بررسی استراتژیک - صدای المان/ بنیامین نتانیاهو از آیندهی مناسبات اسرائیل و مصر بیم داردسه ماه پس از آغاز ناآرامیهای سیاسی در مصر که به برکناری حسنی مبارک، رئیسجمهوری این کشور انجامید، این نگرانی در دولت اسرائیل افزایش مییابد که رهبران تازه در قاهره، رویکردی دشمنانه نسبت به اسرائیل اتخاذ کنند.
به گزارش روزنامهی اسرائیلی «هاآرتص»، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در گفتوگویی که اخیرا با سفیران کشورهای اتحادیهی اروپا داشت، گفته است که از برخی موضعگیریهای تازهی دولتمردان مصر بشدت نگران است.طبق گزارش «هاآرتص آنلاین»، نگرانی نتانیاهو بویژه از اظهارات نبیل العربی، وزیر امور خارجهی کنونی مصر است. نخستوزیر اسرائیل نسبت به موضعگیریهایی واکنش نشان میدهد که اخیرا از سوی مقامات بلندپایهی وزارت خارجهی مصر و دولت این کشور اتخاذ و در آنها اسرائیل به عنوان «دشمن» معرفی شده است.برای نمونه، سمیر ردوان، وزیر دارایی مصر، اخیرا در رابطه با سرمایهگذاریهای اسرائیل در مصر گفته است: «به سرمایهگذاری “دشمن” نیازی نیست».ادامه….
تشدید جو ضداسرائیلی و نزدیکی مصر به ایران
افزون بر آن، روز جمعه (۱۵ آوریل/۲۶ فروردین)، تظاهراتی ضداسرائیلی در برابر سفارت اسرائیل در قاهره و نیز در برابر کنسولگری این کشور در اسکندریه برگزار شد که در آن هزاران مصری شرکت کرده بودند.
همچنین طبق ارزیابی سیاستمداران اسرائیل، نامزدهایی که خود را برای شرکت در انتخابات ماه سپتامبر در مصر آماده میکنند، همواره با شعارهای ضداسرائیلی تندتری برای جلب آرای انتخابکنندگان تلاش میورزند.
روزنامهی «هاآرتص» در تفسیری نوشته است که نامزدهای انتخابات برای گزینش جانشین حسنی مبارک، رئیسجمهوری سرنگونشدهی مصر، همواره مواضع ضداسرائیلی افراطیتری اتخاذ میکنند. دولت موقت در قاهره همچنین قصد دارد قراردادهای منعقد شده با اسرائیل در مورد صدور گاز را تغییر دهد و تدریجا به ایران نزدیکتر میشود.
دورهی تازهای در مناسبات مصر و اسرائیل؟
طبق تفسیر «هاآرتص»، دولت دستراستی اسرائیل از نظر بینالمللی منزوی شده است و دولت مصر میتواند با اسرائیل خصومت بورزد، بدون اینکه از پیامدهای آن برای مناسباتش با آمریکا و اروپا بیم داشته باشد.
به نظر میرسد که پس از مبارک، دورهی تازهای در مناسبات میان مصر و اسرائیل آغاز میشود که در آن اسرائیل دیگر نمیتواند مانند گذشته روی پشتیبانی مصر حساب باز کند. به گفتهی مفسر رسانهی یاد شده، بویژه در شرایطی که فشار بینالمللی برای خروج اسرائیل از سرزمینهای اشغالی فلسطینی افزایش مییابد، نتانیاهو بیش از پیش فقدان دوست بازداشتشدهی خود مبارک را احساس میکند.
حسنی مبارک، رئیسجمهوری پیشین مصر سرانجام پس از هفتهها تظاهرات اعتراضی در مصر در تاریخ ۱۱ فوریه از مقام خود کنارهگیری کرد. دادستانی مصر در قاهره اخیرا حکم بازداشت موقت او را به اتهام فساد و سوءاستفاده از قدرت صادر کرد.
پس از کنارهگیری حسنی مبارک، دولتمردان تازهی مصر تضمین کردند که به پیمان صلحی که در سال ۱۹۷۹ با اسرائیل منعقد کردهاند، همچنان وفادار خواهند بود.