ليبي

ایرنا - توجه به مواضع كشورهاي غربي نشان مي دهد كه ادامه حملات نيروهاي ناتو به ليبي و تلاش براي تقسيم اين كشور به دو منطقه شرقي و غربي وارد مرحله جديدي شده است.

آنچه اين روزها همچون روزهاي گذشته از ليبي به گوش مي رسد، ‌جنگ ميان نيروهاي هوادار يا مخالف دولت در شهرها و بيابان هاي ليبي است.
رسانه هاي فارسي زبان آمريكايي و اروپايي همچون صداي آمريكا، بي بي سي فارسي، راديو فردا و غيره همچنان اوضاع ليبي را لحظه به لحظه مورد توجه قرار داده و به انعكاس آن پرداخته اند.
انعكاس لحظه به لحظه اخبار توسط اين رسانه ها بر اين توجيه استوار است كه وقتي پاي حقوق بشر، قدرت دولت و حملات هوايي به مردم غير نظامي و غيرمسلح كه زير حكومت حكمرانان مستبد هستند، به ميان مي آيد، بايد از هيچ تلاشي دريغ نكرد.
در اين راستا سايت بي بي سي فارسي به اخبار ارايه شده توسط گزارشگران و گروه‌هاي حقوق بشر از جمله ديد‌بان حقوق بشر پرداخته و مي نويسد: گروه هاي حقوق بشر بامداد روز جمعه نيروهاي وفادار به معمر قذافي را متهم كردند كه در شهر مصراته از بمب‌هاي ممنوعه (بمب هاي خوشه اي كه منبع بين المللي دارند) استفاده كرده‌اند كه البته دولت ليبي اين اتهام را به شدت رد كرده است.
براساس گزارش هاي منتشر شده تاكنون صدها نفر از اهالي آسيب ديده اين شهر براي درمان به تركيه منتقل شده اند و اميرنشين قطر نيز در حال كمك رساني پزشكي به يك هزار مصدوم ديگر است كه از راه دريا به بيمارستان هاي بنغازي منتقل شده اند.
'استيو گوس'، مدير بخش تسليحات در ديده بان حقوق بشر اقدام ارتش ليبي را 'هولناك' خوانده و محكوم كرده است.
بي بي سي فارسي در گزارش خود يادآور مي شود كه در ابتدا يك خبرنگار روزنامه نيويورك تايمز تركش هاي خوشه اي را در مصراته كشف كرد و به اطلاع ديده بان حقوق بشر رساند كه عكس هايي از آنرا در وب سايت خود منتشر كرده است.
راديو فردا همچنين گزارش مي دهد كه 'نيروهاي معمر قذافي روز شنبه '100 راكت' به سوي شهر مصراته، سومين شهر ليبي، پرتاب كرده‌اند و مخالفان در مصراته خواستار پشتيباني و كمك ناتو در اين شهر شده‌اند.'
بي بي سي فارسي به نقل از مخالفان حكومت ليبي مي نويسد: سرهنگ معمر قذافي در پي به راه انداختن يك بحران انساني در شهر مصراته است.

** برخورد اعضاي ناتو در مورد ليبي
---------------------------------------
درحالي كه برخي از مقامات ناتو اعلام مي كنند جنگ ليبي به يك بن بست رسيده، به نظر نمي رسد كه اعضاي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي به رهايي از اين جنگ بيانديشند.
در همين حال بسياري از تحليلگران بر اين باورند كه ناتو خود را آماده جنگي طولاني مدت در ليبي مي كند و هچ پاياني براي حملات هوايي در اين كشور وجود ندارد.
در اين ميان سه كشور انگليس، فرانسه و آمريكا تاكنون از گفتگوهاي سياسي در ليبي سخن نگفتند و در اظهارات خود به بركناري قذافي از قدرت تاكيد دارند، اما اين خوشبيني ها در حالي است كه مقامات ارشد ناتو اعتراف كردند هيچ نشانه اي مبني بر سقوط قريب الوقوع رژيم ديكتاتوري ليبي وجود ندارد. برخي از اخبار نيز حكايت از تلاش غرب براي نجات قذافي از مخمصه دارد.
'ديويد كامرون'، 'نيكلا ساركوزي' و 'باراك اوباما' نخست وزير انگليس و روساي جمهوري فرانسه و آمريكا روز گذشته تاكيد كردند كه تا زمان اجراي قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد در ليبي، ساكت نمي نشينند و باوركردني نيست فردي كه در تلاش براي قتل عام مردم خود است، بتواند در ليبي نقش داشته باشد.
به گزارش بي بي سي، رهبران آمريكا، بريتانيا و فرانسه اين موضع را با چاپ مقاله اي در صفحه ستون آزاد روزنامه هاي اينترنشنال هرالد تريبيون، تايمز لندن و فيگارو اعلام كرده اند.
آنها نوشتند كه اگر جهان باقي ماندن رهبر ليبي در قدرت را بپذيرد، 'ساكنان شجاع شهرهايي كه شجاعانه در برابر نيروهايي كه بيرحمانه به آنها حمله كرده اند مقاومت كرده اند با انتقامي هولناك مواجه خواهند شد' و افزودند: 'اين خيانتي بزرگ خواهد بود.'
رهبران سه كشور فوق با تاكيد بر اينكه تا زماني كه معمر قذافي بر سر قدرت است عمليات ناتو بايد ادامه داشته باشد و 'قذافي بايد برود و براي هميشه برود.'
به گفته بي بي سي اين سخنان در شرايطي بيان مي شود كه دولت باراك اوباما با تشديد حملات هوايي آمريكا به نيروهاي معمر قذافي مخالف است.
لازم به يادآوري است كه آمريكا در ابتداي جنگ ليبي، كه بر اساس قطعنامه 1973 شوراي امنيت آغاز شد عمليات ائتلاف بين المللي را رهبري مي كرد اما سپس آنرا به نيروهاي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) سپرد.
در همين راستا بي بي سي به نقل از 'آندرس فو راسموسن'، دبيركل ناتو نوشت كه وي از كشورهاي عضو اين پيمان خواسته تا هواپيماهاي بيشتري براي عمليات ليبي اختصاص دهند.
اگر چه جنگنده هاي ناتو روز پنجشنبه اهدافي را در حومه طرابلس، پايتخت ليبي، بمباران كردند، اورلا گورين، گزارشگر بي بي سي در مصراته، مي گويد كه مردم بيم آن را دارند كه در صورت عدم تشديد حملات هوايي نيروهاي ناتو، ارتش ليبي به كشتار اهالي شهر دست بزند.
براساس گزارش بي بي سي در حالي كه 'ويليام هيگ'، وزير امورخارجه بريتانيا خواهان سرعت عمل ناتو براي پيشگيري از كشتار غيرنظاميان در مصراته شده است، اما وزيران امور خارجه كشورهاي عضو پيمان آتلانتيك شمالي(ناتو) نتوانستند درباره تشديد عمليات هوايي به نيروهاي قذافي به توافق برسند.
جيمز رابينز، خبرنگار امور ديپلماتيك بي بي سي مي گويد كه بريتانيا و فرانسه از اعضاي پيمان ناتو خواسته اند كه براي حمله به نيروي زميني قذافي هواپيماهاي بيشتري در اختيار فرماندهي عمليات ليبي قرار دهند.
سايت خبري راديو فردا نيز به نقل از روزنامه آمريكايي واشينگتن پست روز شنبه نوشت كه هم ‌اينك كشورهاي اروپايي سازمان ناتو در حملات به ليبي 'با كمبود بمب‌هاي دقيق' روبه‌رو هستند.
اين روزنامه اين خبر را از قول 'مقام‌هاي ارشد ناتو و ايالات متحده' گزارش مي‌كند و در ادامه مي‌نويسد كه اين تحول باعث شده تا برخي از مقام‌هاي غربي از احتمال مشاركت آمريكا در بمباران ليبي 'در صورت بر سر كار ماندن معمر قذافي در ماه‌هاي آينده' سخن بگويند.
راديو فردا همچنين با اشاره به اينكه 'ديويد كامرون'، نخست‌وزير بريتانيا در تازه‌ترين اظهارات خود امكان استفاده از نيروي زميني براي محافظت از جان غيرنظاميان را منتفي دانست، به نقل از وي افزود: چارچوب عمليات نظامي در ليبي را قطعنامه‌ شوراي امنيت تعيين مي‌كند.
بي بي سي نيز با اشاره به اينكه نخست وزير بريتانيا با تاكيد بر 'درست بودن' محدوديت هاي در نظر گرفته شده در قطعنامه شوراي امنيت افزود: 'اين موضوع را بايد كاملا روشن كنيم كه ما شرايط قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل متحد را همچنان رعايت خواهيم كرد و به حمايت خود از جهان عرب ادامه خواهيم داد .'
نخست وزير بريتانيا در ادامه سخنان خود گفت كه با پيروي از قطعنامه شوراي امنيت، ماموريت نيروهاي ائتلافي، بمباران و انهدام تانك، آتش بار، مقر فرماندهي و كنترل ارتش معمر قذافي است.
براساس اخبار منتشر شده از رسانه هاي بيگانه عليرغم چند هفته حمله هوايي ناتو و فشارهاي بين المللي كه رهبر ليبي دست از قدرت بردارد، شواهد كمي وجود دارد كه او قصد كناره گيري داشته باشد.
راديو فردا مي نويسد: آلن ژوپه، وزير امور خارجه فرانسه در برلين گفت كه همتاي آمريكايي وي درخواست او براي آغاز مجدد حملات هوايي شديد ايالات متحده به اهداف نظامي در ليبي را رد كرده است. همچنين آلمان و تركيه، دو عضو ناتو هستند كه از ابتدا با اقدام نظامي عليه ليبي مخالف بوده اند.
در اين ميان، روسيه روز جمعه به ناتو عليه استفاده بيش از اندازه از زور هشدار داد و گفت ناتو از ماموريت سازمان ملل متحد براي حفاظت از شهروندان، فراتر مي رود.
لازم به ذكر است كه مهمترين مفاد قطعنامه 1973 عبارتند است از: درخواست استقرار آتش بس فوري و پايان كامل خشونت، حملات و سوء رفتار با غيرنظاميان، ممنوعيت همه پروازها بر فراز ليبي به منظور حمايت از غيرنظاميان، صدور مجوز به اعضاي سازمان ملل جهت اتخاذ همه اقدامات لازم براي حمايت از غيرنظاميان از جمله در بنغازي، تشديد تحريم تسليحاتي ليبي و درخواست از دبيركل سازمان ملل براي تعيين يك هيأت هشت نفره از متخصصان براي كمك به نظارت بر اجراي تحريم عليه ليبي.
تمركز رسانه ها بر جنگ ليبي در حالي است كه فشار و سركوب عليه شيعيان بحرين همچنان ادامه دارد، اما غرب ترجيح داده است با تظاهر به از ميان برداشتن ديكتاتور ليبي، موضوع بحرين را از كانون توجه رسانه ها خارج كند. ممنوع ساختن منطقه ممنوعه پروازي در ليبي و اشاره قطعنامه به عدم صدور مجوزي براي اشغال خارجي از جمله چالش هاي پيش روي غرب در برخورد با ليبي است.
در هر حال پيش بيني آينده ليبي كار دشواري است. هم اكنون غربي ها بر لزوم خروج نيروهاي قذافي از شرق ليبي تأكيد مي كنند، جايي كه از نظر ذخاير نفتي بسيار غني است. به نظر مي رسد كه غرب يا مايل نيست قذافي به طور كامل ساقط شود و يا قادر به انجام چنين كاري نيست. خروج تيروهاي قذافي از شرق باعث تقسيم كشور به دو منطقه جدا از هم مي شود.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران