تردید و نگرانی مسئولان غربی و به ویژه آمریکایی در تجهیز انقلابیون لیبی ناشی از تجربیات تلخی است که آنها در گذشته در این باره داشتهاند. خبرگزاری فرانسه در گزارشی به قلم ژاک شارملوJacques CHARMELOT، اعلام کرد:
قدرتهایی که در بحران لیبی درگیر هستند، در نشست گروه تماس که روز چهارشنبه این هفته در دوحه پایتخت قطر برگزار شد، درباره تسلیح مخالفان معمر قذافی دچار دو دستگی شدند.
این اختلافات در چهار هفته بعد از آغاز حملات هوایی بینالمللی علیه مواضع نیروهای وفادار به معمر قذاقی، نشان میدهد کشورهایی مانند فرانسه ، انگلیس و آمریکا و سازمان هایی مانند ناتو و سازمان ملل در چگونگی برخورد با بحران لیبی دچار اختلاف شدهاند. این کشورها و این سازمانها اکنون خود را مقابل بحرانی مییینند که در حال به بن بست رسیدن است.
سرهنگ معمر قذافی که از چهل و دو سال پیش تاکنون قدرت را در لیبی در دست دارد در مقابل انقلابیون و حملات ناتو خوب توانسته است مقاومت کند. در واقع زندگی پر فراز و نشیب قذافی وی را برای چنین مقاومتی آماده کرده است . از آن طرف، انقلابیون مخالف رژیم معمر قذافی هستند که نه از نظر فرماندهی و نه از نظر سازمان دهی وضع مناسبی ندارند.
عملکرد آنها طی این مدت نشان داده است که بدون کمک خارجی قادر به مبارزه با نیروهای وفادار به قذافی نیستند.
به هر حال اختلاف نظر بین قدرتها درگیر در بحران لیبی که تازه آغاز شده است انتظار می رود که در نشست های بین المللی دیگر مانند نشست امروز اتحادیه عرب و نشست اعضای ناتو در برلین ادامه داشته باشد.
اختلافات به احتمال زیاد درباره راههای خلاص شدن از شر رژیم معمر قذافی است . روز چهارشنبه فرانکو فراتینی وزیر امور خارجه ایتالیا در نشست دوحه گفت: تامین سلاحهای دفاعی برای انقلابیون مخالف رژیم معمر در چارچوب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل قابل توجیه است .
زیرا در این قطعنامه برمحافظت از غیرنظامیان لیبی تاکید شده است.
وزیر امور خارجه ایتالیا افزود: قذافی تاکتیک خود را عوض و تانک های خود را در خیابان شهرها پنهان کرده است تا از حمله نیروهای ناتو در امان بمانند.
فراتینی در گفتگو با خبرنگاران گفت: یا باید ما امکانات دفاعی را به این افراد بدهیم و یا باید خود را از تعهد دفاع از مردم لیبی برهانیم.
آلن ژوپه وزیر امور خارجه فرانسه نیز بعد از نشست گروه تماس در دوحه قطر گفت: تسلیح انقلابیون مخالف رژیم معمر قذافی فعلا منتفی است.
به گفته ژوپه گروه تماس درباره لیبی که در ابتدا به عنوان نهاد راهبر سیاسی در نظر گرفته شده بود در نشست دوحه تصمیم گرفت که به انقلابیون مخالف رژیم معمر قذافی کمک مالی کند و از نظر تجهیزات آنها را تامین کند.
وزیر امور خارجه فرانسه افزود ما در این نشست تصمیم گرفتیم به انقلابیون مخالف رژیم معمر قذافی از نظر مالی کمک کنیم اما هیچ تصمیمی درباره تحویل تسلیحات به آنها اتخاذ نشد.
ویلیام هیگ وزیر امور خارجه انگلیس در این باره موضع محتاطانه داشت و گفت: کمک گروه تماس به انقلابیون مخالف رژیم معمر قذافی تنها به تامین تجهیزات ارتباطی محدود خواهد شد.
در آخر آنکه شیخ حمد بن جاسم بن جابر آل ثانی نخست وزیر قطر هم که کشورش در بحران لیبی در بین کشورهای عربی در نوک پیکان قرار گرفته است اذعان کرد در بین گروه تماس در چگونگی برخورد با بحران لیبی اختلاف نظر وجود دارد.
نخست وزیر قطر با این حال تاکید کرد کشورش در کمک مالی به انقلابیون مخالف رژیم معمر قذافی مصمم است.
نخست وزیر قطر در بخش دیگر از سخنان خوددر همین باره گفت: شرکت کنندگان برداشت های متفاوتی از بحران لیبی دارند اما روشن است که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل از هر اقدامی که مردم لیبی به آن نیازمند باشند حمایت می کند و نخستین چیزی که آنها نیاز دارند این است که امکان و تجهیزات دفاع از خود را داشته باشد.
به عبارت بهتر ، انقلابیون مخالف رژیم معمر قذافی اکنون بیش از هر چیزی به دارو ، غذا و تسلیحات دفاع از خود نیاز دارند .
شیخ حمد بن جاسم بن جابر آل ثانی افزود تسلیحات دفاعی می تواند شامل سلاح هایی که حمله نیروهای وفادار به قذافی را دفع کند نیز می شود .
این اظهارات شیخ حمد بن جاسم بن جابر آل ثانی در حالی بیان شد که اندکی بعد رژیم معمر قذافی قطر را به تسلیح انقلابیون مخالف خود محکوم کرد . رژیم قذافی قطر را متهم کرد که موشک های ضد تانک نوع میلان Milan ساخت فرانسه به انقلابیون داده و مشاورانی به بنغازی خواستگاه مخالفان فرستاده است .
تردید و نگرانی مسئولان غربی و به ویژه آمریکایی در تسلیح انقلابیون لیبی ناشی از تجربیات تلخی است که آنها در گذشته در این باره دارند.
در سالهای هزار ونهصد و هشتاد، دستگاههای اطلاعاتی - نظامی کشورهای غربی و به ویژه سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) مبارزان افغان را در مقابل نیروهای اتحاد جماهیر شوروی سابق که افغانستان را اشغال کرده بودند مسلح کردند و حتی موشک های زمین به هوای استینگر در اختیار آنها قرار دادند.
اما بعدا این سلاح در اختیار طالبان قرار گرفت که اکنون در افغانستان علیه آمریکا و ناتو مبارزه مسلحانه می کنند.