشورهای عربی از جمله سوریه و موریتانی از نامزدی عبدالعزیز بلخادم وزیر امور خارجه سابق الجزایر برای دبیرکلی اتحادیه عرب حمایت می کنند. این تحرکات غیرعادی در اتحادیه عرب ناشی از درخواستها برای اصلاحات ساختاری در اتحادیه عرب است در حالیکه درخواستهای مشابهی نیز برای اصلاحات ساختاری در سازمان ملل مطرح است.