شمال آفريقا

یک روزنامه صهیونیستی در تحلیلی که نگرانی مقام های اسرائیل از دادگاهی شدن همپیمان های سرنگون شده این رژیم را نشان می دهد ، مدعی شد که محاکمه سران دیکتاتور موجب تشدید خشونت و آشوب در منطقه می شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه العالم روزنامه جروزالم پست به صورت تلویحی تلاش کرد که مناسب ترین راه برای ایجاد ثبات و آرامش در منطقه را بخشش دیکتاتورهایی مانند حسنی مبارک و زین العابدین بن علی معرفی کند که هر دو از وابستگان به غرب و حامیان جدی رژیم اسرائیل بوده اند.

به گزارش پایگاه اینترنتی روزنامه جروزالم پست تحلیلگران معتقدند به پای میز محاکمه کشاندن افرادی مانند حسنی مبارک رئیس جمهوری سابق مصر و زین العابدین بن علی رئیس جمهوری سابق تونس می تواند به تشدید خشونتها و نیز اعمال فشار سران مستبد سایر کشورهای منطقه بیانجامد.

" جروزالم پست " نوشت مردم مصر و تونس روز چهارشنبه همزمان با تصمیم دولتهای جدید خود برای محاکمه کردن حسنی مبارک و زین العابدین بن علی سران دیکتاتور پیشین این کشورها به اتهام جنایات جنگی خوشحال شدند.

این در حالیست که محاکمه این افراد میتواند کار را برای مخالفان سایر دولتهای منطقه در جهت سرنگون کردن سران مستبد این کشورها دشوار کند.

حسنی مبارک و دو پسرش جمال و علاء روز چهارشنبه به اتهام فساد و قتل عام تظاهرات کنندگانی که قیام مردمی انها در نهایت به سرنگونی مبارک انجامید بازداشت و مورد بازجویی قرار گرفتند.

جروزالم پست ادامه میدهد این در حالیست که بن علی نیز در چنین روزی از سوی مقام های تونسی در هجده مورد از جمله کشتار عمدی مردم و قاچاق مواد مخدر متهم شناخته شد.

معمر قذافی رهبر قدرتمند لیبی نیز که در حال برخورد خشونت بار با مخالفان خود میباشد پس از اینکه دادگاه کیفری بین المللی روز سوم ماه مارس گذشته تحقیقات خود را در خصوص جرائم احتمالی وی علیه بشریت را اغاز کرد نیز به سرنوشت سران پیشین مصرو تونس دچار خواهد شد.

این تحقیقات نه فقط در خصوص قذافی بلکه پسران و چندین تن از افراد نزدیک و وابسته به وی آغاز شده است.

تحلیلگران هم اینک بر سر این دو راهی مانده اند که محاکمه سران مستبد کشورهای منطقه و یا بخشش و فراموش کردن جرائم انها کدامبه صلاح اوضاع فعلی است.

کارشناسان معتقدند محاکمه دیکتاتورهای منطقه میتواند به عنوان مشوقی برای آندسته از اشخاصی که همچنان عنان قدرت در کشورهای دیگر خاورمیانه را در دست دارند در جهت تشدید خشونتها محسوب شود.

تحلیلگران همچنین بر این باورند راه دوم یعنی بخشش و فراموش کردن ظلم و جرائم سران این کشورها نیز شاید باعث حفظ جان مردم به قیمت زیرپا گذاشتن عدالت و پایان دادن به رنج مردمی باشد که در رژیم های گذشته مورد تعدی قرار گرفته اند باشد.

مکس بوت از شورای روابط خارجی نیز بر اجرای عدالت درخصوص سران مستبد این کشورها تاکید می کند ؛ ولی در عین حال از قدرت برکنار کردن این دیکتاتورهای خونخوار را در شرایط فعلی مهمتر تلقی می کند.

مکس بوت یشنهاد میدهد برای ترغیب این افراد در جهت کناره گیری از قدرت شورای امنیت سازمان ملل متحد راهکاری را بنا گذارد تا مصونیت این دیکتاتورها تضمین گردد .

جروزالم پست ادامه میدهد نبرد میان حامیان معمر قذافی و مخالفان وی در لیبی از نیمه فوریه تا کنون بدون هیچ پایانی ادامه دارد . این درحالیست که دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس که کشورش در طرح ایجاد فضای پرواز ممنوع دخالت مستقیم دارد پیشنهاد مصونیت برای معمر قذافی را ارائه کرده است .

جروزالم پست مینویسد از میان سران دیکتاتور کشورهای مصر و تونس حسنی مبارک در معرض خطر بیشتری است ، وی پس از سرنگونی در تاریخ یازدهم فوریه گذشته در منطقه شرم الشیخ و در دسترس قانون کشور مصر سکنا گزید.

روزنامه المصر الیوم چاپ قاهره نیز نوشت حسنی مبارک هشتاد و سه ساله که دوران نقاهت خود را در بیمارستانی در شرم الشیخ میگذارند پس از دریافت حکم بازداشتش بسیار افسرده و سرخورده گشته است .

جروزالم پست ادامه میدهد این در حالیست که مقام های تونسی در راه محاکمه بن علی با موانع زیادی مواجه هستند وی پس از بیست و سه سال حکومت در تاریخ چهاردهم ژانویه به عربستان سعودی گریخت دادستان کل تونس که کیفر خواست بن علی را صادر کرده است از تلاش گسترده برای استرداد وی به تونس خبرداده است .

این در حالیست که مسعود رمضانی از اعضای اتحادیه حقوق بشر تونس محاکمه بن علی را ناکافی برشمرد.

وی که از ابراز رضایت مردم تونس در حال حاضر خبرمیداد تاکید کرد مردم خواستار محاکمه بن علی در کشورخود هستند ولی حتی اگر وی بطور غیابی نیز محاکمه شود نیز جای خرسندی است.

جین کینیمونت از تحلیلگران مسائل خاورمیانه از لندن نیز معتقد است در زمان حاضر سران کشورهای منطقه از بیم متهم شدن حاضر ند دست به هر اقدامی بزنند تا کماکان بر سر قدرت باقی بمانند.

وی همچنین از انتقادها از دادگاه بین المللی کیفری بخاطر سهل انگاری در صدور کیفرخواست برای معمر قذافی دیکتاتور لیبی خبرداد.

این کارشناس مسائل خاورمیانه افزود اندسته از اشخاصی که تلاش میکنند تا حسنی مبارک به پای میز محاکمه کشانده شود دلایل آرمانگرایانه دارند در حالیکه این تقابل میان عدالت و آرمانگرایی عملی است .

این افراد بر این باورند صدور کیفر خواست و محاکمه مبارک پیام روشن وقاطعی به سران کشورهای منطقه است که انها نیز در صورت اقدام مشابه به سرنوشت وی دچار خواهند شد.

جروزالم پست ادامه میدهد آندسته از سران کشورهای منطقه که خواستار کناره گیری از قدرت بدور از زندانی شدن هستند .

راهی جز پناهندگی و یا تشکیل کمیسیون تحقیق و اشتی مشابه انچه که در افریقای جنوبی پس از دوران اپارتاید تشکیل شد و به تحقیق بدون صدور کیفر خواست انجامید باقی نمانده است.

در این میان علی عبدالله صالح رئیس جمهوری یمن در جمع کشورهای اشوب زده منطقه امادگی خود را برای کناره گیری پیش از پایان سال جار ی میلادی اعلام کرده است ولی جناح های مخالف وی میانجی گری عربستان سعودی را رد و خوستارکناره گیری هرچه سریعتر وی در یک مهلت دو هفته ای از تاریخ سیزدهم اوریل شده اند .

روزنامه الخبر لبنان نوشته است هنوز پاسخ صالح به این پیشنهاد روشن نیست ولی گمانه زنی ها در خصوص پیشنهاد عربستان سعودی به وی برای پناهندگی وجود دارد.

جروزالم پست ادامه میدهد دولت اوگاندا نیز به معمر قذافی پیشنهاد پناهندگی داده است این خبر از سوی مقامات لیبیایی تکذیب شده است.

کریستوفر استفن نویسنده کتاب روز قضاوت نیز معتقداست جامعه جهانی هرگز صلح را با عدالت معامله نخواهد کرد ؛ ولی راه عدالت را در پیش خواهد گرفت. وی با اشاره به جنایات سران لیبی در این کشورافزود: رویدادهای لیبی ثابت می کند که غرب نیمتواند پلیس جهان باشد.

تحلیلگر اروپایی ادامه میدهد غرب قادر به جلوگیری از سوء استفاده ها و نفرتها نیست ؛ ولی میتواند از طریق سازمانهایی مانند دادگاه بین المللی کیفری زورگویان را به پای میز محاکمه بکشاند.

وی معتقد است چنین اقداماتی مستکبران دیگرجهان را تشویق میکند تا پیش از ظلم به مردم خود به عواقبش فکر کنند.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران