مجدی احمد حسین رهبر حزب عمل اسلامی مصر که به تازگی به دعوت مقامات رسمی ایران سفری به تهران داشت بعد از ترک کشورمان در گزارشی در پایگاه اینترنتی حزب متبوعش به دستاوردهای سفرش اشاره کرد و نکات جالبی را در باره دیدارهای خصوصی اش با مقامات ایرانی نوشت .از جمله اینکه صالحی وزیر خارجه ایران را انسانی خوش خلق و مسلط به زبان عربی دیدم . زمانی که با جلیلی قدم می زدم متوجه راه رفتن غیرعادی او شدم و پرس و جو کردم و فهمیدم که پاهایش را در جنگ عراق از دست داده است. و لاریجانی نیز کما فی السابق انسانی عالم و متواضع بود .
به گزارش خبرگزاری قدس (قدسنا) مجدی حسین نوشته است :
درباره علی اکبرصالحی وزیر امور خارجه
جمهوری اسلامی ایران از من برای اجرای مذاکرات و گفتگوهایی درباره روابط تهران- قاهره و بررسی تازه ترین تحولات انقلابی و خیزش های مردمی در منطقه دعوت کریمانه ای داشت. پیشنهاد شد که این سفر تقریبا با حضور من در کنفرانس ملی اسلامی در بیروت همزمان باشد تا سفر به ایران و لبنان در قالب یک سفر صورت گیرد و من در چنین شرایطی زیاد از مصر و تحولات آن دور نمانم." بر اساس برنامه زمانی روز یکشنبه در ابتدا با علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران در مقر این وزارتخانه دیدار کردم ، صالحی انسانی خوش خلق و خوش برخورد بود که زبان عربی را به خوبی می دانست و دیگر نیازی به مترجم نبود. من با صالحی حدود یک ساعت صحبت کردم و اگر وی نشستی در سطح وزیران نمی داشت بدون شک گفتگو با وی مدت زیادی به طول می کشید.
محور گفتگوهای بین من و صالحی در حیطه تخصص وی یعنی روابط مصر و ایران بود و صالحی به گرمی از اظهارات اخیر نبیل العربی همتای مصری اش درباره از سرگیری مذاکرات دو طرف استقبال کرد. من نیز به وی گفتم حزب عمل و نیروهای ملی مصر نیز از احیای روابط دوجانبه بین قاهره – تهران حمایت می کنند.
صالحی در این دیدار به من گفت: مصر حتی در دوره ریاست جمهوری سابق اینکشور نیز در خصوص پرونده هسته ای ایران در کنار تهران بود و از مواضع تهران در این خصوص حمایت می کرد و نماینده مصر در زمان حسنی مبارک در آژانس بین المللی اتمی همواره بر موضع ثابتش درباره حق ایران در زمینه دستیابی به انرژی صلح آمیز و مشروع هسته ای پایبند بود.
من هم خطاب به وزیرخارجه ایران گفتم: " ولی ابوالغیط وزیر امور خارجه سابق مصر بعضا اظهاراتی خلاف این امر داشت." حزب عمل مصر در دوره مبارک نیز همواره بر این اصل که یک جریان ملی در این کشور باید حاکم باشد پایبند بود."
صالحی در این دیدار همچنین افزود: مصلحت مصر و جهان عرب در موفقیت طرح هسته ای ایران است از این حیث که راه برای طرح های مشابه عربی نیز باز می شود.
من نیز خطاب به وی ( صالحی ) گفتم:" زمانی که مبارک از زبان فرزندش که اکنون در زندان مزرعه طره بازداشت است از قصد مصر برای آغاز پروژه هسته ای خود خبر داد ما آن را تائید و از آن حمایت کردیم." این خبر سال 2006 اعلام شد ولی تا زمان سقوط نظام مبارک هیچ خبری از آن نشد. که صالحی نیز این سخنان مرا تائید کرد.
من در دیدار با صالحی به بحث و تبادل نظر درباره روابط مصر – ایران در طول تاریخ پرداختیم و این که در زمان مبارک این روابط به سردی گرایید. صالحی همچنین می خواست از اوضاع و تحولات داخلی مصر مطلع شود که من برای وی تشریح و تاکید کردم که انقلاب مصر موفق بوده است ، پایه های آن محکم شده است و روابط محکمی بین انقلابیون و شورای نظامی حاکم بر مصر وجود دارد. این شورا واقعا و صادقانه در جهت تحویل قدرت به غیر نظامیان در اواخر سال کنونی تلاش می کند ان شاء الله . من همچنین برای آقای صالحی، بازداشت و محاکمه مبارک و فرزندانش را اقدامی مبارک و میمون در تاریخ مصر و جهان عرب توصیف کردم. من در همین حال از عصام شرف نخست وزیر مصر که با مصاحبه در سریع ترین زمان ممکن موافقت کرد ستایش کردم.
صالحی به دلیل حضور در یک نشستی در سطح وزیران از من عذرخواهی و خداحافظی کرد و ما در همین فرصت هر آن چه را که مهم بود و باید درباره آن سخن می گفتیم بررسی کردیم. صالحی این وزیر با اخلاق ایران در یک اقدام غیر تشریفاتی اصرار کرد که مرا تا سالن خروجی همراهی کند. حال آن که من در سالن اجتماعات از وی خداحافظی کرده بودم.
درباره دیدار با سعید جلیلی دبیرشورای عالی امنیت ملی
بعد از صرف سریع غذاء در یک سالن غذاخوری دیدار بعدی من با سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران بود.
جلیلی دبیر شورایی است که ریاست آن در اختیار رئیس جمهور است و در جهت تدوین و تعیین سیاست های عمومی و کلی داخلی و خارجی فعالیت می کند. این برای نخستین بار بود که با وی دیدار داشتم ، دیدارم با صالحی نیز برای نخستین بار بود. جلیلی مسن به نظر نمی رسید شاید متولد اوایل دهه پنجاه (خورشیدی) یا اواخر دهه چهل (خورشیدی) بود هر چند که موهای سرش سپید بود. ایشان نیز انسانی متواضع و ساده بود به گونه ای که اصلا احساس نمی کردی با یک مقام رسمی در یک کشور بزرگ صحبت می کنی. سخن را طولانی نکنم من و جلیلی کاملا در تشخیص و تحلیل اوضاع منطقه و جهان اشتراک نظر داشتیم و همین موضوع نیز محور گفتگوهای ما بود. راستی باید به موضوعی دیگر اشاره کنم و آن این که من دیدم در بسیاری از شبکه ها ( ماهواره ای ) از من به عنوان دکتر یاد شده بود که باید در این جا بگویم من فوق لیسانس هستم و دکتر نیستم ولی آقای جلیلی مدرک دکترا دارند.
جلیلی به من گفت که دو کتاب دارد یکی از آن ها درباره سیاست خارجی در زمان رسول اعظم (ص) است که به زبان عربی نیز ترجمه شده است ولی در دفترش نسخه ای از این کتاب را نداشت و کتاب دیگر وی اندیشه اسلامی در قرآن کریم بود که من خطاب به جلیلی گفتم :" محور مطالعات و پژوهش های من نیز همین کتاب است." و جلیلی اظهار داشت: " بله من همه مقالات و نوشته ها و کتاب های شما را مطالعه کردم و با شما موافقم.
به او گفتم کتاب های مرا از کجا و چگونه به دست آوردی.؟ گفت از طریق پایگاه اینترنتی وابسته به حزب عمل از جمله کتاب اخیرت که درباره سیره نبوی است."
دو طرف در طول این نشست که شماری از مشاوران و معاونان جلیلی نیز حضور داشتند توافق نظر داشتیم مبنی بر این که موازنه و معادله قوا در منطقه چند سالی است که به سود امت عرب و جهان اسلام تغییر یافته است و انقلاب های اخیر مردمی به خصوص در مصر این رویکرد و نگرش را مهر تائید نهایی زد. امت اسلام در صدد احیای نهضت متمدن فراگیر خود به عنوان یک قدرت و نیروی بزرگ است.
دکتر جلیلی از انقلاب مصر ودستاوردهای گرانبها و فرهنگی آن ستایش و در همین حال وی و دیگر مقامات ایرانی که با آن ها دیدار کردم بر نقش محوری قاهره در ارتباط بین اعراب و مسلمانان تاکید کردند.
من خطاب به جلیلی گفتم که انقلاب مصر با تاخیر رخ داد ولی پخته ، موثر و در شرایط حساسی رخ داد و این از فضل خداوند تبارک و تعالی است.
جلیلی مرا تا طبقه پایین ساختمانی که در آن حضور داشتیم همراهی کرد و حتی در پله ها نیز فرصت را غنمیت شمرد و درباره مسایل مهم گفتگو کرد. من از وی خواستم که مرا همراهی نکند ولی وی همچنان بر این کار اصرار داشت. من نگاه کردم دیدم که گام برداشتن جلیلی عادی و طبیعی نیست. وی من را تا کنار خودرو همراهی کرد. از همراهم درباره اوضاع پای جلیلی سوال کردم که پاسخ داد قطع شده است و با پای مصنوعی راه می رود پایش به عنوان یک بسیجی در جنگ با عراق قطع شده است. قابل تامل است که جلیلی با همه این سختی ها و مشقت ها باز هم مرا تا کنار خودرو همراهی کرد. من بسیار متاثر شدم و این حرکت وی مرا بسیار تحت الشعاع خود قرار داد.
درباره دیدار با لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی
من بدون هیچ استراحتی فورا به ساختمان مجلس شورای اسلامی ایران رفتم تا با علی لاریجانی رئیس پارلمان ملاقات کنم من قبلا با لاریجانی ملاقات کرده بودم. زمانی که رئیس اتحادیه صدا و سیما بود از من خواست در همایشی مشارکت کنم. ولی قبلا با وی گفتگوی اختصاصی و مستقیم نداشتم. لاریجانی نیز کما فی السابق انسانی عالم و متواضع بود. به گرمی از من استقبال کرد. ملاقات با وی متفاوت بود. با موجی از سوال ها درباره مسایل مختلف مصر با من مواجه شد. می خواست از اوضاع داخلی مصر بیشتر مطمئن شود. لاریجانی پیشتر سه بار به مصر سفر کرده بود. دیدم که از جزئیات داخلی مصر نیز اطلاع دارد. از من درباره استاد محمد حسنین هیکل ، فهمی هویدی و البرادعی سوال کرد. فهمیدم که با آنان ملاقات هایی را داشته است. لاریجانی نیز بر نقش محوری مصر در منطقه خاورمیانه تاکید کرد و گفت: " آن چه که در آینده نزدیک در منطقه رخ دهد به طور مستقیم به حوادث آتی مصر بستگی دارد".
لاریجانی از من درباره چیزی پرسید که توقعش را نداشتم وی گفت: جمهوری پارلمانی برای مصر بهتر است یا جمهوری ریاستی.؟ که به وی گفتم من این بحث را در مصر گذاشتم و گمان نمی کردم که در تهران ببینم. لاریجانی معتقد بود که جمهوری پارلمانی برای مصر در شرایط کنونی مناسب تر است زیرا رئیس جمهور بعضا تحت فشارهای خارجی قرار می گیرد و اگر تسلیم این فشارها شود اوضاع خطرناک می شود.وی (لاریجانی) تجربه ایران با بنی صدر اولین رئیس جمهور ایران را روایت کرد و من نیز خطاب به وی گفتم: " نگرانی هایش به جا و درست است ولی من به نوبه خود به جمهوری ریاستی معتقدم. نه تنها در مصر. من دیدگاهم را برای لاریجانی تشریح کردم. به هر جهت دیدار با وی نیز در فضایی بسیار دوستانه برگزار شد.
لاریجانی درباره جدی بودن محاکمه حسنی مبارک از من پرسید که من پاسخ دادم بله من مطمئنم جدی است و انشاء الله به تحقق آن اطمینان دارم. من در پایان روبه لاریجانی کردم و گفتم همتای مصری تو اکنون در زندان است (لاریجانی خندید) و نمی دانم رئیس آینده پارلمان مصر چه کسی خواهد بود.؟
منبع : پایگاه اینترنتی وابسته به حزب عمل اسلامی مصر
مترجم: سید محمد مسعودی علوی