ایرنا - حسني مبارك كه از دلتاي نيل به كاخ رييس جمهوري مصر راه يافت، پس از سه دهه ديكتاتوري به خواست مردم اين كشور عزل شد و اكنون در بستر بيماري در انتظار شبح مرگ و يا محاكمه قضايي است.
حسني مبارك رئيس جمهور مخلوع مصر كه گفته مي شود، اكنون در بستر بيماري است، پشت درهاي بيمارستان با وضعيت بدتري روبه رو خواهد شد زيرا پسران او 'علاء و جمال' در بازداشت به سر برده و خود نيز در انتظار محاكمه است. مبارك به فساد مالي و دستور كشتار معترضان در جريان انقلاب 25 ژانويه متهم است و بايد در برابر دادگاه پاسخگو باشد.
دستور دادستاني كل مصر به احضار مبارك و دو پسرش به دادگاه در حالي صادر شد كه عربستان پيش از اين در صدد جلوگيري از محاكمه وي برآمده بود و حتي برخي خبرها حاكي از رشوه چهار ميليارد دلاري يك شاهزاده سعودي براي جلوگيري از اين اقدام حكايت داشت.
انقلابيون مصري به ويژه جوانان اين كشور با حضور درمقابل بيمارستان محل بستري مبارك، به دقت مراقب اوضاع وي هستند. آنها در مجامع مختلف اعلام كردند كه به اقدامات شوراي عالي نظامي و مراجع قضايي اين كشور چشم دوخته و در انتظار محاكمه ديكتاتور سابق اين كشور هستند.
** ازدلتاي نيل تا كاخ رياست جمهوري
----------------------------------------
حسني مبارك درچهارم مه 1928 در روستاي كوچكي در دلتاي نيل متولد شد و با وجود تنگدستي خانواده در سال 1948 از دانشكده جنگ فارغ التحصيل شده و در سال 1950به نيروي هوايي پيوست.
وي در جنگ اكتبر 1973 به عنوان فرمانده نيروي هوايي نقش مهي داشت و به پاداش اين اقدام دو سال بعد به معاونت رئيس جمهوري رسيد ودر پي ترور انور سادات در سال 1981 رئيس جمهور مصر شد.
مهمترين اقدام وي كه درجهان عرب و اسلام به عنوان نمادي از سازش و همكاري با صهيونيست ها در تاريخ ثبت شد، امضاي معاهده صلح با اسرائيل بود.
مبارك از اين پيمان براي تقويت روابط با آمريكا استفاده كرد و از ميلياردها دلار كمك سالانه آن بهره مند شد.
وي در دوره 30 ساله زمامداري ، دستكم شش بار هدف ترور قرار گرفت اما از همه اين اقدامات جان سالم به در برد.
در دوران حكومت مبارك انحصار قدرت در دست او ، خانواده و وابستگان سياسي اش بود. اين دوره از تاريخ مصر با ديكتاتوري مبارك پيوند خورد و به همين دليل در تحولات اخير از وي به عنوان فرعون جديد سرزمين نيل ياد شد. نظاميان در دوران مبارك بر صدر نشستند و خواست هاي ملي ومشروع گروهها و احزاب مخالف همواره با شديدترين سركوب ها روبرو شد.
سرانجام مردم اين كشور براي طرح خواسته هاي خود به خيابانها آمده و عليه نظام حاكم شعار دادند و در نهايت پس از چند هفته اعتراضهاي مردمي، مبارك با از دست دادن حمايت ارتش، چاره اي جز كناره گيري از قدرت نيافت.
** شبح مرگ بر سر رييس جمهور مخلوع
----------------------------------------------------
رئيس جمهور مخلوع مصر اكنون در حالي در بيمارستان بستري است كه نيروهاي پليس اين بار از او نه به عنوان رئيس جمهور بلكه به عنوان زنداني محافظت مي كنند.
گزارش رسانه هاي عربي حاكي است كه مبارك ممكن است به دليل وضعيت جسماني كه دارد، زندان خود در بيمارستان را به هيچ مقصدي جز گور ترك نكند؛ در اين صورت اهميت مرگ او كمتر از بركناري اش نخواهد بود.
آنچه كام ديكتاتور را اين روزها تلخ تر مي كند، اين است كه پسران او روانه زندان شده و مانند تمام زنداني هاي عادي با آنان برخورد مي شود. بنابر اعلام رسانه هاي مصرعلاء و جمال از هيچ امكاناتي حتي تلويزيون برخوردار نيستند.
در اين ميان، خشم و كينه انقلابيون مصر مانند سايه اي شوم، مبارك ، خانواده و دوستان او را تعقيب مي كند زيرا آنان مايلند مبارك ومردان او پاسخ سه دهه اعمال خود را ببينند. آنها مي گويند همه اعضاي رژيم سابق كه به فساد و سوء استفاده از اموال مردم متهم هستند بايد محاكمه شوند.
- روزنامه الشرق الاوسط 29 فروردين/ 18 آوريل در اين باره نوشت: شرايطي كه امروز حسني مبارك و اعضاي خانواده او با آن روبه رو هستند، بر خلاف شرايط صدام حسين رئيس جمهور مخلوع عراق است زيرا در آن زمان آمريكايي ها تاكيد داشتند كه رسانه ها از برخورد خوب آنان با صدام در زندان كه از امكاناتي مانند وسايل تهويه و سه وعده غذا برخوردار است، خبر دهند، اما اكنون سران رژيم مبارك با بدترين برخوردها روبه رو هستند و مسوولان زندان از بيم خشم مردم جرات ارائه خدمات به آنان را ندارند، زيرا چشم انقلابيون با دقت مراقب اقداماتي است كه در زندان در قبال مبارك و خانواده او اتخاذ مي شود به گونه اي كه مي توان گفت تفاوت صدام با حسني مبارك اين است كه آمريكايي ها تلاش زيادي داشتند كه برخورد عادلانه با صدام را به جهانيان نشان دهند، اما انقلابيون مصر مي كوشند بي بازگشت بودن نظام مبارك را به نمايش بگذارند.
به هر حال بزرگترين خطري كه زندانبانان مبارك با آن روبه رو هستند احتمال مرگ او در بازداشتگاه يا بيمارستان است زيرا اوعملا از يك سال پيش وضعيت جسماني خوبي نداشته و براي معالجه عازم آلمان شده بود به گونه اي كه پزشكان از بيم وخامت وضعيت و حتي مرگ مبارك، اعلام اخبار مربوط به خانواده وي و زنداني شدن او در بيمارستان را به تاخير انداختند.
به هر حال خبر مرگ مبارك بسيار ترديد برانگيز خواهد بود و محاسبه ها را برهم خواهد زد زيرا بسياري شايعه خواهند كرد كه وي قرباني توطئه شده وبه قتل رسيده و دراين صورت انتشار خبر توطئه مرگ مبارك در حالي كه فضاي مصر آبستن شك و ترديد بوده به راحتي قابل تصديق خواهد بود.
** احتمال اعدام ديكتاتور مصر
---------------------------------
- روزنامه المصريون چاپ قاهره 31 فروردين:
محمد عبدالعزيز الجندي وزير دادگستري مصر گفت كه در صورت صحت اتهامات وارده به مبارك و محكوم شدن او در دادگاه، مجازاتش سنگين بوده و وي اعدام خواهد شد. به گفته الجندي اقدامات مربوط به محاكمه مسوولان رژيم سابق مطابق با قانون و در سريع ترين زمان ممكن صورت مي گيرد.
-روزنامه المصراليوم 31 فروردين:
مبارك در يك سخنراني كه چند روز پيش از سرنگوني ايراد كرد گفت كه مي خواهد در مصر مدفون شود و بايد به اين جمله اضافه كرد كه مردم مصر اكنون در صدد تحقق اين آرزوي او هستند و با مرگ او در بستر مخالف بوده و اعدام وي در ميدان التحرير را خواستار هستند. ميليون ها مصري با تجمع در اين ميدان خواستار محاكمه مبارك هستند . مردم ثابت كردند كه در صدد هستند به همه اهداف خود به طور كامل دست يابند ، بنابراين مبارك بايد محاكمه شده و به اتهام خيانت به مصر و مردم آن اعدام شود.
-الشرق الاوسط 30 فروردين:
پس از اينكه دادستاني كل مصر، حسني مبارك و دو پسرش را به دادگاه فراخواند، مبارك در نخستين اظهاراتش پس ازسرنگوني، خود را بيگناه دانسته و در يك پيام صوتي اظهار داشت، هدف از اين حملات، خدشه وارد كردن به چهره و مواضع تاريخي، نظامي و سياسي اوست.
- الحيات 27 فروردين:
شعار جوانان مصري عليه حسين طنطاوي رييس شوراي عالي نظامي مصر و متهم كردن او به كندي در محاكمه مبارك موجب شد صدور دستور محاكمه وي سرعت بگيرد.
صرف نظر از نتايج محاكمه مبارك و دو پسر او ، كيفرخواست آنان مفصل بوده و شامل مسائل مالي غير قانوني تا دستور شليك به تظاهرات كنندگان مصري است. به نظر مي رسد كه پافشاري مبارك به اقامت خود و خانواده اش در شرم الشيخ و تحت بازداشت خانگي به اين دليل بود كه وي تصور نمي كرد كه روند امور به چنين تحول وحشتناك و تعجب آوري برسد تا او به ميز محاكمه احضار شود.
به هر حال مبارك و مردان رژيم وي اكنون براي بازجويي در بازداشت به سر مي برند و احتمال زياد اين است كه به منظور فراهم شدن زمينه محاكمه، بازداشت آنان شش ماه ديگر تمديد شود.
البته اين موضوع در گروي تحولات صحنه سياسي مصراست به اين معني كه يا به منظور جلب رضايت مردم خشمگين مصر هرچه زودتر طناب دار به گردن آنان آويخته مي شود يا اينكه زمان محاكمه به بيش از يك سال به تعويق مي افتد تا اتهامات بيشتري عليه آنان جمع آوري شود.
- روزنامه الجمهوريه مصر 16 فروردين:
تحقيق قضايي از حسني مبارك واعضاي خانواده اش در يك مقر رسمي نزديك به محل اقامت او در شرم الشيخ و تحت تدابير شديد امنيتي صورت خواهد گرفت. اين تحقيق در ارتباط با اتهام كسب ثروت نامشروع عليه مبارك و خانواده اش انجام مي شود.
اين درحالي است كه بسياري از مقامات ارشد رژيم مبارك همچون 'صفوت شريف' دبير كل سابق حزب حاكم مصر، 'احمد نظيف' نخست وزير سابق و 'زكريا عزمي' رئيس دفتر حسني مبارك به زندان 'طره' منتقل شده اند.
-الحيات 26 فروردين:
محمد عبدالعزيز وزير دادگستري مصر گفت كه مبارك و افراد خانواده او در برابر نهاد قضائي به اتهام فساد مالي و سوء استفاده از نفوذ خود بازجويي خواهند شد و قانون براي همه به طور يكسان به ا جرا در مي آيد.
منابع قضائي مصر اين خبر را كه در روز 19 آوريل/ 30 فروردين، محاكمه مبارك و پسرانش آغاز خواهد شد، تكذيب كرده و اعلام كردند كه بازجويي از آنان هنوز پايان نيافته است.
-العربيه 31 فروردين:
كميته حقيقت ياب حوادث 25ژانويه ، مبارك را به مشاركت در كشتار صدها تظاهرات كننده در جريان انقلاب مردمي اين كشور و يا سكوت در قبال آن متهم كرد.
اين كميته همچنين حبيب العادلي وزير كشور سابق را مسوول مستقيم صدور دستور تيراندازي به تظاهرات كنندگان با موافقت مبارك دانسته و تاكيد كرد كه تك تيراندازهايي كه تظاهرات كنندگان در ميدان التحرير هدف قرار دادند، افسران بخش مبارزه با تروريست در وزارت كشور مصر بودند.
اين كميته در گزارش نهايي 400صفحه اي خود كه مستند به اسناد ديداري و شنيداري و نوارهاي ويدئويي است تاكيد كرد كه رژيم سابق مصر، دستور كشتار مردم معترض را صادر كرد.
در اين گزارش سخنان شاهدان عيني نيز ثبت وسپس نتايج حاصل از تحقيقات به شوراي عالي نظامي ارسال شده تا اقدامات قانوني در قبال مجرمان و عوامل حزبي و اداري رژيم سابق اتخاذ شود.
**تلاش برخي كشورهاي عرب خليج فارس براي جلوگيري از محاكمه مبارك
------------------------------------------------------------------------------
- روزنامه المصريون 31 فروردين:
برخي كشورهاي عرب خليج فارس بار ديگرمبالغ هنگفتي بالغ بر ميلياردها دلار را براي جلوگيري از پيگرد قانوني حسني مبارك در خصوص اتهام تشويق به كشتار تظاهرات كنندگان و تخريب اوضاع ا قتصادي و سياسي مصر پيشنهاد كرده اند. اين تلاش ها در حالي صورت مي گيرد كه تحقيق و بازجويي از او آغاز شده و دادستاني كل مصر دستور بازداشت 15 روزه وي را صادر كرده است.
منابع آگاه فاش كردند كه سران برخي از كشورهاي عربي در تماس با مسوولان مصري نه تنها خواسته اند كه مبارك محاكمه نشود بلكه حتي عفو وي را نيز مورد پيگيري قرار مي دهند.
اين پيشنهاد كه از سوي عربستان، امارات و كويت مطرح شده است آميخته با لحن تهديد آميز است مبني بر اينكه، كشورهاي مذكور اعلام كردند كه در صورت محاكمه مبارك مواضع تندي عليه مصر اتخاذ خواهند نمود، از جمله اخراج كاركنان مصري مقيم اين كشورها.
اين درخواست در مقابل اعمال فشار فراوان جوانان انقلابي مصر قرار دارد.آنها مبارك را عامل كشتن حدود 800 نفر از تظاهركنندگان در جريان انقلاب 25 ژانويه و فسادهاي متعدد مالي و سياسي مي دانند.
** شوراي عالي مسلح مصر يك گام به جلو يك گام به عقب
-----------------------------------------------------------------
تهديدها و مواضع سه كشور مذكور موجب شد كه شوراي عالي نيروهاي مسلح مصر در خصوص پاسخگويي به خواسته هاي مردم براي محاكمه مبارك يا تسليم در برابر فشارهاي آنها، دچار سردرگمي شود.
- المصريون 30 فروردين:
به نظر نمي رسد كه شوراي عالي نظامي در برابر خواسته هاي عربستان، امارات و كويت پاسخ شتاب زده اي داشته باشد زيرا مايل است با اين كشورها در خصوص خودداري از اتخاذ مواضع تند عليه اتباع مصري مقيم در خاك آنان وارد گفتگو شود و به اين ترتيب با وقت كشي در انتظار تحولات جديدي باشد كه چه بسا منجر به كاهش پافشاري مردم براي مجازات مبارك و خانواده وي شود.