یک کارشناس مصری با تاکید بر اینکه غرب نباید درمسائل داخلی ما دخالت کند بی تفاوتی ملتهای عرب و عدم شایستگی آنها برای برقراری دموکراسی را یک تصور نادرست غربی ارزیابی کرده و خاطر نشان کرد که انقلاب مصر باید مصری باقی بماند.
به گزارش خبرگزاری مهر، "عمر حمزوی" پروفسور علوم سیاسی در دانشگاه قاهره و کارشناس مسائل دموکراسی و اسلام در گفتگو با روزنامه "تاگس نسایگر" درباره انقلابهای عربی اظهار داشت: آنچه که ما در جهان عرب از اواسط دسامبر 2010 شاهد آن هستیم به یک دگرگونی آشکار در این منطقه اشاره دارد. شهروندان کشورهای عربی تصمیم گرفته اند خواهان یک دموکراسی بشوند که البته تا کنون هرگز در کشورهایشان وجود نداشته است.
وی افزود: از طرف دیگر دولت و حکومت در کشورهای عربی به گونه ای دیگر در نظر گرفته می شود. آن ترسی که ملت های عربی در بسیاری کشورها از دستگاههای امنیتی و حکومتی داشته اند از بین رفته است. همچنین برای ما روشن شده که ساختار جدید سیاسی در کشورهای عربی توسط بازیگران کاملا جدید در پیش گرفته می شود. این بازیگران نه از احزاب مخالف و نه از سازمانهای غیر نظامی ویژه ای هستند بلکه آنها بخصوص شهروندان معمولی و جنبشهای جوانان و شبکه های مردمی هستند که اعتراضات را به راه انداخته اند.
این تحلیلگر مصری در ادامه اظهار داشت: ورود این بازیگران جدید تصویر سیاستهای اعراب را در سالهای آینده نمایان خواهد کرد.
وی درادامه این تصور غرب را که جوامع عربی همه بی تفاوت و گوش به فرمان بالا دستی های خود هستند را نادرست ارزیابی کرده و اظهار داشت: البته تصویر عربهای ناشایست برای برقراری دموکراسی در کشورشان تنها اختراع غرب نبود بلکه این اختراع دیکتاتورهای عرب هم بود و هست.
حمزوی در بخش دیگری از این گفتگو اظهار داشت: بسیاری کشورهای دنیا هستند که هنوز از موج دموکراسی در جهان عرب تاثیر نگرفته اند ؛ اما انسانها به صورت روزافزون متوجه شده اند که رژیمهای دیکتاتوری بسیاری از خواسته های آنها را نمی توانند برآورده کنند. تقاضا برای آزادی، دموکراسی و حقوق بشر توسط سیستمهای استبدادی برآورده نمی شود.
وی افزود: آرزوی برای برقراری دموکراسی در سراسر جهان عرب گسترش پیدا کرده است. من در روزهای انقلاب مصر فهمیدم که مردم به دلایل مختلفی به خیابانها آمده اند. بسیاری از آنها دموکراسی و حقوق بشر می خواستند اما برخی از معترضین در میدان تحریر به خاطر جریحه دار شدن شرف و عزت انسانی و نه فقط از دلایل سیاسی دست به اعتراض زده بودند.
وی همچنین خاطر نشان کرد: تونس از نظر اقتصادی وضعیت خوبی داشت اما مردم آن از نابرابریهای اجتماعی رنج می بردند. سیستم های دیکتاتوری به شهروندان خود هیچ شانسی برای برابری های اجتماعی نمی دهد. در چنین سیستمهایی همواره تفاوتهای زیادی بین فقیر و غنی و با نفوذ از نظر سیاسی و ضعیف وجود دارد.
وی در پاسخ به این پرسش که انقلاب مصر حدود دو ماه بعد از سقوط مبارک در چه مرحله ای قرار دارد اظهار داشت: با رفراندوم قانون اساسی این کشور اولین قدم در مسیر دموکراسی را برداشته است. نتیجه فوق العاده بود و تقریبا هشتاد درصد به آن رای مثبت دادند. سابق در کشور ما کمتر از پنج درصد مردم در رفراندومها شرکت می کردند.
این کارشناس مصری در عین حال برقراری دموکراسی در مصر را پیچیده عنوان کرد و خطر شکست را نیز کم ارزیابی نکرد و اظهار داشت: البته هیچ برگشتی به دوران مبارک وجود ندارد.
وی در بخش دیگری از این مطلب مبارزه با مرکزیت قدرت در مصر را بزرگترین مبارزه طلبی در کشورش عنوان کرده و درباره نقش ارتش در حکومت جدید مصر اظهار داشت: من شک دارم که ارتش بعد از انتخابات در پاییز یک نقش سیاسی مانند آنچه اکنون در اختیار دارد را داشته باشد. یک نقش جانبی برای تثبیت و برقرار نگه داشتن قواعد دموکراسی در کشور برای ارتش در آینده انتظار می رود.
حمزوی در قسمت پایانی این مطلب در پاسخ به این پرسش که غرب چه کمکی می تواند در این مرحله عبوری به مصر کند اظهار داشت: بهتر است که هیچ کمک و دخالتی نکند. البته غرب می تواند کمک های تکنیکی در روندهای انتخاباتی به کشور ما بدهد.اما نباید به هیچ عنوان روند سابق را در ارتباط با کشور ما در پیش گیرد، این بلوک نباید شخصیتهای سیاسی مد نظر خود را به عرصه آورده و از آنها پشتیبانی کند. انقلاب مصر باید مصری باقی بماند.