خبرگزاري فارس: وزير سابق امور خارجه كشورمان گفت: مصر به يك مترسكي بدل شده بود كه فقط بايد مجري دستورات آمريكا و رژيم صهيونيستي باشد.
به گزارش خبرگزاري فارس از بيرجند، منوچهر متكي در ادامه همايش ردپاي دموكراسي در خاورميانه در دانشگاه علوم پزشكي بيرجند به دو عنصر اساسي در بين مردم خاورميانه كه موجب شد كه ما با اين انقلابها مواجه شويم و اين در واقع سر باز كردن غده چند ساله بود، اشاره كرد و اظهار داشت: اصل غده و احساس سرخوردگي در طول چند سال در مردم اين كشورها ايجاد شده بود.
وي تاكيد كرد: اين دو عنصر يكي آگاهي مردم منطقه به ضرورت تغيير در خود بود، اما انفاس امام و تحول دروني مردم ايران شرايط را به جايي رساند كه با همه وجودشان اعلام ميكردند كه اگر كسي نداي يا ايها المسلمون را سر دهد و او را اجابت نكنند، انسان نيستند.
* در رژيم شاهنشاهي وزرا براي خوشخدمتي به آمريكا رقابت ميكردند
متكي افزود: امام هنر تغييرات را داشت و قبل از انقلاب اين كشور در عمق وابستگي بزك شده بود و علاوه بر اينكه سيستم وابسته بود و در درون سيستم هم اجزاي نظام مانند وزرا و سفرا سعي ميكردند گوي سبقت را از همديگر در اطاعت از سفارت آمريكا و انگليس بربايند و هركه وابستهتر بود، نردبان ترقي او بلندتر بود و اين نردبان به قيمت فرو رفتن هرچه بيشتر مردم در گرفتاريها بود.
وزير سابق امور خارجه كشورمان گفت: امام اين مرداب به ظاهر تزئين شده را به هم زد و بوي وابستگي را به مشام مردم رساند و مردم حس كردند وابسته بودند و چهقدر ذلت است اينكه يك مسئولي امرش را از مردمش نگيرد و از اربابي خارجي بگيرد، اين چهقدر پست و ذلتبار است و آدم اگر ميخواهد نوكري كند بايد نوكري ملت خودش را بكند.
متكي افزود: اين به واسطه آگاهيهاست و مادام كه پمپاژ آگاهي در جامعه دانشجويي است، علم، تخصص و رشد دانشجو موجب افزايش خودكفاييها ميشود.
وي به عنصر دوم اشاره كرد و آن را لبريز شدن كاسه صبر خواند و گفت: اين عنصر در آگاهيبخشي انقلاب اسلامي نقش بالايي را در منطقه داشت اما خيزشي كه ايجاد شد در سه سطح است، ابتدا در سطح ملي اين خيزش در سطح ملي ميرود تا همه مناسبات و ساختارهاي حكومتي را متحول كند، البته به ميزاني كه بتواند.
* امروز به راحتي نميشود مردم را بازي داد
وزير سابق امور خارجه كشورمان گفت: حكمرانان اين منطقه به اين نكته رسيدهاند كه ديگر نميتوانند به راحتي از گرده مردم سواري بگيرند، ديگر نميتوانند به اراده ملي ملتهايشان توجه نكنند، چون ديدهاند كه چگونه شكسته شدهاند و اينها مردمشان را به حساب نميآوردند و بنده اربابانشان بودند و هر روز كه ميگذشت آخرين نقش مردم در اين كشورها كمرنگتر ميشد.
متكي تصريح كرد: يك موقع نظرشان اين بود كه بايد نهضت دموكراتيزيشن را در خاورميانه به راه بيندازيم و مرادشان اين بود كه بايد نظامهاي شاهنشاهي تغيير ساختار به نظامهاي جمهوري بدهند اما نتوانستند و شاهها سر جايشان ماندند ولي جمهوريها شاهنشاهي شدند.
وي افزود: يك دفعه ديدند يك آدم 30 سال و 40 سال رئيسجمهور كشورشان است و هر دوره هم كه رايگيري ميكنند بالاي 90 درصد راي ميآورد مانند حسني مبارك و بن علي.
متكي با اشاره به سياست امام خميني (ره) در انقلاب ايران اظهار داشت: حركت امام نقطهاي نبود كه در چند نقطه افرادي را به كار بگيريم و به آنها امكانات بدهيم.
متكي افزود: حركت امام شبيه موج بود به طور مثال در حج پيام ميدهند، موازين حكمراني اسلامي را بيان و تبيين ميكنند، چگونگي مناسبات بين نظام و جامعه را تشريح ميكنند، به طور مثال ميگويند به من خدمتگزار بگوييد، بهتر از اين است كه رهبر بگوييد، ميزان راي ملت است، مردم خودتان به تشخيص برسيد.
وي تاكيد كرد: اينها كلمات سادهاي و پيامهاي كوتاهي بود كه فرستاده ميشد اما در مخاطبان چه ولولهاي برپا ميكرد و بايستي ببينيم در آن طرف مرز چه ميگذشت.
متكي افزود: در حين پيروزي انقلاب در منطقه خودمان، مردم ميديدند روساي جمهور و حاكمانشان روز به روز كوتولهتر ميشوند، تسليمتر ميشوند، تابعتر و سياستهاي ابلاغي را مطيعتر اجرا ميكنند.
* امام خميني (ره) سبب بيداري مسلمانان شد
وزير سابق امور خارجه كشورمان به آوازه مصر در منطقه اشاره كرد و گفت: اين مصر با آن عظمت كه مردم منطقه در جنگهاي 1967 ديدند، امروز به يك مترسكي بدل شده است كه فقط بايد مجري دستورات آمريكا و رژيم صهيونيستي باشد.
متكي افزود: مردم مصر ملاحظه ميكردند رهبر نظام جديد در ايران ميگويد تا زماني كه صداي اللهاكبر و لاالهالاالله در سراسر جهان طنينانداز نشود، مبارزه است و تا مبارزه است ما هستيم.
وي تصريح كرد: اين حرفها را يك پيرمرد 80 سالهاي ميگويد كه در طول زندگي هرگز از خود نگفت، از اعتقاد و ملتش گفت و مردم هم پروانهوار به دورش هستند.
* آمريكا اجازه خروج پول اعراب از كشور را نداد
وزير سابق امور خارجه كشورمان گفت: مردم مصر هم ديدند كه تقريبا تنها رهبري شد كه در تاريخ معاصر وقتي كه آمد، ميليونها نفر به استقبالش رفتند و بيش از 10 ميليون نفر تنها در تهران در ارتحالش شركت كردند و اينها براي مردم منطقه مقايسه ايجاد كرد.
متكي اضافه كرد: پدر پادشاه بحرين در سال 1371 در سنگال در اجلاس كنفرانس سران اسلامي در ديدار با رئيس جمهور وقت ايران ميگويد: ما اگر همه اختيارات را به جرج بوش پدر بدهيم همه مشكلات ما و منطقه حل ميشود و اين عمق نگاه رهبر يك كشور بود.
وي افزود: اينها وقتي بحران اقتصادي جهاني ايجاد شد، صدها ميليارد دلار سرمايهاي را كه در بانكهاي آمريكايي داشتند به دليل مشكلاتي كه در منطقه با آن مواجه شدند، پيگيري كردند تا از بانكهاي آمريكا بگيرند و آمريكا گفت شما اجازه نداريد پول خودتان را بگيريد.
* اگر جواني قبل از انقلاب به سمت خودكفايي ميرفت، مجازات ميشد
وزير سابق امور خارجه كشورمان تاكيد كرد: اين مصريها نگاه ميكردند كه ايرانيها 30 سال پيش انقلاب كردند و الان ماهواره به فضا ميفرستند و در حالي كه در ايران قبل از انقلاب اگر يك جوان خوش استعداد ما يك ابتكاري ارائه ميداد كه ما را يك گام به سوي خودكفايي پيش ميبرد، توسط ساواك تعقيب و مورد اذيت قرار ميگرفت.
متكي يادآور شد: از طرفي مصريهاي ميگفتند ما هم 30 سال پيش كمپ ديويد امضا كرديم و حالا داريم در دالانهاي زيرزميني صحراي سينا و منطقه غزه دنبال فلسطينيها و حماس ميگرديم تا آنها را سركوب كنيم.
وي اظهار داشت: اين مقايسهها آن منبع الهامبخشي است كه در سخنان مقام معظم رهبري ميشنويم، كه اين قيامها منشأ آن انقلاب اسلامي است و صحبتهاي امام در مورد مصر به گونهاي است كه انگار از همين زمان است.