دبیرکل سازمان ناتو در مورد بحران لیبی گفت: مساله لیبی، راه حل نظامی ندارد.
اریک فولاث و کریستوف شولت، خبرنگاران هفته نامه آلمانی اشپیگل در گفتگوی اختصاصی خود با آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل سازمان پیمان آنتلاتیک شمالی (ناتو) درباره حمله نظامی (سازمان ناتو) به لیبی این پرسش را از راسموسن مطرح کردند که براستی آیا با گذشت چند هفته از حملات هوایی این سازمان به لیبی و دست نیافتن به نتیجه ای مشخص در حل و فصل مناقشه در این کشور همچنان می توان به نهادینه شدن دموکراسی از طریق بمباران هوایی این کشور امیدوار بود؟ آنها بعنوان نخستین سئوال خود از دبیرکل ناتو پرسیدند: نظر شما در مورد ناکامی های ناتو در لیبی چیست؟ وی در پاسخ با بیان اینکه اطمینان می دهد اتحاد نظامی (ناتو) علیه لیبی بطور کامل بدنبال اجرای قطعنامه 1973 شورای امنیت سازمان ملل در حمایت از غیرنظامیان لیبیایی است در عین حال به اینکه گستردگی و سرعت عملیاتهای هوایی ناتو همچنان بالاست اشاره و تصریح کرد: بطور مثال تنها در هفته نخست عملیات ناتو در لیبی، بیش از یکهزار سورتی پرواز (پرواز عملیاتی) داشتیم و توانستیم یک سوم تجهیزات نظامی قذافی را منهدم کنیم.
خبرنگاران این هفته نامه چاپ آلمان در سئوالی دیگر پرسیدند: اما علی العیساوی، وزیر خارجه شورای انتقالی لیبی چنین اظهار می دارد که مشکلات کشورش، درست پس از ائتلاف آمریکا، انگلستان و فرانسه و آغاز حملات هوایی ناتو به لیبی شروع شده است؛ بطوری که سازمان ناتو با عملیات نظامی خود در لیبی، جریان مقاومت (مردمی) در این کشور را با خلل روبرو و حتی به آن، خیانت کرده است.
آندرس فوگ راسموسن در واکنش به این سئوال گفت: اما این، منصفانه نیست.
در حال حاضر برخی ها به انتشار اخبار بد در مورد القای اینکه کمپین (مبارزه) ناتو علیه دولت لیبی، رو به نزول است، روی آورده اند؛ در صورتی که این، امری اجتناب ناپذیر است و ما با تغییر در راهبردهای خود بیش از قبل، حملات هوایی خود را افزایش داده ایم.
اریک فولاث و کریستوف شولت پرسیدند: اما فکر نمی کنید این اقدامات، ضرورتا به معنای موفقیت بیشتر نیستند و آسیبها و تلفات غیرنظامیان همچنان خطر بالایی را در برداشته باشند؛ ضمن آنکه تصور نمی کنید قذافی از غیرنظامیان بعنوان سپر انسانی سوء استفاده کند؟ راسموسن ضمن تایید این سئوال، اظهار داشت: بله، حق با شماست.
وی با تاکید بر اینکه قذافی هم تاکتیکهای نظامی خود را تغییر داده است، گفت: با اینحال این تغییر رویه ها نیز به نوعی نشان از موفقیت عملیاتهای ما در این کشور دارد.
به بیانی گویاتر او حالا باید تانکها و ادوات سنگین نظامی اش را مستتر کند.
چون دیگر نمی تواند براحتی از این تسلیحات علیه غیرنظامیان استفاده کند.
اما این حقیقتی درست است که رژیم لیبی در حال استفاده از مردم بعنوان سپر انسانی است که همین امر به وحشی گری و بیرحمی باورنکردنی آن اشاره دارد.
چون قذافی خوب می داند که ما تمام تلاشمان، اجتناب از تلفات غیرنظامیان است، به همین علت از این مزیت، استفاده می کند.
اشپیگل پرسید: هم اکنون برخی رهبران انقلابیون لیبی شما را به این مساله تشویق و ترغیب می کنند که در تضعیف کردن نیروهای وابسته به قذافی این آسیب جنبی یعنی بطور مثال تلفات انسانی ناشی از بمباران هوایی همسایگان اصلی شهر آماده به جنگ مصراته لیبی را بپذیرید.
به نظر شما آیا این مساله، مساله تعیین راهبرد یا صرفا یک مساله اخلاقی است؟ دبیرکل ناتو اظهار داشت: از یکطرف، عده ای ما را از اینکه در عملیاتهایمان، خیلی محتاط عمل می کنیم، شماطت و تنبیه می کنند و از طرف دیگر، شماری نیز هستند که از اقدامات ما انتقاد می کنند.
بنابراین گام برداشتن و اقدام کردن در این مسیر برایمان مشکل شده است.
وی با تاکید مجدد بر اینکه ماموریت ما در لیبی، بیش از همه حمایت از جمعیت غیرنظامی این کشور است، افزود: از این گذشته ما هیچ نیروی نظامی در خاک لیبی هم نداریم.
او در واکنش به این سئوال که فکر می کنید این جنگ، بدون نیروهای زمینی مستقر در لیبی به سرانجام رسد، ابراز داشت: پاسخ صادقانه به این سئوال شما آنست که بگویم: اساسا هیچ راه حل نظامی برای این مناقشه متصور نیست.
آنچه بدان نیازمندیم استفاده از راه حلهای سیاسی است.
او با بیان اینکه این برعهده مردم لیبی است که خودشان، رهبر کشورشان را انتخاب کنند و در مورد انتصاب یک نفر به جمع بندی رسند، اضافه کرد: در این میان ما تنها می توانیم رهبری فعلی طرابلس را از توسل به اقدامات خشونت بار متوقف کنیم تا مردم با استفاده از حقوق مشروع خود از مزیت انتقال صلح آمیز دموکراسی به کشورشان برخوردار شوند.
او در پاسخ به این پرسش که اگر قذافی در نهایت به این مطالبات (مردمی) پاسخ نداد آیا ناتو نباید در تامین و تدارک تانک و موشک به انقلابیون لیبیایی دست به اقدام عملی زند، خاطر نشان کرد: بهر تقدیر همه ماموریت ما در لیبی، متمرکز بر اجرای قطعنامه 1973 سازمان ملل است.
بموجب این قطعنامه، ناتو باید در محدود کردن رژیم لیبی مشارکت داشته باشد.
دبیرکل ناتو با تاکید بر اینکه ما بشدت به اجرای این قطعنامه وفاداریم، گفت: در واقع این، ماموریت اصلی ماست.