خبرگزاري فارس: روزنامه الوطن عربستان فاش كرد سازمان پيمان آتلانتيك شمالي(ناتو) براي پايان دادن به بحران ليبي پنج سناريو را در دست بررسي دارد كه از جمله آن ترور معمر القذافي ديكتاتور ليبي است.
به گزارش فارس روزنامه "الوطن " عربستان نوشت: سازمان پيمان آتلانتيك شمالي پس از قريب به يك ماه از عمليات نظامي عليه ليبي در تحقق اهداف خود ناكام مانده و مورد انتقاد كشورهاي عربي، آفريقاي و جهاني قرار گرفته است، پنج سناريو براي پايان دادن به بحران اين كشور را در دست بررسي دارد.
بر اساس يك گزارش هلندي، سناريو اول بر اساس وقوع يك كوتاي داخلي عليه قذافي از سوي نيروهاي ليبي يا به دست مردم شكل ميگيرد كه اين سناريو براي غرب موفقيتآميز خواهد بود چون با ارسال پيامهاي كتبي براي شماري از ياران و اطرافيان قذافي از آنها خواهد خواست كه همچون موسي كوسا، وزير خارجه سابق ليبي دست از حمايت قذافي بردارند و در اين ارتباط ميتوان از كوسا براي دستيابي به شماره تماسهاي اطرافيان قذافي كمك گرفت.
سناريو دوم؛ ترور قذافي از طريق بمباران هوايي امكاني است كه وي از آنجا عبور ميكند يا در آنجا حضور دارد و بر اساس اين سناريو ناتو باب العزيزيه محل اختفاي قذافي را هدف حملات موشكي قرار خواهد داد؛ اما اين سناريو خطرآفرين خواهد بود به ويژه كه قذافي براي واكنش سريع يا مخفي شدن، قدرت كافي در اختيار دارد و ميتواند غيرنظاميان را سپر انساني خود قرار دهد و اين امر موجب قرباني شدن شمار زيادي از مردم خواهد شد.
بر اساس گزارش مذكور، سناريو سوم شكست نيروهاي قذافي با تشديد حملات هوايي عليه پايگاههاي ارتش و انبارهاي تسليحات ليبي است اما اين سناريو زمانبر خواهد بود چون ناتو تاكنون با گذشت يك ماه از حملات نظامياش تنها بر يك سوم نيروهاي قذافي غلبه كرده است.
سناريوم چهارم كمكرساني به انقلابيون با سلاحهاي سنگين است تا بتوانند كنترل شهر طرابلس را به دست گيرند و اين پاياني براي قذافي خواهد بود.
اما سناريو پاياني ايجاد راه حل سياسي با ادامه فشارهاي بينالمللي عليه قذافي و قبول ميانجيگري تركيه است كه بر اساس آن قذافي قدرت را به فرزندش سيف الاسلام واگذار ميكند تا اداره موقت امور كشور را به عنوان مقدمهاي براي ايجاد اصلاحات دموكراتيك به دست گيرد و اين سناريو راضي كردن انقلابيون به جانشيني موقت سيف الاسلام را ميطلبد.
اين در حالي است كه نشست روز گذشته شوراي روسيه-ناتو در سطح وزراي امور خارجه در برلين با اختلاف مواضع دو طرف درباره تحولات ليبي همراه بوده است.
در آستانه اين نشست رئيسجمهور روسيه اعلام كرد كه اقدامات ائتلاف بين المللي در ليبي در خارج از چارچوب قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل است، ولي مقامات ناتو با اين نظر موافق نيستند.
"آندرس فوگ راسموسن " دبير كل ناتو در اين رابطه گفته است: اين سازمان وظايف ائتلاف بين المللي در اين رابطه را توسعه نداده و كاملا در چارچوب قطعنامه شوراي امنيت در مورد ليبي عمل كرده است.
از سوي ديگر رهبران آمريكا، انگليس و فرانسه دقيقا در روز نشست شوراي روسيه-ناتو در بيانيه مشتركي اعلام كردند كه عمليات نظامي در ليبي تا سرنگوني رژيم قذافي در اين كشور ادامه خواهد يافت. بدين ترتيب آنها تاييد كردند كه هدف از اين عمليات تغيير رژيم سياسي در ليبي است.
اين در حالي است كه روسيه با چنين نظري موافق نيست، "سرگئي لاوروف " وزير امور خارجه اين كشور در واكنش با اين اظهارات اعلام كرد كه تغيير رژيم سياسي در ليبي مسئلهاي نيست كه مورد تاييد شوراي امنيت سازمان ملل متحد قرار داشته باشد و در شرايط بحراني كنوني تنها توقف درگيريها و آغاز مذاكرات سياسي راه حل مشكلات در اين كشور است.