گروه بریکس ، متشکل از پنج قدرت نوظهور بزرگ جهان ، روز پنجشنبه با ابراز نگرانی از حملات هوایی تحت رهبری ناتو در لیبی پایان این درگیری ها را خواستار شد.
این پنج کشور اعلام کردند این اوضاع و ناآرامی های دیگر جهان عرب شرایط بلاتکلیفی را در جهان افزایش داده است. حملات هوایی با مجوز سازمان ملل متحد به نیروهای معمر قذافی رهبر لیبی یکی از مسائل مورد بحث رهبران برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بود که در جنوب چین دیدار کردند. به گزارش خبرگزاری رویترز از سانیا (چین)، رهبران این کشورها در بیانیه ای مشترک پس از اجلاس سانیا اعلام کرد ما عمیقا نسبت به ناآرامی ها در خاورمیانه، شمال آفریقا و کشورهای غرب آفریقا نگرانیم.
این رهبران ضمن درخواست راه حلی صلح آمیز برای مناقشات لیبی و تقدیر از تلاش های میانجی گری در اتحادیه آفریقا اعلام کردند ما همگی با این اصل موافقیم که باید از استفاده از زور اجتناب شود.
آنها اعلام کردند ما معتقدیم همه طرف ها باید اختلافاتشان را از طریق گفتگو و ابزار صلح آمیز حل و فصل کنند.
یک منبع افزود رهبران گروه بریکس در گفتگوهای خصوصی شان نگرانی شدیدتری از اوضاع لیبی ابراز کردند. یک منبع دولتی که در نشست رهبران بریکس شرکت کرده بود گفت آنها همگی بمباران های لیبی را محکوم کردند.
اما اظهارات علنی رهبران پس از این اجلاس و تفاوت آن با اظهارات خصوصی اختلافات موجود در برخورد با این مناقشه را نشان داد. چین، روسیه، هند و برزیل در نشست هفدهم مارس شورای امنیت سازمان ملل متحد به قطعنامه حمله هوایی به لیبی رای ممتنع دادند.
آفریقای جنوبی در حمایت از این قطعنامه رای داد.
اما جاکوب زوما رئیس جمهور آفریقای جنوبی روز یکشنبه از ناتو خواست حملات هوایی اش را متوقف کند. دمیتری مدودف رئیس جمهور روسیه نیز پس از این نشست به خبرنگاران گفت روسیه و دیگر کشورهای عضو بریکس عمیقا از تلفات غیرنظامیان در لیبی نگرانند.
مدودف گفت موضع مشترک ما این است که راه حل این مسئله باید از طریق ابزار دیپلماتیک و سیاسی یافت نشود نه استفاده از زور.
مانموهان سینگ نخست وزیر هند نیز گفت تحولات در غرب آسیا و شمال آفریقا پس از فاجعه عظیم ژاپن بلاتکلیفی جدیدی را در روند بهبود اوضاع جهانی به وجود آورده است.
هو جینتائو رئیس جمهور چین در اظهاراتش با رسانه ها اشاره ای به لیبی نکرد.