واحد مرکزی خبر / خبرگزاری رویترز در گزارشی از لندن به قلم پیتر اپس نوشت : با اقدام انگلیس ، فرانسه و ایتالیا در اعزام مشاوران نظامی برای کمک به مخالفان مسلح در لیبی و تلاش نیروهای معمر قذافی رهبر لیبی و نیروهای مخالفان برای تامین نیازهای ضروری خود ، به نظر می رسد همه طرفها در لیبی خود را برای نبردی بلندمدت آماده می کنند.
نیکلا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه روز چهارشنبه متعهد شد حملات هوایی در لیبی افزایش یابد اما بسیاری معتقدند این حملات به تنهایی نمی تواند به منازعه در لیبی پایان دهد.
با فرار رسیدن فصل تابستان و گرمای شدید ، درگیریها در ماههای آینده سخت تر می شود و شاید احتمال به بن بست کشیده شدن منازعه در لیبی افزایش یابد.
اگر قذافی با کودتای داخلی سرنگون نشود شاید نتیجه درگیری به این بستگی داشته باشد که آیا مخالفان مسلح می توانند کمکهای مالی ، سوخت ، سلاح و مهارتهای لازم را برای ادامه حملات در ماهها یا سالهای آینده فراهم کنند یا نه.
مارکو پاپیک تحلیلگر گروه استراتفور در لندن می گوید quotation mark اگر مخالفان توان مبارزاتی مناسب را داشتند شاید حملات هوایی کافی بود اما این چنین نیست و همه این را می دانیم ، مشکل در لیبی این است که بین هدف واقعی در لیبی که تغییر نظام است و نیروهایی که باید این هدف را محقق کنند سازگاری وجود ندارد.
افسران درحال خدمت می گویند شاید اعزام مشاوران نظامی غربی برای هماهنگی حملات و کمک برای هدایت درگیری اشتباه باشد اما درحال حاضر همانند درگیری کنونی در افغانستان شاید گزینه دیگری به جز ادامه درگیری پیش رو نباشد.
بدون حملات هوایی شاید بنغازی ، پایگاه مخالفان مسلح ظرف چند روز سقوط می کرد و سارکوزی یا دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس یا باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا نمی خواهند با پیامدهای سیاسی در این خصوص روبرو شوند.
همچنین آنها پس از اظهاراتی که اخیرا داشته اند نمی توانند به راحتی اجازه دهند قذافی در قدرت بماند.
پس از موفقیت سریعی که انقلابهای مصر و تونس داشتند رهبران غربی امیدوار بودند نظام قذافی به سرعت و پس از چند حمله هوایی سرنگون شود اما رهبر لیبی ثابت کرد بیش از پیش بینی بسیاری قدرت دارد.
ائتلاف ضد قذافی با وجود اینکه زیر نظر سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) فعالیت می کنند ، راهبردهای مختلفی را در پیش گرفته است.
هواپیماهای فرانسه و انگلیس تقریبا حمایت مستقیمی را به مخالفان مسلح ارائه می کنند درحالی که آمریکا که جنگنده های بسیار توانمندتری برای هدف قرار دادن تانکها دارد برای مشارکت در این اقدامات کمتر آمادگی از خود نشان داده است.
روسیه و چین که به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد که اجازه اقدام نظامی در لیبی را داد رای ممتنع دادند ، آشکارا با تشدید حملات در لیبی مخالف می کنند.
مخالفان مسلح در لیبی نیز بارها مخالفت خود را با عملیات زمینی نیروهای غربی در این کشور اعلام کرده اند.
به نظر می رسد در قطعنامه شورای امنیت به استقرار نیروهای زمینی در لیبی اجازه داده شده است به شرط آنکه در حد اشغال آشکار این کشور نباشد.
اما اجماعی سیاسی برای اتخاذ چنین تصمیمی وجود ندارد و به نظر می رسد افزایش توان مبارزاتی مخالفان مسلح تنها گزینه است.
یک فرمانده سابق نظامی غربی که خواست نامش فاش نشود گفت آموزش مردم برای اینکه به سطح بالایی از توانمندی نظامی برسند به چند ماه زمان نیاز دارد.
وی افزود هیچ یک از طرفها نمی توانند آنچه را که ما با گذشت سالها در عراق و افغانستان به دست آوردیم محقق کنند ، این موضوع به امکانات ، تعهد و وقت نیاز دارد.
وی ابراز امیدواری کرد کفه ترازوی قدرت به نفع مخالفان و کمک به دستیابی به آتش بس حرکت کند.
به نظر می رسد بدون درنظر گرفتن هر گونه اقدامی ، دستیابی به کمک مالی برای مخالفان ضروری است.
در حال حاضر به نظر می رسد موفقیتی نسبی در این زمینه محقق شده است و تحریمها بر ضد قذافی در کل این کشور اثر گذاشته است.
مخالفان در ابتدا کنترل دو بندر راس لانوف و البریقه را از دست دادند که به دنبال آن میزان نفتی که احتمال می رود صادر کنند کاهش یافت و تنها کنترل یک بندر کوچک در طبرق را در دست دارند.
از سوی دیگر بسیاری به علت نگرانی از نقض تحریمها از خرید نفت از مخالفان لیبی هم خودداری می کنند.
تا کنون فقط یک محموله نفت صادر شده است که به گفته منابعی در بخش نفت در لندن به علت نگرانی از نقض تحریمها ، یافتن مشتری برای این محموله نفتی بسیار دشوار بوده است.
شاید به رسمیت شناخته شدن شورای ملی انتقالی مخالف در لیبی به عنوان حکومتی قانونی در لیبی از طرف شمار بیشتری از کشورها ، تا حدودی اوضاع را برای مخالفان آسان کند.
اما تا کنون فقط فرانسه ، ایتالیا و قطر این شورا را به رسمیت شناخته اند و واشنگتن و لندن از اتخاذ چنین اقدامی خودداری کرده اند.
قذافی تلاش می کند بنزین از تونس و از طریق انتقال از کشتی به کشتی وارد کند.
مخالفان مسلح نیز برای دریافت کمک و شاید آغاز صادرات نفت خام اقداماتی را آغاز کرده اند.
شاید قذافی برای دریافت سوخت و رساندن آن به نیروهایش در شرق لیبی و مقابله با حملات ناتو با مشکلاتی مواجه باشد اما مخالفان نیز با مشکل حمایت از نیروهایشان در مصراته در غرب لیبی که تحت محاصره نیروهای قذافی هستند مواجه اند.
مخالفان بندر مصراته را هنوز در کنترل خود دارند و به مجروحان اجازه خروج و به خبرنگاران و ناظران حقوق بشر اجازه ورود می دهند و امیدوارند بتوانند سلاح نیز وارد کنند.
اما در نبود توان لازم برای حرکت به طرف طرابلس شاید مخالفان مسلح با محاصره ای شبیه به سارایوو در بوسنی و جافنا در سریلانکا که سالها به طول انجامید مواجه شوند.
حیاة الفی کارشناس امور خاورمیانه در دانشکده جنگ نیروی دریایی آمریکا می گوید همانگونه که دیدیدم قذافی می تواند این جنگ را طولانی کند.
وی افزود اگر اوضاع به صورت گسترده ای تغییر نکند شاید جنگ برای مدت بسیار طولانی ادامه پیدا کند.