بررسی استراتژیک - جمهوری اسلامی/ روزنامه “الوطن” چاپ عربستان فاش کرد سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) برای پایان دادن به بحران لیبی پنج سناریو را در دست بررسی دارد که از جمله آن ترور معمر قذافی دیکتاتور لیبی است.
روزنامه “الوطن” در تحلیل خود نوشت: سازمان پیمان آتلانتیک شمالی پس از قریب به یک ماه از عملیات نظامی علیه لیبی در تحقق اهداف خود ناکام مانده و مورد انتقاد کشورهای عربی، آفریقای و جهانی قرار گرفته است، پنج سناریو برای پایان دادن به بحران این کشور را در دست بررسی دارد.بر اساس یک گزارش هلندی، سناریو اول بر اساس وقوع یک کوتای داخلی علیه قذافی از سوی نیروهای لیبی یا به دست مردم شکل میگیرد که این سناریو برای غرب موفقیتآمیز خواهد بود.ادامه….
چون با ارسال پیامهای کتبی برای شماری از یاران و اطرافیان قذافی از آنها خواهد خواست که همچون موسی کوسا، وزیر خارجه سابق لیبی دست از حمایت قذافی بردارند و در این ارتباط میتوان از کوسا برای دستیابی به شماره تماسهای اطرافیان قذافی کمک گرفت.
سناریو دوم؛ ترور قذافی از طریق بمباران هوایی مکانی که وی از آنجا عبور میکند یا در آنجا حضور دارد و بر اساس این سناریو ناتو “باب العزیزیه” محل اختفای قذافی را هدف حملات موشکی قرار خواهد داد؛ اما این سناریو خطرآفرین خواهد بود به ویژه که قذافی برای واکنش سریع یا مخفی شدن، قدرت کافی در اختیار دارد و میتواند غیرنظامیان را سپر انسانی خود قرار دهد و این امر موجب قربانی شدن شمار زیادی از مردم خواهد شد.
بر اساس تحلیل مذکور، سناریو سوم شکست نیروهای قذافی با تشدید حملات هوایی علیه پایگاههای ارتش و انبارهای تسلیحات لیبی است اما این سناریو زمانبر خواهد بود چون ناتو تاکنون با گذشت یک ماه از حملات نظامیاش تنها بر یک سوم نیروهای قذافی غلبه کرده است.
سناریو چهارم کمکرسانی به انقلابیون با سلاحهای سنگین است تا بتوانند کنترل شهر طرابلس را به دست گیرند و این پایانی برای قذافی خواهد بود.
اما سناریو پایانی ایجاد راه حل سیاسی با ادامه فشارهای بینالمللی علیه قذافی و قبول میانجیگری ترکیه است که بر اساس آن قذافی قدرت را به فرزندش سیف الاسلام واگذار میکند تا اداره موقت امور کشور را به عنوان مقدمهای برای ایجاد اصلاحات دموکراتیک به دست گیرد و این سناریو راضی کردن انقلابیون به جانشینی موقت سیف الاسلام را میطلبد.
این در حالی است که نشست شورای روسیه-ناتو در سطح وزرای امور خارجه در برلین با اختلاف مواضع دو طرف درباره تحولات لیبی همراه بوده است. در آستانه این نشست رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که اقدامات ائتلاف بینالمللی در لیبی در خارج از چارچوب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است، ولی مقامات ناتو با این نظر موافق نیستند.
“آندرس فوگ راسموسن” دبیر کل ناتو در این رابطه گفته است: این سازمان وظایف ائتلاف بینالمللی در این رابطه را توسعه نداده و کاملا در چارچوب قطعنامه شورای امنیت در مورد لیبی عمل کرده است.
از سوی دیگر رهبران آمریکا، انگلیس و فرانسه دقیقا در روز نشست شورای روسیه – ناتو در بیانیه مشترکی اعلام کردند که عملیات نظامی در لیبی تا سرنگونی رژیم قذافی در این کشور ادامه خواهد یافت. بدین ترتیب آنها تایید کردند که هدف از این عملیات تغییر رژیم سیاسی در لیبی است.
این در حالی است که روسیه با چنین نظری موافق نیست، “سرگئی لاوروف” وزیر امور خارجه این کشور در واکنش با این اظهارات اعلام کرد که تغییر رژیم سیاسی در لیبی مسئلهای نیست که مورد تایید شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار داشته باشد و در شرایط بحرانی کنونی تنها توقف درگیریها و آغاز مذاکرات سیاسی راه حل مشکلات در این کشور است.