منوچهر متكي وزير پيشين امور خارجه با حضور در دانشگاه علم و صنعت در خصوص «تشكيل خاورميانه اسلامي و نقش ديپلماسي ايران» به مدت دو ساعت در جمع دانشجويان اين دانشگاه به ايراد سخنراني پرداخت و در ادامه به سؤالات كتبي و شفاهي آنها پاسخ داد.
به گزارش خبرگزاری اهل بیت (ع) ـ ابنا ـ وزير پيشين امور خارجه در پاسخ به سؤال دانشجويي در خصوص برقراري رابطه با ليبي و وضعيت امام موسي صدر خاطرنشان كرد: در قصه ليبي و روابط بين كشورها معمولا مؤلفههاي مختلف گاه منفي و گاه مثبت روابط دو كشور را تشكيل ميدهند. اگر مؤلفههاي منفي قويتر باشد روابط دو كشور سرد است و يا به قطع روابط منجر ميشود ولي اگر مؤلفههاي مثبت صميميتر باشد، ميگويند روابط دو كشور گرم است.
متكي ادامه داد: روابط ما و ليبي تركيبي از مؤلفههاي مختلف است كه يكي از آنها بحث امام موسي صدر ميباشد، ديگري مواضع و برخوردهاي ليبي در خصوص مسائل و موضوعات مختلف جهاني و مؤلفه ديگر تعاملات جهان عرب در رابطه با جنگ 8ساله عراق عليه ايران.
وي با طرح اين پرسش كه برخورد امام در روابط با ليبي با مورد توجه قرار دادن موضوع امام موسي صدر چگونه بوده است، خاطرنشان كرد: ما و ليبي در دوران امام، مراوده داشتيم و سفارتخانههايمان داير بود. سعد مجبر كه سفير ليبي در تهران است 30 سال پيش سفير اين كشور در ايران بود. ما مراودات نظامي داشتيم و به ميزاني كه ظرفيت وجود داشت، مراودات اقتصادي نيز داشتيم. در دوران امام با ليبي روابط سياسي، اقتصادي، نظامي و بينالمللي داشتيم.
وي اضافه كرد: در سال 1360 به همراه شهيد شاهچراغي به چند كشور و از جمله لبنان سفر كردم. در آنجا با مرحوم شيخ محمد مهدي شمس الدين نايب رئيس مجلس شيعيان لبنان ملاقاتي داشتيم و افرادي نيز از جنوب لبنان آمده بودند. شمسالدين خطاب به ما گفت: اينها از جبلعامل آمدهاند و خطاب به آنها گفت: اينها ( من و شهيد شاهچراغي) دوستان قذافي هستند. من به وي گفتم: «قف»، در ايران انقلابي شد كه هسته اصلي انقلاب، نگاه و خط امام است و جريانهاي سياسي و افراد و چهرهها به ميزاني كه با اين هسته همگرايي دارند در متن انقلاب ميمانند. اگر نباشند كنده و جدا ميشوند.
متکی افزود: در سياست بينالملل امام نيز همينطور است. حافظ اسد، قذافي، ياسر عرفات و هركس ديگري اگر در مواضع بينالمللي امام همراهيها را نشان دهد، ميتواند در زمره و كنار شعارهاي امام بماند، اما به محض آنكه از آن فاصله بگيرد، جدا ميشود.
وي افزود: در دوره هشتساله قبل از دولت نهم، گفتند روابط را با ليبي به سطح پايينتري ميرسانيم و . . . اتفاقاً در اين سالها، ليبي در دامان غرب و آمريكا ميغلتيد. در سفر يك سال پيشي كه به ليبي داشتم موضوعات مختلفي از جمله امام موسي صدر را دنبال كردم. اگر با ليبي مراوداتي داشتيم، به اين معنا نبود كه از مقوله امام موسي صدر جدا و منفك شدهايم.