تشابه بحران فعلي ليبي و وضعيت عراق در دوره صدام حسين، وضعيت بدي را هشدار مي دهد و ساختارهاي لازم براي درگيريهاي طولاني مدت در ليبي و بهانه حضور بلند مدت نيروهاي بيگانه در يك كشور را تداعي مي كند.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، روزنامه اينديپندنت در مقاله اي به شباهت هاي وضعيت ليبي و عراق در دوره صدام حسين اشاره كرده و مي نويسد: فرماندهان مخالفان ليبي به گذشت زمان تكيه كرده اند و اين همان تصور مخالفين صدام در 20 سال پيش مي باشد.
'پاتريك كوكبيرن'، نويسنده اين مقاله مي افزايد: تصوراتي كه درباره سقوط زود هنگام 'معمر قذافي'، رهبر ليبي وجود دارد،تفاوت زيادي با پيش بيني هاي سال 1991 ندارد؛ زيرا در آن زمان و پس از شكست صدام در كويت و سركوب انتفاضه كردها و شيعيان عراق، پيش بيني ها حاكي از اين بود كه صدام حسين، قدرت خود را در اين كشور از دست خواهد داد.
اما آنچه كه روي داد،اينگونه بود كه صدام 12 سال بعد را در قدرت ماند و با حمله انگليس و آمريكا بركنار شد و بدنبال آن عراق در خشونت هايي غرق شد كه هنوز از آن رهايي نيافته است.
نويسنده مقاله مذكور اين سوال را مطرح مي كند كه آيا اين مساله در مورد قذافي نيز تكرار خواهد شد؟ با توجه به اينكه قذافي از طرابلس فرار نكرده و با يك كودتاي داخلي نيز روبرو نشده است، به نظر مي رسد كه وي براي تقويت قدرت خود تلاش مي كند كه ممكن است ماهها و يا سالها به طول بينجامد.
در واقع كوكبيرن معتقد است كه يك ركود نظامي در ليبي وجود دارد و هيچ يك از نيروهاي محدود دو طرف (نيروهاي قذافي و انقلابيون) نمي توانند درگيري را به پايان برسانند.
اينديپندنت مي نويسد: قذافي در حال حاضر مهمترين بازيگر در ليبي است؛ برغم اينكه نيروي هوايي آمريكا، فرانسه و انگليس هدف خود را بر اين مبنا قرار داده اند كه پيشرفت نيروهاي قذافي به سوي بنغازي را متوقف كنند و در اين راه موفقيتي را به دست آورده اند، اما وضعيت تاكنون تغييري نكرده است.
رهبران مخالفان در ليبي، به اين اميد دل بسته اند كه طرابلس و مناطق شرقي نيز عليه قذافي انتفاضه كرده و قذافي و خانواده اش را از قدرت بركنار كنند؛ اما هيچ نشانه اي دال بر اين مساله وجود ندارد ، بويژه اينكه به نظر مي رسد نظام ليبي در حال بازيابي قدرت خود بوده و مي تواند هر انتفاضه محلي را سركوب كند.
كوكبيرن در پايان هشدار مي دهد هر چقدر كه درگيري طولاني تر شود و مردم ليبي به يكي از دو طرف وابسته شوند، جنگ داخلي در اين كشور تشديد مي شود.